StoryEditorOCM
ForumSPAJANJE, UŽIVANJE

Ma kakva kriza, godina koja dolazi bit će fantastična! Nikad blagdani nisu ‘pali‘ tako dobro, bit će odmora, zaslužili smo... Samo, tko će radit‘?

Piše Ivo Bonković/SD
3. prosinca 2022. - 21:56

Ma što nas plaše da će 2023. biti loša godina, pa kriza, pa ovo pa ono.

Ma dajte, ljudi, to će biti fantastična godina u kojoj nećemo, manje-više, morat ništa radit. Nikad u povijesti, barem onoj pisanoj, nisu blagdani pali tako dobro i tako podatno za spajanje s obližnjim vikendima. To je godina koju treba iskoristiti. Treba samo pričekati da prođe ovaj najgori mjesec u godini, ovaj mračni, grozni, vječni prosinac s uvijek istim pjesmama na radiju i petardama, i onda se pred nama otvaraju vrata raja.

Evo ga – prvo pa petak. Tri kralja, 6. siječnja, plus vikend, tri dana odmora. Zaslužili smo. Naravno da je Uskrsni ponedjeljak – ponedjeljak, i tu nam nema pomoći, bilo bi bolje da je utorak, ali opet, i to su tri dana. A onda se radnička klasa mora odmorit na svoj praznik, koji, dakle 1. svibnja, pada u ponedjeljak. Opet tri dana, nije to loše, ali možemo mi i bolje. Idemo, vežite seeee!

Tijelovo, o da, pada u četvrtak, 8. lipnja. S jednim malim danom godišnjeg ili bolovanja, koje smo zaslužili, pogotovo ako nismo iskoristili ono bolovanje od lani, i eto japanskog godišnjeg odmora. I tek što smo se odmorili, eto nam nove prilike, Dan antifašizma 22. lipnja – opet četvrtak. A tko je vidio radit u petak, ajmo na jedan južnokorejski godišnji odmor.

Mala “izdaja” dogodit će nam se na Dan “Oluje”, koji pada u subotu, 5. kolovoza, ali tada smo ionako svi na godišnjem pa nas nije briga. Dok gledamo Alku i slušamo onu tu-tu-tu trubu i pogotke u sridu, dok turisti arče, banče i eure troše, da se možemo na zimu odmarat, već smo pogledom na Velu Gospu. Tek toliko da produljimo godišnji odmor jer je Vela u utorak, 15. kolovoza. A tko je vidio radit u ponedjeljak. I eto nam singapurskog godišnjeg odmora.

Stiže kraj i toj dugoj godini. Blagdan Svih svetih pada u srijedu, 1. studenog. Možemo to povezati s vikendom ispred ili vikendom iza. Ili s oba, nije problem. I nemojte da vam činjenica što ste potrošili sve dane godišnjeg odmora čini deskomod u životu. Jednostavno se pozovite na priziv savjesti, ako je bura, recite da ne možete radit po buri jer mrzite buru, ako je južina, recite da ni u ludilu ne radite po jugu jer vas manta, ako ste u maslinama – recite da ste u maslinama i da ne možete radit. A ako vas poslodavac mrko pogledate, zapritite mu hrvatskom Vladom. Nego šta!!!

Obilježavanje Vukovara je u subotu 18. studenog, ali zato dani od Božića, 25. i 26. prosinca, padaju u ponedjeljak i utorak. Da ništa ne povežete, eto vam četiri dana odmora, dupli kineski godišnji odmor. A još ako upalite priziv savjesti...

A tko će radit? Pa Kinezi.

27. travanj 2024 19:22