StoryEditorOCM
ForumVIDEO: PRVA NEOVISNA PLUTAJUĆA NACIJA NA SVIJETU

Iako zvuči nevjerojatno, ova država je u nastajanju, ljepotom arhitekture oduzima dah, ima svoju valutu i vlastite zakone!

Piše Mia Peretić
22. svibnja 2018. - 15:14
1440x620_1526974663otok

Prva neovisna plutajuća nacija na svijetu otisnut će se u Tihi ocean 2022. godine, radit će izvan jurisdikcije vlade i imat će vlastitu kriptovalutu Vayron. Ova će otočna grad-država imati 300 kuća, nekoliko hotela, restorana, ureda i još mnogo sadržaja koji će biti sagrađeni na Tahitiju, piše DailyMail.

Ovaj je pilot program nastao u partnerstvu s vladom Polinezije, a s 50 milijuna dolara ga financijski podupire osnivač PayPala Peter Thiel.

Sve će građevine imati zelene krovove, prekrivene vegetacijom, a u gradnji će se koristiti bambus, drvo, reciklirani metal i plastika. 

Moglo bi se dogoditi da stvaranje neovisne nacije koja pluta međunarodnim vodama i djeluje po vlastitim zakonima "oslobodi čovječanstvo od političara", kažu iz Seasteading Instituta, čiji je suosnivač također ranije spomenuti Thiel. 

Nathalie Mezza-Garcia, politologinja i istraživačica na projektu plutajućeg otoka, kaže da će stanovnici ovog morskog grada-države biti slobodni od promjenjivih geopolitičkih utjecaja i trgovačkih pitanja, a tvrdi da bi ovakav otok jednog dana mogao smjestiti izbjeglice raseljene zbog klimatskih promjena, prenosi portal 100posto.

28. travanj 2024 12:36