StoryEditorOCM
ForumVIDEO: SPEKTAKL NA ŠALATI ZAVRŠIO IZNENAĐENJEM

Mario Mandžukić i 14-godišnji zagrebački učenik pobijedili Marina Čilića i kapetana Vatrenih

Piše JL
12. lipnja 2019. - 22:34

Jedna obična ljetna “zafrkancija” i opušteno druženje hrvatskih sportskih asova na Korčuli posve su slučajno zakotrljali sjajnu sportsko-humanitarnu ideju koja se danas realizira na SRC Šalata. Riječ je o teniskom turniru parova pod egidom Gem, Set, Hrvatska, a glavni režiser događanja je Marin Čilić, Grand Slam pobjednik i ne tako davno Top 3 tenisač svijeta, odnosno prvi do Rogera Federera i Rafaela Nadala.

Čilić je, naime, na turniru u organizaciji zaklade koja nosi njegovo ime okupio gotovo sve najveće današnje sportske zvijezde Hrvatske. Na njegov se poziv odazvala krema hrvatskog sporta predvođena našim nogometnim junacima iz Rusije prošle godine, na čelu s kapetanom Vatrenih i najboljim nogometašem svijeta za prošlu godinu Lukom Modrićem, a tu su još bili Mario Mandžukić, Dejan Lovren, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Mateo Kovačić, pa dvije naše NBA zvijezde Bojan Bogdanović i Dario Šarić, veslač Valent Sinković, teniski reprezentativci Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Franko Škugor, pa bivši naši majstori s reketom Ivan Ljubičić, Iva Majoli, Jelena Kostanić Tošić... Nisu igrali, ali kao navijači i podrška došli su Sara Kolak, Ana Konjuh, Dina Levačić, Tin Srbić, pa i izbornik Vatrenih Zlatko Dalić... Kad bi se išle brojiti olimpijske medalje, europske i svjetske titule te ini trofeji, uspjesi i pobjede svih spomenutih, tko zna gdje bi bio kraj.

A upravo su Vatreni danas na Šalati pokazali da se odlično snalaze i s teniskim reketom u ruci. Igralo se po jedan super tie-break (do deset poena), a nakon mečeva u skupinama polufinala, i finale.

U prvom polufinalu su Mario Mandžukić i Patrik Jurina, 14-godišnji učenik OŠ Tin Ujević iz Zagreba sa 10:8 pobijedili Dejana Lovrena i Franka Škugora,a u drugom su Luka Modrić i Marin Čilić pobijediili Bojana Bogdanovića i Matu Delića.

Modrić i Čilić su prije toga pobijedili Ivana Klasnića i Lovru Zovka, odnosno Jelenu Kostanić Tošić i Lovru Miloša te ušli u polufinale.

U atraktivnom, zanimljivom finalu, koje će mladi Patrik Jurina pamtiti cijeli život, Modrić i Čilić su poveli 5:1, a onda je uslijedio pravi preokret do 11:9, iako to naravno nije bio pravi natjecateljski intenzitet, posebno za Marina Čilića.

Sve njih ni tropske sparine nisu spriječile da dođu na Šalatu i podrže hvalevrijednu dobrotvornu akciju. Kao što nije manjkalo ni gledatelja, pa je bilo gužve po puteljcima od terena do terena. Razumljivo, jer takva igračka postava bila je pravi magnet za lovce na autogramu i selfije, a to su, jasno, oni najmlađi, koji su se praktički sudarali sa svojim sportskim idolima. Kud god bi se okrenuli, vidjeli bi nekog poznatog i pohrlili "užicati" potpis ili zajedničku fotografiju.

Makar, bilo je puno i onih starijih koji nisu mogli odoljeti a da ne zatraže recimo Lovrena ili Šarića da stanu na sekundu uz njih i ovjekovječe taj trenutak mobitelom.

- Perišiću, može fotka?

- Ej, evo ide Kova!

- Daj požuri da stignemo prije nego Luka ode.

Uglavnom se to moglo čuti na svakom koraku.

A naše sportske zvijezde, iako u ležernoj atmosferi, nisu olako shvatile turnir. Modrić i Kovačić, primjerice, krenuli su se zagrijavati već na betonu bez mreže, na površini gdje je zimi inače led.

   

Zagreb, 120619.
SRC Salata. Humanitarni i sportski spektakl Gem Set Hrvatska s poznatim hrvatskim sportasima. Prikupljenim sredstvima izgradit ce se multifunkcionalno sportsko igraliste u Osnovnoj skoli u Tordincima. Na fotografiji: Dejan Lovren s fanovima.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Ovako ruku stavi, gledaj, pa onda udari. E, takooo, bravo. Sad još dva-tri puta tako, pa kad uđeš u udarac, slobodno lupaj jače - dijelio je savjete Ivan Dodig svome partneru Dariju Šariću.

Šibenčanin je pokušavao upiti svaku riječ našeg eksperta za igru parova, a kad je u meču protiv Lovrena i Škugora "zakucao" smeč, slavodobitno je uzviknuo:

- E, tako se to radi!

Ipak, Lovren je pokazao zavidnu tehniku, pogotovo na servisu, tako da Šariću i Dodigu nije bilo spasa.

- Možda sam prije ovog igrao tenis 4-5 puta u životu, tek toliko da vidim kako to izgleda, ali evo ovdje sam u 20 minuta uz Dodiga naučio više nego sve zajedno prije. Ipak je on ponajbolji na svijetu - rekao je visoki Šibenčanin pohvalivši ovaj projekt.

- Malo je čudno čuti da neka škola u 21. stoljeću nema igralište i da djeca nemaju mogućnost razvijanja motoričkih sposobnosti koje su jednako važne kao i intelektualne. Ovo je najmanje što mi sportaši možemo napraviti da pomognemo.

Možda najugodnije iznenađenje bio je Bojan Bogdanović. Najbolji hrvatski košarkaš ove je sezone bio među najboljim tricašima NBA lige, ali nije puno lošiji ni kad se primi reketa. Sijevali su i forhendi i asovi igrajući protiv Kovačića i Ive Majoli...

- Inače rijetko igram, ali proteklih dana sam malo više da uhvatim "grif" - rekao je popularni Babo, koji bi uskoro trebao potpisati najveći ugovor u povijesti hrvatskog sporta.

Sezonu je završio u Indiani, vjerojatno će tamo i nastaviti karijeru iako je za njega zainteresirano i puno drugih klubova.

- Dosta je nagađanja, ali stvarno još ništa ne znam jer pregovori u NBA ligi mogu početi tek nakon 1. srpnja. Nakon što su svi odigrali po dva meča u skupinama (četiri skupine s po tri para, igralo se do 10 poena), iskristalizirala su se četiri najbolja para za polufinale. Tamo je Mario Mandžukić uz pomoć 14-godišnjeg partnera Patrika Jurine nadigrao svog donedavnog reprezentativnog suigrača Lovrena i Škugora sa 10:8, a u drugom su polufinalu Modrić i Čilić sa 10:7 bili bolji od Babe i Delića.

Možda stoga što je dan ranije odradio pripreme baš s Čilićem, Mandžo je na Šalati izgledao kao Rafael Nadal među tenisačima. Taj je status najboljeg tenisača među nogometašima i potvrdio pobjedom u velikom finalu sa 11:9.

26. travanj 2024 16:49