StoryEditorOCM
Forum‘TRALJAVI‘ ZAKON

Liječnici ne žele cinkati policiji da im pacijenti imaju išijas, dijabetes, ‘tlak‘, glavobolje i još 100 drugih dijagnoza. Potpišite i vi peticiju, evo svih detalja

Piše PSD
30. lipnja 2022. - 19:47

Obiteljski liječnici diljem Hrvatske, kako neslužbeno doznaje Portal zdravlje, potpisuju vlastite otkaze! Prođu li zakonske izmjene, prema kojima će obiteljski doktori morati prijavljivati svoje pacijente policiji, potencijalno svi ostajemo bez svojih doktora.

Krajnji je to čin na koji su obiteljski doktori, poručuju, primorani. Nije to prvi njihov apel no svi dosadašnji nisu doprijeli do zdravstvene administracije. Tako je bilo i na sastanku radne skupine u Ministarstvu zdravstva koji su predstavnici primarne zdravstvene zaštite napustili.

►PETICIJU protiv izmjena Zakona možete potpisati OVDJE.

Pobunili su se i pacijenti no ne dovoljno jasno ni glasno. A posljedice po pacijente su neminovne ako će se liječnici pridržavati zakonskih izmjena koje su sutra na saborskom redu.

Tekst peticije:

image

Tekst peticije

Bit će prisiljeni pridržavati ih se jer u suprotnom oni materijalno i pravno odgovaraju, a s druge strane to znači da će većina pacijenata u nekom trenutku ostati privremeno bez vozačke jer je pretpostavka da nas većina svojem liječniku ne ide "vidjeti što ima" nego iz potrebe, piše taj portal.

No, liječnicima nije jasno zbog čega se ide u izmjene Zakona, tvrde da  je 95% svih nesreća uzrok alkohol i brzina, a samo 3 posto promijenjeno zdravstveno stanje.

Više ovdje:

Ako ste vozač, ovo morate pogledati! Liječnici oduševljeno dijele govor saborskog zastupnika, kažu da je odlično secirao jednu nevjerojatnu 'glupost' koja bi nas uskoro mogla zadesiti

- Ovo narušava naš povjerljivi odnos s pacijentima, strahujemo da će ljudi izbjegavati odlaziti na preglede, odlazit će privatnicima koji nisu u sustavu i ne moraju ih prijaviti - upozoravala je Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) Nataša Ban Toskić.

Doktori tvrde da će odbiti prijaviti MUP-u ako imate povišen ili snižen krvni tlak, migrene, dijabetes, išijas ili pijete tablete za smirenje, te još 100 drugih dijagnoza. Kažu da ne žele biti cinkeri.

Još nema ni pravilnika s popisom svih bolesti zbog kojih bi trebalo oduzimati vozačku, ističu liječnici.

- Dovest će do potpuno neujednačenog postupanja liječnika diljem Hrvatske jer je sve prepušteno subjektivnoj procjeni liječnika - rekla je doktorica Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM).

Liječnici su zabrinuti da bi polovica vozača u Hrvatskoj u nekom trenutku mogla ostati bez vozačke, a posljedice bi bile najgore za one koji upravo za volanom zarađuju svoj kruh.

Liječnici su organizirali i peticiju koju možete potpisati OVDJE.

- Opasnosti novog zakona o sigurnosti prometa na cestama! Prijedlog zakona nalaže da liječnik obiteljske medicine je obavezan obavijestiti MUP zbog postojećeg ili promijenjenog stanja pacijenta nakon čega mu se u trenu može oduzeti vozačka dozvola. Time se nalaže liječniku da prekrši Pravo na povjerljivost te Pravo na privatnost iz Zakona o zaštiti prava pacijenata.

Predložene izmjene također narušavaju odno između liječnika i pacijenta, te se potiče i agresivnost paciejnata prema liječnicima kada im se oduzme dozvola, a objašnjenja ne postoje zbog kojeg razloga.

Npr. Pacijentu može biti prepisan lijek, koji u svojim uputstvima ima naznaku da se ne preporuča upravljanje vozilima, te je obaveza pacijenta da se toga drži. Isto kao i što je obaveza da ne vozi pod utjecajem alkohola. Nije posao liječnika biti odgovoran za osobno ponašanje pacijenta.

Recite NE ovakvom zakonu!

Potpišite PETICIJU u svrhu zaštite prava pacijenata i liječnika! - navela je Jasna Karačić, predsjednica je Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

17. travanj 2024 23:37