StoryEditorOCM
ForumMAGIČAN DATUM:

Karantena dok se ne nađe cjepivo? Najavljuju se labavije mjere, ali ugledni virolog upozorava da se prije 2021. ne trebamo nadati povratku u normalu

Piše J. V.
9. travnja 2020. - 15:12

"Ne postoji magični datum nakon kojeg će se svi moći vratiti svojim životima, a sve biti kao prije", izjavio je Ali Nouri, stručnjak za virologiju i biologiju, predsjednik Udruženja američkih znanstvenika, uništivši tako iluziju milijuna diljem svijeta. Cilj mu je bio upozoriti na promjene koje će se u društvu neminovno odviti jednom kad označimo izlazak iz pandemije koronavirusa.

Jer, objasnio je to na primjeru Kine, zaraza se širi u valovima, a kad prođe prvi, može uslijediti i drugi val širenja. Koji je podjednako opasan, stoga i restikcije moraju biti u skladu s njim.

Američki se stručnjak osvrnuo tako na spekulacije i želje mnogih da se stanje u svijetu stabilizira "prije ljeta". Tvrdi kako bi to potvrditi bilo nemoguće, no prema svemu sudeći, ne postoje nikakve šanse da se u lipnju vratimo svojim uobičajenim rutinama i životima.

Ništa prije 2021.?

"Život se neće vratiti u normalu prije 2021. godine. Mjere izolacije u kućama morat ćemo poštivati barem do kraja svibnja, a možda i u dijelu lipnja. Neće ljudi, jednom kad se karantena ukine, odlaziti u krcate restorane ili kino dvorane. Sve će biti drugačije, sve dok ne budemo imali cjepivo" poručio je ovaj ugledni znanstvenik.

U isto vrijeme fotografije iz Wuhana obilaze svijet. Kineski epicentar zaraze koji je kroz pakao pritiska na zdravstveni sustav, smrti koja se brojala u tisućama i stravične praznine prošao još u siječnju i veljači, prekjučer je otvorio svoje granice. Autobusni i željeznički kolodvori, aerodromi, trgovine, pa čak i upitne mokre tržnice, funkcioniraju, na prvi pogled kao i prije.

Da je to samo na prvi pogled tako, svjesni su i stanovnici toga grada koji su, što se tiče ukidanja restrikcija, ekstremno oprezni. Najavljuju labavije mjere i europske države, ljudi čekaju upravo magičan datum kad će se njihovi životi vratitit u normalu.

No ako on ne postoji, nazire li se uopće kraj?

Upozorenje virologa Nourija dodatna je potvrda na odgovor koji donosi istraživanje objavljeno u časopisu Lancet. Ne nazire, barem ne još, i to iz vrlo jednostavnog razloga. Nemamo cjepivo.

Postepeni povratak u 'normalu'

Istraživanje bazirano na primjeru Kine, prve države koja je prošla prvi val zaraze koronavirusom te se polako vraća u normalu, sugerira kako će biti potrebne brojne restrikcije i mjere te pozorno praćenje stanja ljudi. Dok ne postoji cjepivo, sve je vrlo nesigurno, naglašavaju stručnjaci u studiji.

"Iako su mjere samoizolacije smanjile broj infekcija na vrlo nisku razinu, bez imuniteta krda, a nakon što se tvrtke, škole i proizvodnja pokrenu, rizik raste, što znači da se i COVID-19 potencijalno ponovno može širiti i van granica", prenosi The Guardian istraživanje sa Sveučilišta u Hong Kongu.

U Kini je reproduktivni broj R0 koji označava broj koji će u prosjeku jedna osoba s koronavirusom zaraziti, sa tri pao ispod jedan. Zato se i širenje značajno usporilo, no upozoravaju stručnjaci da to ne znači da je u potpunosti prestalo.

Ako se prebrzo vratimo "normalnom životu", taj bi broj ponovno mogao rasti. 

Stoga savjetuju postepeno popuštanje najoštrijih mjera opreza. Analiza temeljena na četiri kineska grada koja su uspjela usporiti širenje zaraze sugerira kako bi jednom ako broj ponovno naraste, moglo doći i do gorih ekonomskih posljedica i jakog udara na zdravstveni sustav.

Potreban je balans između ekonomskih aktivnosti i društvenog distanciranja, tvrde stručnjaci. A upravo tako mogao bi izgledati život jednom kad karantena popusti.

27. travanj 2024 11:14