StoryEditorOCM
ForumJEDNA KONZUMACIJA 'OSVJEŽIVAČA ZRAKA' MOŽE UBITI

'Grčili su mi se mišići, imao sam lude halucinacije, razmišljao o petsto stvari u isto vrijeme, srce mi je toliko lupalo da sam mislio da ću dobiti infarkt. Us*** sam se od straha…'

Piše Lada Novak Starčević / 100posto.hr
23. studenog 2018. - 22:40
iStock

"Nikad dovoljno ponavljanja. Dakle: nije osvježivač! NIJE OSVJEŽIVAČ!!! NIJE. NIJE. Već sam desetke puta to ponavljao i opet ću! To je DROGA. Sintetska ulična droga, vrlo snažan i po život opasan derivat THC-a (poput kemijski izmijenjenog i znatno pojačanog ekstrakta marihuane), koji se unosi pušenjem. Njime su natopljene suhe trave kako bi se mogle miješati s duhanom i motati u cigarete.

Prodaju se u LAŽNIM pakiranjima aromatskih trava (i otuda popularni, ali posve netočan naziv 'osvježivači zraka' ili 'herbal mix'). Paketići su najčešće veličine i izgleda pakiranja pojedinačnih prezervativa, raznih dizajna i naziva (Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super). Ne zavaravajte se glupostima, ne shvaćajte ih neozbiljno.

Od toga se umire. Od toga su već umrla djeca. Prava djeca. Nečija djeca. To NIJE osvježivač zraka. Najgore od svega – naziv 'osvježivač' toliko je raširen da narkotik i dalje prolazi ispod radara tržišnim inspekcijama, carinicima na uvozu i policiji i nalazi se u SLOBODNOJ PRODAJI u trgovinama 'zdravog življenja' (najčešći naziv: Smart Shop), zajedno s vodenim hookah lulama, pušačkim bongosima, mirišljavim štapićima i ostalim priborom za pušenje i 'rekreativno drogiranje'", poručio je osječki liječnik, koji se posljednjih godina nagledao previše slučajeva djece koja su završila u teškom stanju nakon konzumiranja tih opasnih tvari.

Od te droge umro je 15-godišnji Zagrepčanin prije tri godine, a posljednji alarmantni slučaj desio se u svibnju kad je šestero djece u dobi od 13 do 17 godina hospitalizirano u osječkoj bolnici zbog pušenja tzv. osvježivača zraka, odnosno sintetske ulične droge, vrlo snažnog i po život opasnog derivata THC-a.

Neispravne deklaracije i lažna primjena

U 'smart shopovima' opasne se tvari prodaju kao osvježivači zraka, često čak i uz napomenu da nisu namijenjene konzumaciji iako je svima jasno čemu služe, upozoravaju u Uredu za suzbijanje droga.

 

"Radim to vikendom. Osjećaj je totalno čudan. Sve je usporenije i razmisljaš o petsto stvari odjednom, ali traje samo pola sata. Pušim s prijateljima, ali samo vikendom jer me previše lupi…

 

Jednom sam prije škole zapalio previše. Bilo je koma, grčili su mi se mišići, vrtoglavica, strašno mi je bilo muka, imao sam totalno lude halucinacije. Srce mi je toliko lupalo da sam mislio da ću dobiti infarkt. Usrao sam se od straha…

 

Uvijek to uzimamo kad nema trave. Jednom me užasno opralo. Nisam znala gdje sam još dugo nakon. Ali svi to rade, pa mi glupo odbiti…", ovo su neka od iskustva srednjoškolaca s kojima smo razgovarali, a koji su najčešći konzumenti.

Od početka ovog desetljeća se u Europi, ali i čitavom svijetu bilježi rastuća pojava širokog spektra novih psihoaktivnih tvari koje oponašaju učinke tradicionalnih droga, dizajniranih s ciljem zaobilaženja zakonske kontrole. Ovdje nije riječ samo o 'osvježivačima zraka' (koji uglavnom sadrže sintetske kanabinoide) već i o nizu drugih psihoaktivnih spojeva iz različitih kemijskih skupina koji su se prezentirali na tržištu s neispravnim deklaracijama i lažnom primjenom (npr. soli za kupanje, gnojiva za biljke, kozmetički pripravci), odnosno nudili na ilegalnom tržištu droga kao neke od poznatih droga poput amfetamina ili ecstasya.

Ovisnici nemaju mira, teško se prilagođavaju...

Spice se odnosi na širok spektar biljnih mješavina koje izazivaju iskustva slična onim pri konzumiranju marihuana (kanabisa) i koji se prodaju kao 'sigurne' legalne alternative te droge. Prodaje se pod mnogim imenima uključujući K2, lažna trava (fake weed), Yucatan Fire, Skunk, Moon Rocks, Galaxy, Rainbow. Ti proizvodi sadrže sasušene isjeckane biljke i kemijske aditive koji su odgovorni za psihoaktivne efekte, odnosno mijenjaju stanje svijesti.

Popularni su među mladima te ih najčešće konzumiraju stariji srednjoškolci koji su skloni eksperimentiranju. Veliki je problem što su dostupni jer nisu ilegalni i jeftiniji su od marihuane.

 

Još jedan faktor ključan za prodaju je taj što se kemikalije upotrebljavane za proizvodnju Spice-a ne detektiraju lagano u standardnim testovima na droge. 

Mladi ne shvaćaju da su te droge nekoliko desetaka puta jače od marihuane, a jedna konzumacija ih može ubiti. Također, kriva je percepcija Spice-a kao prirodnog proizvoda koji je stoga i bezopasan. 

Diljem Europe su registrirani brojni smrtni slučajevi, a svako malo u crnoj kronici čitamo o predoziranjima u Hrvatskoj. Nažalost, istraživanje ESPAD je pokazalo da hrvatski tinejdžeri u odnosu na prosjek EU značajno više konzumiraju nove psihoaktivne tvari.

Cropix/arhiva

Cropix/arhiva

"Ovi mlađi eksperimentiraju i ako dožive loše iskustvo najčešće se toga klone, ali nama dolaze većinom ovisnici od 20 do 30 godina koji aktivno konzumiraju te supstance. Većinom je njihova ovisnost jako upadljiva. Nemaju mira, stalno su u pokretu, teško se prilagođavaju", ispričala nam je dr. med. Svjetlana Šitum, psihijatrica na odjelu za alkoholizam i druge ovisnosti u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

'Osvježivači zraka' su zapravo sintetske droge koje mogu izazvati poremećaje stanja svijesti, dezorijentiranost, suicidalnost, opasni su za srce, a kod nekih konzumenata se razvija gubitak svijesti, čak i koma. Posebno je opasno ako propuste potražiti pomoć, što se često dešava zbog straha od policije ili roditelja, objasnila nam je psihijatrica.

Proizvođači ciljano izbjegavaju zakonsku kontrolu

To su biljne mješavine i dolaze uglavnom iz azijskih zemalja poput Indije i Kine. Same po sebi one uglavnom nemaju psihoaktivna svojstva, no dobivaju ih kada se poprskaju sintetičkim kanabinoidima i sličnim novim drogama.

Neke od tih supstanci stalno se mijenjaju, čime se ciljano izbjegava zakonska kontrola. Čim neka od tvari dođe na listu zabranjenih, naprave manju promjenu u njenoj molekularnoj strukturi tako da uzrokuje slične učinke, ali da bude drugačija od supstanci na popisu.

 

Pojednostavljeno, svaki ‘osvježivač zraka’ bude legalan dok ga država ne zabrani, a kada ga zabrani dolazi novi koji ima izmijenjene samo 1-2 kemijske koponente i drugi naziv. Tehnički je to drugi proizvod, legalan je i kada ga država zabrani opet dolazi novi.

Kao i marihuana, Spice se najčešće konzumira pušenjem. Ponekad se miješa s marihuanom ili se priprema kao biljna infuzija za piće.

iStock

iStock

U Hrvatskoj je u siječnju 2016. donesen novi Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, koji također karakterizira generički pristup kontroli novih droga. Radna skupina pri Ministarstvu zdravstva upravo završava izmjene i dopune spomenutog Popisa.

Na tržište se izbacuju sve 'egzotičniji' spojevi

Pored proširivanja generičkih definicija sintetskih katinona i sintetskih kanabinoida koji su najzastupljeniji na tržištu novih psihoaktivnih tvari, generičkom definicijom se po prvi puta obuhvaćaju derivati fentanila koji su izuzetno potentna vrsta opioida, vrlo opasnih za ljudsko zdravlje. Derivati fentanila još uvijek nisu zaživjeli na hrvatskom tržištu droga te se na taj način preventivno djeluje uzimajući u obzir europske i globalne trendove širenja njihove dostupnosti i teških zdravstvenih posljedica, rekli su nam u Uredu za suzbijanje zlouporabe droga.

Cropix/arhiva

Cropix/arhiva

Ovaj tjedan stupili su na snagu dva nova europska propisa:

  • UREDBA (EU) 2017/2101 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 15. studenoga 2017. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1920/2006 u pogledu razmjene informacija i sustava ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima te o postupku procjene njihovog rizika
  • DIREKTIVA (EU) 2017/2103 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 15. studenoga 2017. o izmjeni Okvirne odluke Vijeća 2004/757/PUP kako bi se nove psihoaktivne tvari obuhvatile definicijom „droge” te o stavljanju izvan snage Odluke Vijeća 2005/387/PUP

"Novi EU propisi stižu u pravi čas jer je pošast zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari uzela maha u Hrvatskoj i EU. Značajno se ubrzava vrijeme potrebno za identifikaciju, procjenu rizika i zabranu tih droga. Informacije o novim opasnostima će državama članicama biti odmah dostupne u  europskom sustavu za brzo upozoravanje", kazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan. 

Ubrzavanje procedura je ključno jer kemičari u službi dilera i profitera proizvode nove molekule brže nego što ih EU i države članice stignu zabraniti. 

"Neki od spojeva koji su na tržištu su izrazito jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja i u nekim slučajevima, smrti. Najteže posljedice se događaju jer se aktivna tvar tijekom miješanja i sušenja nepravilno rasporedi po proizvodu. Npr.  u Kini koriste miješalice za beton kako bi proizvodili te spojeve. Uslijed toga, neka pakiranja su višestruko jača i štetnija od drugih. To je zapravo lutrija s nesretnim dobitnikom", upozorava Borzan. 

16. travanj 2024 06:27