StoryEditorOCM
ForumVRLO VAŽNO

HZJZ objavio nove preporuke za učenike osnovnih i srednjih škola koji se samotestiraju, Pavić Šimetin: Vrlo je jednostavno, djeci često i zabavno

Piše Vijesti SD
12. veljače 2022. - 11:45

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za učenike koji se samotestiraju. Oni koji su se cijepili ili su preboljeli covid, ne moraju više u izolaciju u slučaju kontakta s pozitivnom osobom, javlja N1.

“Učenici osnovnih i srednjih škola koji sudjeluju u redovitom samotestiranju oslobođeni su samoizolacije u slučaju kontakta s pozitivnom osobom neovisno o cijepnom statusu i preboljenju”, piše u novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

“Učenici koji sudjeluju u redovitom samotestiranju, a nisu oslobođeni samoizolacije na temelju preboljenja i/ili cijepljenja, kada dijele kućanstvo s pozitivnom osobom (obiteljski kontakt) trebaju se učestalije samotestirati u vlastitom aranžmanu i to svaka dva dana tijekom 7 dana od kontakta s pozitivnim ukućanom (u slučaju da se ne mogu fizički odvojiti od pozitivnog ukućana, samotestiraju se svaka dva dana tijekom izolacije pozitivnog ukućana i još 7 dana po isteku izolacije)”, stoji u uputama koje je objavio HZJZ, javlja N1.

Govoreći o rezultatima kampanje za cijepljenje, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je jučer za Dnevnik N1 televizije kako, s obzirom na iskustva koja imamo s cijepljenjem inače, nismo ni mogli očekivati bolji odaziv od onoga koji imamo.

“Mislimo da nije moguće, da bi se ostvario obuhvat cijepljenja koji imaju neke druge zemlje, poput Portugala, a to je velika šteta za Hrvatsku jer s takvim zemljama se takmičimo u turističkoj sezoni”, kaže.

“Ne očekujemo da bi mogli imati odaziv na cijepljenje u tako velikim postotcima, ali još nekoliko postotaka bismo mogli dobiti”, govori.

Na pitanje o novom sloganu za testiranje učenika, kaže kako su htjeli napraviti kombinaciju činjenice da djeca stalno rade testove i reći istinu da to nije težak test.

“Najlakši test ikad. I to nam je slogan pa će škole izabrati koji im je draži. Ovo je vrlo jednostavan test. To nije težak test, djeci je vrlo često i zabavan, vrlo rado čekaju rezultat, to je jedno iščekivanje u obitelji, 15 radosnih minuta. U tom smislu bi više voljeli da se gleda nego na ove neke druge načine”, zaključuje Pavić Šimetin u Dnevniku N1 televizije.

01. svibanj 2024 07:57