StoryEditorOCM
ForumOŠTRO PRIOPĆENJE

HND o slučaju Matijanić: Očekivana odluka režimskog DORH-a da glavni krivci ne bi snosili odgovornost

Piše Vijesti SD
11. prosinca 2023. - 15:24

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se nakon odluke Općinskog državnog odvjetništva u Splitu vezano za slučaj smrti novinara Vladimira Matijanića, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Medicinski potpomognuto ubojstvo novinara Vladimira Matijanića očekivano je zataškano kako glavni krivci ne bi snosili nikakvu, pa ni političku odgovornost, a o moralnoj je izlišno govoriti, uz svesrdnu pomoć režimskog DORH-a na čijem je čelu glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Na žalost, Hrvatsko novinarsko društvo nije iznenađeno skandaloznom odlukom Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, koje je odbacilo kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića.

Na temelju toksikološkog nalaza vještačenja krvi, sudsko-medicinskog vještačenja, multidisciplinarnog medicinskog vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu i inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, Odvjetništvo tvrdi kako nije bilo većih propusta u Matijanićevu liječenju te da hospitalizacija ne bi spriječila smrtni ishod.

Rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, koje potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika Karmen Bašić, ni u jednom dijelu nije pobilo činjenicu da u posljednjih pet dana Vladimir Matijanić nije imao odgovarajući pregled i skrb.

Na 28 stranica dokumenta možemo samo čitati traženje opravdanja da nitko za Matijanićevu smrt nije odgovoran. Tako imamo opravdanje za Hitnu pomoć na čijem je čelu Leo Luetić s članskom iskaznicom HDZ-a, koji je odmah nakon tragične smrti Vladimira Matijanića govorio kako je Hitna u Matijanićevu slučaju napravila sve po protokolu, zatim imamo opravdanje za imunologinju koja Matijaniću u svibnju 2021. nije rekla da se ne cijepi protiv COVID-a 19, nego je "samo prolongirala zakazano cijepljenje".

Drugim riječima, DORH je pun razumijevanja i opravdanja za postupanja liječničkog osoblja KBC-a Split na čijem je čelu Julije Meštrović.

Ponavljamo, DORH-ovo je rješenje praktički potvrdilo da Vladimir Matijanić pet zadnjih dana života nije imao adekvatni pregled i zdravstvenu skrb. Nevjerojatnim se čini kako se Državno odvjetništvo igra činjenicom da ne zna je li bolnica imala lijek Remdesivir, ali bolnicu opravdava činjenicom da ga je naručila i da je valjda problem bio u dostavi. Doista nevjerojatno i sramotno, kao i DORH-ovo upuštanje u nagađanja o tome bi li navedeni lijek pomogao našem kolegi, prijatelju i građaninu Vladimiru Matijaniću. Gospodo iz DORH-a, vaše je bilo utvrditi je li spomenuti lijek građanin Matijanić dobio ili ne.

Isto to Državno odvjetništvo prihvaća za nas otužno mišljenje vještaka koji su utvrdili "kako komunikacija koju je u periodu od 2. kolovoza do 5. kolovoza ostvario Vladimir Matijanić putem emaila i telefona sa svojom izabranom liječnicom opće prakse dr. Emilijom Ugarković, dr. Dominikom Carevom, infektologom, kao i višom medicinskom sestrom Željkom Laco, nije ukazivala na indikaciju za pacijentovu hospitalizaciju. Tijekom vještačenja vještacima je bila na raspolaganju snimka razgovora s dr. Carevom te se zaključuje kako se razgovor odvija tečno, bez zaduhe i isprekidanog govora kao znakova respiracijskog zatajenja".

Na kraju ovog sramnog izvješća na 28 stranica može se zaključiti da je pacijent bio nemaran i neodgovoran.

Nepobitna je činjenica da Vladimir Matijanić pet dana nije imao adekvatan zdravstveni pregled i skrb, a trebao je imati, nepobitna je činjenica da je trebao lijek, a nije ga dobio. Državno odvjetništvo, koje funkcionira kao odvjetništvo Vlade Republike Hrvatske, ovom se odlukom samo pridružilo lancu pojedinaca i institucija koji više od 16 mjeseci na sve moguće načine zataškavaju smrt građanina kojem su, kao i mnogim drugima, trebali pomoći, a to nisu učinili. Ovaj bešćutni i sramotni dokument jednak je onom sramotnom mišljenju Povjerenstva Ministarstva zdravstva nedugo nakon Matijanićeve smrti.

HND nikad neće prihvatiti činjenicu da ne postoji odgovornost u slučaju Matijanić. Nikad nećemo zaboraviti, niti ćemo dopustiti da se zaboravi! 

Za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva,

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a

Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a

26. travanj 2024 22:28