StoryEditorOCM
ForumKAZNA ZA AGRESIJU

Kako se trenutno živi u Rusiji: vratili su se u ‘sovjetsko doba‘ nestašice, zatvorene trgovine, nema društvenih mreža, kreditnih kartica,novih filmova

Piše Anita Belak Krile
5. ožujka 2022. - 21:25

Zbog agresije na Ukrajinu i žestokih sankcija koje im je svijet uveo, Putinova Rusija sve više sliči nekadašnjem SSSR-u kojemu su potrošačke navike Zapada bile nedostižne. Oni koji su putovali u SSSR šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća znali su od zarade za nekoliko pari običnih ženskih čarapa danima bančiti po Moskvi. Državljani nekadašnjeg SSSR-a nisu mogli putovati izvan granice kad im se prohtjelo, a ne mogu ni sada jer nema letova. Rusiju su sankcije Zapada pogodile jače nego što je očekivala. Bilo da se radi o elitama ili običnim građanima - svi su pogođeni.

Putin im je blokirao društvene mreže, a u samo nekoliko dana ostali su bez većine zapadnjačkih brendova. Uz to rubalj je rekordno nizak pa im je sve skupo.

Ne samo da ne mogu kupovati namještaj, odjeću, obuću, satove, mobitele, automobile, ni većinu drugih proizvoda zapadnjačkih tvrtki, nego se ne mogu ni zabaviti gledajući strane filmove. Ne dolaze novi, a stari Disney filmovi ne smiju se prikazivati. Najnoviji Warner Brosov blockbuster 'Batman' u Rusiji neće doživjeti svjetsku premijeru jer je tvrtka obustavila emitiranje svojih novih filmova u toj zemlji. Warner Brosu pridružile su se medijske i produkcijske kuće Disney i Sony, koje su odlučile obustaviti premijere svojih najnovija ostvarenja. Ako se situacija do svibnja ne popravi, stručnjaci očekuju masovno zatvaranje kina. Iz Rusije se povukla i popularna internetska platforma Netflix.

image
Sefa Karacan/AFP

Bogatašima se pak zamrzava silna imovina u inozemstvu. Samo primjerice u Italiji vrijednost dosad zamrznute imovine ruskih oligarha iznosi oko 140 milijuna eura, uključujući i jahte koje su zaplijenjene.

Najznačajnija je zapljena jahte Lady M, vrijedne 65 milijuna eura u vlasništvu Alekseja Mordašova, ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu. Druga jahta Lena vrijedna je oko 50 milijuna eura. U vlasništvu je Genadija Timčenka, milijardera i suosnivača Gunvora, tvrtke za trgovinu, koja je također zaplijenjena.

Zaplijenjena je i imovina u vrijednosti od oko 17 milijuna eura ruskog milijardera Ališera Usmanova. U Francuskoj je zaplijenjena luksuzna jahta šefa ruskog energetskog diva Rosnjefta, vrijedna više od 100 milijuna eura. I Hrvatska vlada osnovala je posebnu skupinu čiji je zadatak češljanje računa, vila i jahti povezanih s osobama koje su stigle na međunarodnu crnu listu.

Među prvima svoje trgovine u Rusiji zatvorio je švedski div Ikea, kao i H&M, Jysk, Burberry, Apple, Nike… Nema isporuke ni Samsunga, a danas je ključ u bravu u 502 svoje prodavaonice stavio i španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik popularne Zare. Inditex je jedna od najvećih grupacija za distribuciju mode na svijetu, a zatvaraju trgovine svih svojih osam brendova: Zare, Pull & Beara, Massimo Duttija, Bershke, Stradivariusa, Oysho, Zaru Home i Uterqüe.

image
Vladimir Astapkovich/AFP

Usluge Rusiji uskratila je i tvrtka za online plaćanje PayPal, obustavljene su kartice Vise i Mastercard, a supruge ruskih oligarha koje su navikle na visoku modu, također će ostati bez omiljenih brendova. Francuski divovi luksuznih proizvoda Louis Vuitton, Dior, Kering, Hermès i Chanel također su zatvorili svoje prodavaonice. Najveća luksuzna grupacija, LVMH, u Rusiji ima oko 3500 zaposlenih i 120 trgovina.

Na ruskom tržištu nema više ni proizvođača automobila Jaguar Land Rover (JLR), General Motors, Aston Martin, Rolls-Royce i Volkswagena. Poslovanje je prekinuo i Ford. 

28. travanj 2024 11:21