StoryEditorOCM
ForumLIJEKA NEMA

Ispovijesti žena kojima je bolest promijenila život: ‘Bolovi su nesnosni. Dijagnoza mi je oduzela karijeru, ali i majčinstvo... To je neoprostivo‘

Piše PSD
11. rujna 2022. - 17:42

Endometrioza je bolest od koje, prema trenutnoj statistici, boluje svaka deseta žena na svijetu.

Bolest je to s mnogo lica koju nije lako prepoznati, a ženama godinama uzrokuje nesnosne bolove, dovodi do ponavljajućih operacija. Za nju lijeka nema. Karakterizirjau je nesnosni bolovi, obilna krvarenja, ponavljajuće operacije, problemi s plodnošću. I borba čak i za ustati iz kreveta.

U Engleskoj su prepoznali ovaj problem pa je pokrenuta inicijativa da se endometrioza proglasi invaliditetom. Osim što oduzima priliku za normalan život, nerijetko uzrokuje i neplodnost pa mnogim ženama otima priliku da ikada postanu majke, piše danas Dnevnik.hr koji donosi razgovor s oboljelim Hrvaticama.

"Teško mi je gledati trudnice, teško mi je gledati veselje drugih žena. Još je teže kad u istoj ambulanti u koju odlazim liječiti svoju bolest - tamo je hrpa trudnica", navodi Žaklina Posavec.

Podsjetnik zašto nikada neće biti majka, prisutan je svakodnevno.

"Imate osjećaj razdiranja u utrobi. Žarenja, probadanja. Ne mogu opisati kakva je to bol. Postoji li uopće nešto s čime bih to usporedila", dodaje.

"Ja sam navikla da svaki mjesec, kad dolazi menstruacija, bit će nemoguće. To bi me hendikepiralo doslovno, za krevet bih bila prikovana naredna četiri dana i počela sam povraćati od bolova", kazala je Lana Biželj u prilogu novinarke Provjerenog Nikoline Cetinić.

Endometrioza se primarno nalazi u zdjelici: na jajnicima, maternici, jajovodima, pa čak i debelom crijevu i mjehuru.

"Bez obzira što se ne radi načelno o zloćudnoj bolesti, ali ona sa samom svojom simptomatologijom i posljedicama ima jedan vrlo značajan utjecaj na zdravlje žena, kako u smislu normalnog funkcioniranja, a ono što je još važno na njihovo reproduktivno zdravlje", kazao je doc.dr.sc. Neven Tučkar, ginekolog.

Posavec je neizdrživa bol pripisana išijalgiji.

"Jako, jako bolne menstruacije i obilne. Jednom sam iskrvarila do koljena usred grada, 20 kilometara od svoje kuće, ne sjećam se ni sama kako sam se uspjela snaći u tom trenutku", rekla je u razgovoru.

Na operaciji koja je trebala biti rutinska provjera jajovoda otkrivena joj je endometrioza.

"Kad su me probudili, doktor mi je došao s vijesti da je operacija trajala četiri sata, naravno nikakvu svijest nemate o tome, da mi mora priopćiti kako su morali maknuti jajovode. Došao mi je sa dijagnozom i rekao mi je da tako nešto nije vidio u svojih 25 godina karijere", navodi.

Dijagnoza joj je oduzela karijeru i priliku za normalan život, ali postoji ono što ipak najviše boli.

"Oduzela mi je majčinstvo. To je meni neoprostivo, evo", rekla je.

Cijeli prilog Provjerenog Nove TV pogledajte OVDJE.

25. travanj 2024 10:08