StoryEditorOCM
ForumPOVJERENJE U SISTEM

Jelena je kao diplomirana ekonomistica zarađivala 2000 eura, evo koliko dobiva kao sobarica u Njemačkoj: Ne vraćam se!

Piše Vijesti SD
10. ožujka 2024. - 18:31

Jelena Marković iz Jagodine s 23 godine je počela raditi kao menadžerica u jednom velikom trgovačkom lancu. Ponuđena plaća od dvije tisuće eura činila joj se "san snova", no idućih pet godina radila je sve i svašta što joj nije predočeno na razgovoru za posao.

Na poziv tete odlučila se otići za Njemačku i napustiti sigurnost doma i ugovora na neodređeno. Zaposlila se u Njemačkoj kao sobarica u poznatom hotelu. Zarađuje više nego duplo, 5000 eura, a za Nova.rs je izjavila da se "više nikad ne bi vratila u Srbiju, gdje samo odabrani žive kako treba".

Jelena je ispričala kako je odmah nakon završenog fakulteta dobila poziv velikog trgovačkog lanca, ali da, radeći ondje, "nije mogla izaći na kraj sa svojom savješću".

"Usmjeravali su me na posao gdje sam morala davati otkaze ljudima. Svi ti ljudi bili su nečije majke i očevi, ostajali su bez plaće i egzistencije. Odrasla sam bez majke, pa mi je otpuštanje radnika padalo jako teško. Stres mi se gomilao i gomilao... A bilo je i drugih faktora. Sve je to utjecalo na moju odluku da odem!" - ispričala je.

Jelena kaže da joj je definitivni alarm bio kad nije mogla spavati tri dana uzastopno.

"Ležala sam i gledala u plafon. Četvrti dan sam došla na posao i tražila razgovor s direktorom. Rekla sam mu da odlazim iz firme i iz države. U tom trenu sam lagala za odlazak iz zemlje, nisam željela da misle da sam neprofesionalna. Nisam ni slutila da će se moje riječi vrlo brzo obistiniti", priča Jelena.

Ocu nije bilo drago. Nije bio sretan što sam napustila siguran posao.

“Tek kad sam zaplakala i rekla da se zbog posla bojim da se ne razbolim, shvatio je i podržao me. Predložio mi je da se odmorim i napunim baterije kod tete u Njemačkoj. I tako sam odlučila otputovati kod nje, s planom da ostanem deset dana.

Spomenuo mi je mogućnost da ostanem duže, jer tamo možda nađem posao. Rekla sam mu da niti znam jezik, niti sam spremna da zauvijek odem”, ispričala je Jelena.

“Moja teta radi kao čistačica i spremačica, vrlo je vrijedna i snalažljiva. Dok sam bila gore, povremeno sam joj pomagala i nakon otprilike dva tjedna njezin poslodavac je pitao hoću li ostati raditi kod njih, jer je kupio resort i još neke stanove.

image
/Shutterstock

Nisam baš planirala raditi kao čistačica i sobarica, diplomirala sam ekonomiju, računala sam na neki uredski posao. Ipak, kvragu, sviđala mi se plaća, pa napojnica od gazde, pa od gostiju... I ja sam ostala u Njemačkoj, evo već šest godina”, priča ovadjevojka priču koja je, na žalost, jako dobro poznata i u Hrvatskoj.

Najviše joj se, kaže, sviđaju ljudi.

"Ja sam toliko oduševljena Njemcima, njihovom ljubaznošću, brigom o svemu… Zaista. Baš sam naišla na njihovu gostoprimljivost“.

Što se tiče života u Njemačkoj, kaže da su cijene skočile duplo, ali da se apsolutno može dobro zaraditi, ako ste vrijedni.

"Ako imate plaću plus još neki mali poslić, sigurno imate 3.500 neto zarade. Ja, konkretno, radim dva sporedna poslića i imam mjesečno od 4 do 5 tisuća eura.

Što se tiče stanovanja, četvorosobni stan plaćate 900 eura, parking 35 eura, internet 30 eura, struju 100 eura, hranu 300 eura, osiguranje mjesečno za auto oko 90 eura, gorivo oko 200. 

Mnogi odlaze u Njemačku najprije zbog novca, ali kad s vremenom shvate važnost sigurnosti koju pruža njemački sistem svakom stanovniku te zemlje, naviknete se na to i ne želite to napustiti", zaključila je u razgovoru za Novu.rs diplomirana ekonomistica Jelena, koja je presretna s poslom sobarice.

28. travanj 2024 20:53