StoryEditorOCM
ForumČAK 28.000 KVADRATA

Koja informacija! Blajburško polje će najvjerojatnije postati livada za ispašu, spomen područje kupio je - vlasnik mljekare

Piše Vijesti SD
13. kolovoza 2023. - 16:45

Spomen područje na Blajburškom polju, na kojem se desetljećima održava kontroverzna komemoracija koju je prošle godine zabranila austrijska vlada, uskoro bi moglo postati livada za ispašu stoke, doznaju Novosti.

Dok organizator Počasni bleiburški vod (PBV) i dalje javno oglašava da se sudskim putem bori za povratak masovnog događaja, prije četiri mjeseca upravo ta zelena površina, osim pozornice, natkrivenog oltara i spomenika posvećenog ustaškoj vojsci, prodana je lokalnom vlasniku mljekare koji ima više od stotinu krava muzara.

Do ovakvog raspleta došlo je zahvaljujući austrijskim zakonima o nasljedstvu, ali i zbog niza propusta PBV-a, koji sada preko suda nastoji osporiti transakciju tvrdeći da se radi o njihovoj imovini prodanoj takoreći na prevaru.

Navedena pravna bitka teče još od kolovoza 2020. godine, kad je preminuo Ilija Abramović, suosnivač PBV-a. Oko 30 tisuća kvadrata zemlje na kojoj se svake godine skupljalo više desetaka tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva u zemljišnom registru glasilo je isključivo na njegovo ime.

Nakon što je umro, u raspravi o sadržaju oporuke otkriveno je da je Abramović ostavio supruzi Elfriede svu imovinu osim onih 30 tisuća kvadratnih metara. Njih je prepustio PBV-u. No onda je došlo do preokreta.

Pravni skrbnici udovice od njih su zatražili financijsku naknadu za njen udio u toj imovini, na što ona ima pravo po austrijskim zakonima. Bez obzira na oporuku pokojnog, tamošnji sustav priznaje pravo bračnom paru da pod određenim uvjetima zatraži i dobije financijsku protuvrijednost polovice takve ostavštine.

PBV je, međutim, preko odvjetnika tražio da se ova konkretna imovina u potpunosti odstrani iz ostavinskog postupka.

No povjerenik iz Klagenfurta zadužen za testament odbacio je zahtjev. U zemljišniku je, naime, Abramović naveden kao jedini vlasnik, bez druge zabilježbe ili ikakvog pisanog traga o tome da je bio nečiji povjerenik. U prijevodu, PBV je propustio poduzeti adekvatne pravne korake da osigura glatki transfer imovine u slučaju Abramovićeve smrti.

Povjerenik je donio odluku da PBV udovici doista mora isplatiti oko 100 tisuća eura, polovicu ukupne vrijednosti 30 tisuća kvadratnih metara zemlje. Oni su to odbili tvrdeći da ne žele plaćati nešto što su preko pokojnog Abramovića već u cijelosti financirali.

Njihovom odbijenicom pravni skrbnici gospođe Abramović bili su lišeni odgovornosti da predaju imovinu PBV-u.

Umjesto toga, aktivirali su zahtjev za procjenu i prodaju cjelokupnog zemljišta. Sve je procijenjeno na 217 tisuća eura. Čestice pod brojevima 826, 853, 856 i 859, koje ukupno imaju oko 28 tisuća kvadrata, prodane su tako mljekaru za 120 tisuća eura.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

27. travanj 2024 09:56