StoryEditorOCM
ForumGOLEMA PREKRETNICA

Igor Štagljar komentirao ohrabrujuću vijest o učinkovitosti cjepiva protiv koronavirusa: Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela

Piše HINA/PSD
9. studenog 2020. - 17:50

Eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke tvrtke BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju covida-19, objavile su dvije kompanije u ponedjeljak, što je golema prekretnica u obrani od pandemije. 

Inicijalna analiza podatka iz treće i finalne faze kliničkog ispitivanja cjepiva nije pokazala "ozbiljne zabrinutosti za sigurnost", kaže se u zajedničkom priopćenju.

Dvije kompanije sada žele aplicirati za hitno odobrenje cjepiva u SAD-u, što je u nadležnosti tamošnje Agencije za lijekove i hranu (FDA).

Učinkovitost je, međutim, daleko veća od 50 postotne učinkovitosto koju FDA uvjetuje za primjenu cjepiva protiv koronavirusa.

Cjepivo radnog naziva BNT162b2 prva je razvila tvrtka BioNTech, sa sjedištem u MaInzu, još sredinom siječnja u sklopu svog projekta "Brzina svjetlosti" u odgovoru na pandemiju. 

Ključna, treća faza ispitivanja počela je u srpnju u raznim zemljama. 

Potencijalno cjepivo dosad je ispitano na više od 43.000 sudionika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. studenoga. Cjepivo postaje učinkovito sedam dana nakon druge doze. 

Tvrtke nisu objavile precizne podatke o tome koliko je točno sudionika oboljelo nakon što je primilo cjepivo, ali učinkovitost od 90 posto daleko nadmašuje 50-postotnu učinkovitost koju traži FDA za cjepivo protiv koronavirusa.

"Više od osam mjeseci od početka pandemije, najgore u više od jednog stoljeća, vjerujemo da završna etapa predstavlja značajan korak naprijed za svijet u borbi protiv covida-19", kazao je glavni direktor Pfizera Albert Bourla.

Na temelju predviđanja, dvije tvrtke bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021.

Studija o prvoj fazi kliničkog ispitivanja cjepiva pokazala je da su sve skupine dobro podnosile BNT162b2, s pojavom umjerene temperature kod manje od 20 posto ispitanih, što se drži očekivanim.

Cjepivo se temelji na inovativnoj tehnologiji mRNK, odnosno glasničkog RNK, kojim se tijelo potiče da stvara jedan od virusnih proteina kojim se potom organizam potiče na razvoj imunološkog odgovora na novi koronavirus.

Sudionici u ispitivanju cjepiva će se nastaviti pratiti još dvije godine nakon primitka druge doze. Tijekom tog vremena, znanstvenici se nadaju da će utvrditi koliko je cjepivo učinkovito ne samo u sprečavanju razvoja covida-19, već i koliko će cjepivo biti učinkovito u sprečavanju komplikacija kod pacijenata koji su se već zarazili.

"Danas je veliki dan za znanost i čovječanstvo", rekao je izvršni direktor Pfisera Albert Bourla u zajedničkom priopćenju dviju tvrtki.

Europska medicinska agencija, regulatorni tijelo EU-a, pokrenula je ubrzanu proceduru glede odobrenja za kandidatsko cjepivo BioNTech/Pfiser, kao i za cjepivo koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Okford.

"Posebice danas, kada smo usred drugog vala pandemije, a mnogi od nas su zatvoreni u svojim domovima, još više spoznajemo koliko je važana ova prekretnica na našem putu da stanemo na kraj pandemiji i da se svi mi napokon vratimo u normalnost", rekao je jedan od osnivača i izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin

Vijest o 90-postotnoj učinkovotosti cjepiva dviju kompanija pozdravili su američki predsjednik Donald Trump, novoizabrani predsjednik Joe Biden te njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

"Veliki skok na burzi, cjepivo dolazi uskoro. Izvješća govore o 90-postotnoj učinkovitosti. Tako sjajna vijest", napisao je Trump na Twitteru.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn je rekao da je vijest "ohrabrujuća", dok je Joe Biden objavu Pfisera i BioNTecha nazvao izvrsnom viješću, ali je također upozorio da će se na širu primjenu cjepiva čekati još mjesecima te da Amerikanci moraju i dalje nositi maske i držati fizičku udaljenost.

"Današnja vijest je odlična, ali ne mijenja navedenu činjenicu. Današnja objava  je obećavajuća jer nam daje šansu da to sljedeće godine promijenimo, ali zadatak koji je pred nama ostaje isti", rekao je Biden.

Dionice Pfizera su narasle devet posto, a BioNTecha 16 posto.

Štagljar: Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela

Vijest o napretku u istraživanju cjepiva komentirao je i naš znanstvenik Igor Štagljar:

- Američki farmaceutski gigant Pfizer je upravo objavio da njihovo cjepivo protiv COVID-19 koje se bazira na mRNA pokazuje 90% efikasnost u prevenciji simptomatskih slučajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom.

Ta brojka od 90% dolazi iz analize 94 potvrđena COVID-19 slučaja iz njihove faze III kliničkih istraživanja koja uključuje 44,000 dobrovoljaca.

Treba naravno pričekati konačne rezultate te treće, odlučne faze kliničkih istrazivanja, koji će prvo morati proći tzv "peer review" te biti publicirani, no ovo izgleda JAKO obećavajuće. Naime, regulatorne agencije su prethodno izjavile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50%, što implicira da od zaraze stiti 50% onih koji su ga primili.

Pfizer navodi da će imati spremno već 50 milijuna doza njihovog cjepiva do kraja ove godine, a ta količina će se povećati i do preko milijardu doza u 2021. Rezultati faze I i II kliničkih istraživanja ovog Pfizerovog cjepiva su pokazala da ono nema ozbiljnih nuspojava.

Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dostignemo 60-70% procijepljenost, ne prokuživanjem (slobodnom cirkulacijom virusa u populaciji kako to zagovaraju neki naši znanstvenici), već procjepljivanjem efikasnim cjepivom - napisao je Štagljar na Facebooku.

Vijest o cjepivu potaknula val optimizma na europskim tržištima


Europske dionice snažno su u ponedjeljak poskočile u poslijepodnevnoj trgovini nakon što su američki proizvođač lijekova Pfizer i njemački BioNTech izvijestili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida 19 učinkovito 90 posto.

Europski indeks STOXX 600 poskočio je u takvom ozračju više od četiri posto i na putu je najvećeg dnevnog dobitka u proteklih oko šest mjeseci. Londonski FTSE porastao je 5,7 posto, njemački DAX 5,47 a pariški CAC 8,54 posto.

Tržištima je danas snažno odjeknula objava američke farmaceutske tvrtke Pfizer i njemačke biotehnološke kompanije BioNTech da je njihov kandidat za cjepivo protiv covida 19 "učinkovit 90 posto", prema početnim rezultatima treće, završne  faze kliničkih ispitivanja.

"Prvi rezultati ispitivanja cjepiva protiv covida-19 u trećoj kliničkoj fazi potvrdili su početne zaključke o kapacitetu koje naše cjepivo posjeduje u sprječavanju razvoja bolesti covida-19", objavile su dvije tvrtke.

Nakon objave cijena dionice BioNTecha poskočila je više od 27 posto.

Među sektorskim dobitnicima izdvajale su se dionice organizatora putovanja i slobodnog vremena, najteže pogođene u pandemiji, poskočivši više od 10 posto, na najviše razine u osam mjeseci.

"Vijest o Pfizerovom cjepivu ublažila je neizvjesnost u pogledu cjepiva i pomogla tržištima da vrate poljuljano povjerenje koje je sada još i važnije s obzirom na drugi val širenja zaraze u Europi", rekao je Andrea Cicione, čelnik odjela za valute u TS Lombardu u Londonu.

Investitori su pokazali veliki apetit i za dionice izložene trgovinskim napetostima, poput rudarskih i automobilskih, nakon pobjede demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u, koja im je vratila nadu u stabilniju trgovinsku politiku.

"S Bidenom u Bijeloj kući, trgovinski odnosi među ključnim trgovinskim partnerima vjerojatno će se poboljšati", nagađa Milan Cutkovic, analitičar u tvrtki Axi.

EU će uskoro potpisati ugovor o nabavi Pfizerova cjepiva


Europska unija uskoro će potpisati ugovor o nabavi milijuna doza cjepiva protiv covida-19 koje razvijaju Pfizer i BioNTech, najavio je u ponedjeljak istaknuti europski zastupnik.

Europska komisija, koja pregovara s proizvođačima cjepiva u ime država članica, kazala je u rujnu da je zaključila pripremne pregovore s američkim Pfizerom i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom o isporuci 200 milijuna doza njihova potencijalnog cjepiva protiv covida-19. No još nije objavljeno da su postigli dogovor.

„Po mojim informacijama, spomenuti ugovor uskoro će biti potpisan”, rekao je Peter Liese, zastupnik EPP-a zadužen za zdravstvena pitanja.

„Postignut je dogovor da će Europljani dobiti stotine milijuna doza cjepiva”, naveo je u priopćenju poslanom e-mailom.

Glasnogovornik Komisije nije želio komentirati hoće li Pfizerova objava o učinkovitosti cjepiva ubrzati potpisivanje ugovora o nabavi.

Komisija je ranije kazala da bi 27 država članica EU-a moglo imati također mogućnost naručiti još 100 milijuna doza cjepiva koje razviju Pfizer i BioNTech.

EU je već sklopio ugovore s AstraZenecom, Sanofijem i Johnson & Johnsonom o kupnji njihovih potencijalnih cjepiva.
SAD, Japan i Britanija već su objavili da su sklopili ugovore o kupnji cjepiva s Pfizerom i BioNTechom.

Europska agencija za lijekove (EMA) od početka listopada prati podatke o ispitivanju učinkovitosti cjepiva koje razvijaju Pfizer i BioNTech.

EMA je u ponedjeljak kazala Reutersu da nije dobila najnovije rezultate kliničkih ispitivanja treće faze koja se provode na velikom broju ispitanika, ali je već razmotrila nekliničke podatke.

Sada proučava drugi skup podataka o kvaliteti tog cjepiva, uključujući one koji se odnose na njegove sastojke i način proizvodnje.

Britanija očekuje da će do kraja godine imati na raspolaganju deset milijuna doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva ako ga regulatori odobre, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Glasnogovornik je kazao da je Britanija naručila 40 milijuna doza tog cjepiva, jednog od šest vrsta za koje je dogovorila isporuku u slučaju da budu odobrena.

26. travanj 2024 17:53