StoryEditorOCM
ForumFOTO LUDILA

Kaos u Washingtonu: Trumpovi pristaše sukobili se s policijom, evakuiran Kongres. Prekinuta sjednica na kojoj se potvrđuje Bidenova pobjeda

Piše PSD, HINA
6. siječnja 2021. - 21:11

21:20 -  Krenula je velika evakuacija medijskog osoblja i zastupnika, mediji navode da je upotrebljen suzavac. Na pojedinim snimkama se vide naoružani specijalci, te svađa i naguravanje policije i prosvjednika. Neki od njih leže na podu. 

21:12 - U tijeku je evakuacija članova Zastupničkog doma i Senata iz zgrade američkog Kongresa u koji su nahrupile pristaše predsjednika Donalda Trumpa.

21:05 - Prosvjednici su ušli i u Senat, javljaju pojedini američki mediji. Dio prosvjednika je navukao kostime, deru se i slave Trumpa. 

image
Afp/Getty Images, Screenshot MSNBC

20:52 - Dio prosvjednika je ušao u plenardnu dvoranu Senata. Jedan od njih je stao za predsjedavajući stol i viče: 'Trump je pobijedio!'

U međuvremenu, potpredsjednik SAD-a Mike Pence, koji je ranije odbio podržati Trumpa u nastojanjima da na sada prekinutoj sjednici ospori izborni rezultat, odveden je na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga.

image
AFP

U zgradi Kongresa su viđeni i naoružani ljudi u civilu, a s obzirom da je u koškanju s prosvjednicima upotrijebljen i suzavac, osoblju i zastupnicima su podijeljene gas-maske, javlja CNN.

20:42 - Na Twitteru se oglasio Donald Trump, koji nije osudio kaos koji su stvorili njegovi pristalice.

- Molim vas, dajte podršku našoj policiji na Kapitolu i našim snagama reda. Oni su istinski na stani naže zemlje. Ostanite mirni, napisao je Trump.

image
Saul Loeb

Američki Kapitol je zatvoren zbog napete situacije s prosvjednicima dok zastupnici Kongresa održavaju sjednicu na kojoj trebaju potvrditi Bidenovu pobjedu, prenosi CNN u srijedu navečer. 

20:23 - Situacija na Capitol Hillu je eskalirala. Zajednička sjednica obaju domova Kongresa je prekinuta nakon što su prosvjednici provalili u zgradu Kongresa.

RANIJE:

Djelatnik CNN-a pokušao je napustiti zgradu Kapitola, u kojoj se trenutno održava sjednica Kongresa na kojoj bi trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, ali nije mogao jer je policija rekla da je zgrada u 'lockdownu', što znači da nitko ne može izaći niti ući.

Pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se s policijom kod zgrade Kapitola, javlja Reuters.
Tisuće pristaša Trumpa, koji je izjavio u srijedu da "nikada" neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa.

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da "nikada" neće priznati poraz.

"Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati" poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

"Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo", ustvrdio je.

30. travanj 2024 16:54