StoryEditorOCM
ForumSENZACIONALAN USPJEH HRVATSKOG KUHARA

Među 1.500 chefova iz cijelog svijeta osvojio kuharski Oscar za najboljeg na planeti: 'Sramim se kad uz obalu vidim ćevape, a imamo tako dobre namirnice'

Piše Tomislav Kukec /100posto
11. prosinca 2018. - 18:23
1440x620_1544540016damir_sertic6-140618

Hrvatski kuhar Damir Sertić, ponosni vlasnik diplome prestižne pariške akademije Le Cordon Bleu i član elitne kulinarske udruge sa sjedištem u Londonu World Master Chef Society postao je na najvećem svjetskom međunarodnom kulinarskom natjecanju u Kini najbolji kuhar svijeta 2018. godine, piše 100posto.

Nisu znali što je to Hrvatska

Sertić je na natjecanju International Culinary Artist Competition Yi Yin Cup, koje se održava neprekinuto već trideset godina, postao prvi Hrvat u povijesti koji je osvojio ovu prestižnu nagradu, a koja se u krugovima vrhunskih kuhara poistovjećuje s Oscarom ili pak prvim mjestom na Svjetskom prvenstvu u nogometu. Sertić nam govori kako je osjećaj koji ga je obuzeo na proglašenju, koje se održalo na kineskom nacionalnom stadionu, bio neopisiv. Nije mogao vjerovati da će baš on biti izabran između 1.500 kuhara iz svijeta koji su se svojim jelima natjecali za ovu nagradu. 

Ivo Ravlić / Cropix

Ivo Ravlić / Cropix

"Organizatori su me pitali iz koje zemlje dolazim, a kad sam im rekao Hrvatska, Croatia, ništa nisu kužili. Onda kažem Jadransko more, pa se sjete Italije. Pa im kažem koliko stanovnika ima moja zemlja, a oni mi kažu da nisu mislili na grad. Naravno, kad samo Peking ima dvadeset milijuna stanovnika", prepričava svoje anegdote iz Pekinga naš nagrađeni masterchef. 

No, organizatori su naposljetku ipak shvatili gdje je ta Hrvatska pa je, prisjeća se Sertić, na proglašenju na videozidu emitirana snimka Blanke Vlašić sa raširenom hrvatskom zastavom. 

Strog kulinarski žiri Sertić je naumio i uspio impresionirati lokalnim hrvatskim namirnicama, a naročito ribom. Kaže kako je to bio ključ uspjeha jer po njemu Hrvatska ima senzacionalne namirnice koje nedovoljno koristi.

'Bakina slanina vrh je gastronomije'

"Hrvatska se nema čega sramiti. Mi imamo podneblje koje je iznimno bogato namirnicama, kvalitetnim namirnicama, i ovdje svakako vidim potencijal za razvoj gastronomije koja je uz turizma neodvojiva. Žao mi je, zato, vidjeti ćevape u ponudi uz obalu koja je podneblje potpuno drugačije kuhinje i namirnica. No, to je odraz needuciranih gostiju koji ne jedu po restoranima što je, pak, odraz i obrazovnog sustava, kućnog odgoja i brojnih drugih okolnosti i sve to treba mijenjati na bolje. Onu slaninu koju neka baka ima u svojoj smočnici u okolici Drniša - s tom slaninom želim pripremati tanjur, to je to", ističe Sertić.

Ivo Ravlić / Cropix

Ivo Ravlić / Cropix

Žiri je tako očarao naizgled jednostavnim, a nevjerojatno ukusnim jelom - grdobinom poširanom u ginu

"Nisam do zadnjeg trenutka imao ideju što ću raditi. Inače sam takav - ne opterećujem se danima ranije već ideja sama od sebe dođe i prenesem je na tanjur. Tako je bilo i u Pekingu", kaže simpatični kuhar čiji se kuharski potpis vidi u jelima poput krakova hobotnice s mariniranom palentom i preljevom od crnoga grožđa, crnih njoka s tikvicama i kozicama, rezancima od tikvica s kozicama i prošekom, krokantom od hobotnice, file romba s morskom vlasuljom, svitak škarpine s paštetom od crnih maslina, marinirani lubin s pestom od kivija, biftek kao kocke mađarice...

Ipak priznaje kako mu je od svih delicija koje priprema ipak najrađa - janjetina s ražnja i malo "kapulice".

Samo natjecanje je bilo na visokoj razini a uopće biti prihvaćenim na natjecanje bio je uspjeh. Prijavljene kandidate se, naime, rigorozno procjenjivalo mjesecima prije natjecanja zajedno sa životopisima i receptima i mogli su sudjelovati samo kuhari stariji od 35 godina,  s više od deset godina iskustva. Ocjenjivalo se sve -  osim standardnih varijabli poput okusa i izgleda, izuzetno se gledalo na sam izbor namirnica, težinu pripreme, brzinu i pravovremenost, kolegijalnost, higijenu, te disciplinu i samokontrolu. Sudjelovalo je više od 30 zemalja svijeta, preko 1000 kineskih kuhara te oko 500 kuhara iz cijelog svijeta. Sertić je Hrvatsku predstavio pouzdajući se u hrvatsku tradiciju u kojoj je našao inspiraciju za svoj tanjur pa je na kraju ribom očarao i oduševio suce koji su se jednoglasno složili oko njegove pobjede. "

Ne vidi se u TV emisijama

Sertić je nedavno postao i predsjednik Euro-Toques Hrvatska, domaćeg ogranka organizacije europskih kuhara kojima je cilj sačuvati nacionalne kuhinje u bazičnoj recepturi, s lokalnim namirnicama. Zajednica trenutno okuplja oko četiri tisuće profesionalnih kuhara s nacionalnim podružnicama u 18 europskih zemalja. 

 "To su mladi ljudi koji vole raditi, stvarati, učiti, rasti i mi smo ekipa. Radio sam sa 'starom gardom' koja je vikala i odlučio sam biti drugačiji chef. Kod mene nema povišenih tonova, nervoze i u kuhinji ne postoje problemi - svi problemi ostaju van kuhinje, a unutra samo stvaramo tanjure. I uživamo u tome.", kaže. 

U kulinarskim emisijama se ne vidi ali priznaje kako su one pomoge promociji struke i povećanju plaća.

"Svakako su pomogle popularizaciji struke no od tolikog broja raznoraznih emisija, na kraju se dogodilo da su neke sjajne kuhare te emisije 'pojele' i više ih nema." Slijedom toga, Damir ima svoj brend Creative Cuisine by Damir Sertic po kojem ga znaju svugdje u svijetu.

privatna arhiva

privatna arhiva

"Iza tog mog potpisa moji gosti znaju što očekivati i moja ekipa sjajno uči i vrijedno radi. Svi nose crne košulje s logom, uvijek su uredni i čisti te znaju kako će i u privatno vrijeme predstavljati mene i naš brend , dok je dolično ponašanje nešto što se podrazumijeva od članova moje ekipe i u njihovo privatno vrijeme.", pojašnjava disciplinu u svojoj kuhinji Damir. Ipak, jasno ističe poštovanje koje ima prema mladima i užitak koji mu rad  s njima donosi.

Od malena se motao po kuhinji

"Volim biti okružen i raditi s mladim ljudima koji su spremni stajati satima u kuhinji i raditi bez ikakve pritužbe jer tako sam i sam radio. Malo su se dečki, doduše, pobunili kada sam im rekao kako cure u mojoj kuhinji ne iznose smeće, ne peru podove niti nose vreće krumpira.Onda sam tom jednom dečku koji se pobunio rekao neka nazove svoju mamu i neka ona dođe oprati podove pa mu nije baš bilo pravo i shvatio je smisao moje organizacije. Svi doprinosimo onime što možemo učiniti ali nikad nauštrb ičijeg zdravlja i sve funkcionira kako treba. Oni koji su spremni na odricanja i rad su oni koji će i uspjeti. U ostvarenju svog sna čovjek samo treba ustrajati u svom radu i ne odustati - sve ostalo posloži se samo, zaključuje. 

 Ljubav prema namirnicama i kuhanju, sjeća se, definirala se u njemu još u djetinjstvu.

"Stalno je kuhinja bila 'tu negdje' i volio sam se petljati oko pripreme jela ali me baš, ono, povuklo nakon srednje škole. Tada sam osjetio kako to želim učiti, tu se želim razvijati i realizirati", kaže, prenosi 100posto.

28. travanj 2024 19:39