StoryEditorOCM
ForumFOTO: OVOG VIKENDA ODRŽAN JE FESTIVAL PUTOVANJA U ŠIBENIKU

Ivica Kostelić i Ashley Colburn oduševili svojim pričama

Piše Paula Klarin i Mirela Petković
29. svibnja 2017. - 13:45
ivica_kostelic05-270517

Zadnja četiri dana Šibenik je ponovno bio već tradicionalno mjesto susreta zaljubljenika u putovanja i onih koji će to tek postati. Održan je šesti po redu Croatia Travel Festival.

Od četvrtka do nedjelje, koliko je festival trajao, održana su brojna predavanja s putovanja iz različitih zemalja svijeta, a najzanimljiviji dan zasigurno je bila subota kada je pred brojnom publikom na Maloj loži svoje predavanje imala novinarka i producentica iz SAD-a, Ashley Colburn, inače dvostruka dobitnica nagrade Emmy, koja je pričala o svojoj ljubavi prema putovanjima i stalnom istraživanju novih destinacija. Ostvarila je svoj posao iz snova snimajući dokumentarce putujući u više od 50 zemalja, a predstavila ih je u priči pod nazivom „Finding the wonder in the world".

Inače, velika zaljubljenica u Hrvatsku, s publikom je podijelila par savjeta za putovanje i dodala kako joj se sviđa što se Hrvati vole povezivati s ljudima i kako gdje god da ide bude povezana s Hrvatima. Iza Ashley uslijedio je naš najtrofejniji skijaš Ivica Kostelić koji je pričao o traverzi Grenlanda i o svom iskustvu putovanja u polarne krajeve.

Ivica, inače veliki zaljubljenik u more i planine, rekao je kako su za njega putovanja dodir sa slobodom i osjećaj koji pružaju, a to je ne imati nikakva ograničenja. Prilikom prelaska Grenlanda on i njegov suputnik prešali su 550 km, i to u ekstremnim uvjetima, često pod snažnim vjetrom i na temperaturi i do - 34.

- Za prelazak Grenlanda potrebna je dozvola a minimalan broj ljudi je dvoje; zbog uvjeta nije dopušteno putovati sam. Za putovanje u polarne krajeve ključna oprema je kondicija i ono najvažnije - volja, a ako želite preživjeti dvije stvari moraju savršeno funkcionirati- šator i kuhalo za vodu- kazao je Ivica.

Organizatora i glavnog „krivca" za osnivanje festivala, Nikolu Baraku, na kraju predavanja zatekli smo kako sprema binu zajedno sa ostalima iz organizacije:

- Kad odlučiš krenuti u ovako nešto, moraš biti svaki dan u tome ne sto, već tisuću posto. Ove godine digli smo festival na jednu višu razinu, doveli smo Ivicu Kostelića, imali smo stranu predavačicu Ashley Colburn dvostruku dobitnicu nagrade Emmy, po prvi puta smo imali i live streaming putem kojeg smo htjeli pružiti ljudima priliku da ih zainteresiramo; ako netko vidi prijenos, velika je vjerojatnost da će i doći na festival. Dogodine, nastojat ćemo dovesti i mladu nadu BBC-a, engleza Simone Reevea, čije smo sjajne putopisne dokumentarce imali prilike vidjeti na HRT-u  - kazao je Baraka.

Spomenuo nam je i novu destinaciju koju su uvrstili u program svoje putničke agencije Hrvatski klub putnika - Tanzaniju. Ivica Kostelić nam je nakon svog, vrlo poučnog dvosatnog izlaganja rekao kako se osjeća u Šibeniku.

- Moram priznati da se osjećam izvrsno. Obično ispadne da svatko pohvali grad koji posjeti, ali ja sam zaista ugodno iznenađen. Od svih gradova na hrvatskoj obali, Šibenik je nekako uvijek bio u drugom planu, iza Dubrovnika, Zadra ... ali mislim da će za par godina biti strašan hot spot. Jako mi se svidjela šetnica sv. Nikole koje je famozna. Generalno, mislim da je Šibenik općenito jako lijep grad za život- kazao nam je Kostelić.

Nakon zanimljivih predavanja, posjetitelji su imali priliku uživati i u vrlo kvalitetnom glazbenom dijelu festivala, i to u petak na koncertu kantautorice Sare Renar u klubu Azimut, a u subotu na koncertu grupe S.A.R.S. na tvrđavi Sv. Mihovil.

28. travanj 2024 09:51