StoryEditorOCM
ForumSANJA O ZADRU

Matea je mlada mama koja u jeku epidemije mora na kemoterapije, njena priča otkriva zašto je važno da svatko ostane kući: Ne mogu pauzirati liječenje

Piše Jelena Vrcelj/SD
7. travnja 2020. - 13:15

Nikad nije zgodan trenutak da vas epidemija novog virusa izbaci iz svakodnevice, zakomplicira vam život, udari vas po financijama gdje ste ionako tanki te vas prisili da potpuno drugačije iskonstruirate svoje dane.

Oni koji su "samo" prisiljeni stajati kod kuće, raditi od kuće i povremeno skoknuti do trgovine, vjerojatno žale za slobodom, šetnjama i izlascima, treninzima i druženjima. Bez maski i dezinficijensa, dok su savršeno ležerni provodili vikende gdje god su htjeli. Bez straha, što je i najvažnije.

Jer bili vi ustrašeno oprezni u vezi mogućnosti da se zarazite ili pak arogantno samouvjereni, u primisli ostaje činjenica da je od koronavirusa u svijetu preminulo gotovo 75 tisuća ljudi. 

Zamislite sad da ste u rizičnoj skupini. I to onoj najrizičnijoj.

Matea Aladrović Krajnović 31-godišnjakinja je iz Slavonskog Broda koja se već četiri godine bori s karcinomom. 2016. dijagnosticiran joj je rak dojke, a nakon dvije godine vratio se na jetru i kosti. Nije to očekivala, kaže nam, nije joj bilo ni na kraj pameti da će se teška bolest vratiti.

A dok vlada "ugroza", kako nam vole reći iz nadležnih institucija, Matea je posebno oprezna.

- Bogu hvala, ne trebam često u bolnicu, pogotovo sada za vrijeme korone. Tek sam prije tjedan dana vidjela kakva je situacija, inače mi je terapija jednom mjesečno. Idem u Zagreb na injekcije i venozno primanje kiseline za kosti. Saznala sam, nažalost, da terapija ne djeluje i da ću morati na kemoterapije, priča nam ova nevjerojatno pozitivna mlada mama.

Život ne može stati

Matea ima kćerkicu Paulu. Kaže da su suprug i ona blagoslovljeni, a malena je sastavni dio Mateinog angažmana na društvenim mrežama. Poruke inspiracije onima koji ih najviše trebaju, kao i nepresušni optimizam izviru iz svake njene objave.

- Paula je svjesna što se događa. Nije u strahu, ne širimo paniku zbog epidemije i učim ju da nam ništa ne pomaže ako smo negativni. Proći će. Imamo dvorište i to nam puno znači,da možemo boraviti na svježem zraku, kaže nam Matea.

No zbog situacije koja je zavladala posljednjih tjedana Matein život, kao i životi onkoloških pacijenata kojima je potrebna bolnička terapija, ne može stati. Dok nekima ograničenje kretanja pada teško zbog čistog komoda, otkriva nam iskreno kako je onkološkim pacijentima.

- Ne možemo pauzirati terapije. Neke su stvari odgođene, poput snimanja, CT-a, ali voljela bih kada bi svaki pacijent imao uvjete za liječenje. Uspjeli smo nekako sve riješiti, imam divnu doktoricu kojoj vjerujem, kaže Matea koja preko društvenih mreža šalje jasnu poruku: ostani doma.

Ostani doma

- To je sada jako važno. Mnoge osobe su zaražene, a nemaju simptome i tako mogu virus prenositi drugoj osobi, onoj slabijeg imuniteta. Nije istina da samo starije osobe obole, svi možemo oboljeti ako nam je imunitet slabiji. Trebamo misliti jedni na druge, biti strpljivi i ako se pridržavamo tih pravila, prije će i virus proći. Možemo, uostalom, pametno iskoristiti izolaciju.

Život joj se u odnosu na onaj prije nekoliko mjeseci nije puno promijenio. Uglavnom je kod kuće, iscrpljena i slaba od terapije. Prošle godine oporavljala se od operacije kičme i proležala u krevetu puna dva mjeseca. Nepresušno optimistična ističe kako je razdoblje hodanja pomoću hodalice bilo jako teško, no i to je - izgurala.

Poruka? Trebamo biti strpljivi, kaže nam.

- Ono što ostaje je bolest, mnoge dijagnoze za koje nema lijeka. Ostaje glad u svijetu i siromaštvo. Razmislite o tome. Korona će proći, uvjerena je Matea.

Svima koji je pojava virusa zatekla u ionako teškim životnim razdobljima poručuje da ostanu kod kuće, a ako imaju balkon ili dvorište, odmaraju na zraku. Odlaske u trgovinu, s druge strane, da prepuste ukućanima.

Sanja o Zadru

- Kukamo kako nemamo vremena i ništa ne stižemo godinama, sada imamo tu priliku i iskoristimo ju!, smije se.

Na kraju nam kaže i kako se raduje ponovnom odlasku u Zadar gdje je ljetovala prvi put s prijateljicama, a nakon što se zaljubila u grad, vratila se tamo prije tri godine, nakon prvog razdoblja zračenja. 

- Bilo nam je predivno i Zadar ima posebno mjesto u srcu. U Splitu imam dvije drage osobe koje bi voljela jednoga dana posjetiti.

28. travanj 2024 17:12