StoryEditorOCM
ForumPROFESOR MARŠALEVSKI

Koje posljedice čekaju Banožića? ‘Vjerojatna bezuvjetna zatvorska kazna‘, ali i ‘povoljniji tretman u zatvoru‘

Piše VIJESTI SD
13. studenog 2023. - 09:45

Kakve pravne posljedice i kaznu može očekivati bivši ministar obrane Mario Banožić za N1 otkriva profesor Kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Aleksandar Maršavelski.

“U ovom trenutku može se reći da je sasvim izvjesno da će bivši ministar Banožić vjerojatno u ovom postupku dobiti neku bezuvjetnu zatvorsku kaznu, s obzirom na smrtnu posljedicu. Takva je praksa. On je kazneno prijavljen za blaži oblik izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, to je nehajni oblik. Vidjet ćemo kako će to državno odvjetništvo kvalificirati”, kazao je Maršavelski pa nastavio:

“Istina je da u većini ovakvih slučajeva kada nemamo neki teži oblik kršenja kao što je alkoholiziranost, prelazak preko pune crte, preticanje u tunelu i takve okolnosti koje bi upućivale na namjerno kršenje sigurnosti i prometa na cestama i ugrožavanja sigurnosti, da se ide na nehajni oblik. Sad je pitanje kako će državno odvjetništvo cijeniti maglu.”

Maršavelski pojašnjava da “državno odvjetništvo nevoljko optužuje za namjerni oblik djela” jer bi to značilo da je vozač i sebe htio namjerno ugroziti. “Mislim da će državno odvjetništvo vjerojatno ostati kod ove kvalifikacije nehajnog izazivanja prometne nesreće.”

Još nije poznato kojom brzinom je vozio dojučerašnji ministar. “Ovisi i kojom se brzinom kretalo vozilo koje je on preticao – ako je to bilo blizu najviše dozvoljene brzine oko 80 km/sat na toj cesti, a ako je bivši ministar prekoračio brzinu, to bi moglo upućivati na namjerno kršenje sigurnosti prometa na cesti. To će sve morati utvrditi vještaci.”

Također, još uvijek nisu objavljeni ni rezultati alkotesta. “Ako se radi o nekoj beznačajnoj količini, 0,1 ili 0,2, to u pravilu nije pravno relevantno.”

Maršavelski je naveo i kolika kazna prijeti Banožiću. “Za nehajni oblik izazivanja prometne nesreće propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina, ali bih htio reći da je za Banožića najveća kazna ljudski život na savijesti. On je doživotni dužnik te obitelji.”

Osim toga, Banožić bi u zatvoru mogao imati i nešto povoljniji tretman, a Maršavelski je objasnio zašto je to tako.

“Praksa je pokazala da visoki državni dužnosnici jesu imali neki bolji tretman u zatvoru. Za očekivati je da će to biti i u njegovom slučaju, ali to je iz razloga što te osobe ne predstavljaju sigurnosni problem za zatvorski sustav i zbog toga su u povoljnijem statusu. Osim toga, postoji potencijalni sigurnosni problem prema njima, da bi drugi zatvorenici mogu nešto učiniti pa se zbog toga opravdava takav tretman. U praksi je to najčešće zatvor otvorenog tipa”, istaknuo je Maršavelski.

28. travanj 2024 17:34