StoryEditorOCM
ForumINVAZIJA NA UKRAJINU

Eksplozije odjekuju diljem Ukrajine; U Kijevu se čuju sirene za zračne napade, dijele se snimke građana koji napuštaju grad. Tenkovi prešli granicu

Piše psd, Hina
24. veljače 2022. - 07:02

NOVO

7:22 - Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, poslao je jasnu poruku međunarodnoj zajednici i složio je listu stvari koje se pod hitno moraju odraditi.

1. Snažne sankcije Rusiji ODMAH!

2. Potpuna izolacija Rusije

3. Poslati oružje Ukrajini

4. Financijska pomoć Ukrajini

5. Humanitarna pomoć

7:14 - CNN je objavio snimku trenutka kada su ruski tenkovi prošli bjelorusko-ukrajinsku granicu. Zanimljivo, i bjeloruske vojne snage prave društvo Rusima.

7:03 - Na Twitteru se dijele snimke građana kako napuštaju Kijev. Među njima je i Ruslan Stefančuk, šef ukrajinskog parlamenta, snimljen je kako u velikom automobilu sa svojom obitelji napušta glavni grad.

7.00 - Sve je više više izvještaja koji otkrivaju da se i ruske trupe u Bjelorusiji pridružuju napadu na Ukrajinu, što znači da kreće i ofenziva sa sjevera.

7:00 - Kijevom odjekuju sirene koje upozoravaju na zračne napade, a građani, čini se, pokušavaju pobjeći iz grada. The Guardian izvještava o velikim gužvama na izlazu iz Kijeva u četvrtak ujutro. Uplašeni građani su nakrcali automobile i bježe od rata, a gužve su i pred bankomatima te na benzinskim crpkama.

6:50 Proruski separatisti u četvrtak su objavili da su pokrenuli ofenzivu protiv grada Ščastije, pod ukrajinskom kontrolom, u pokrajini Lugansk, a u pokrajini Donjeck pokrenuli su vojnu operaciju velikih razmjera duž crte razdvajanja, prenijela je ruska novinska agencija Interfax. Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini.

U zasebnom priopćenju, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je svrha ruske vojne operacije uništenje ukrajinske države. Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov kazao je da su neprijateljske snage počele topništvom snažno gađati ukraijnske jedinice na istoku zemlje, kao i vojne kontrolne centre te piste. Po ukraijnskim izvorima, napadi na Ukrajinu vrše se i s Krima.

Ukrajinska granična služba izvijestila je da ruske snage iz Rusije i Bjelorudije napadaju državne granice Ukrajine i da se napadi na jedinice uz granicu, graničke poatrole i kontrolne točke odvijaju uz pomoć topništva, teške opreme i ručnog vatrenog oružja.

Britanska agencija Reuters javlja pozivajući se na svjedoke da su se sirene čule u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, te da su se čule snažne eksplozije kod obalnog grada Mariupolja na istoku zemlje. Po ukrajinskim izvorima gori skladište streljiva u Kijevu. Ukrajinska vojska objavila je da je protuzračna obrana srušila ruski zrakoplov na istoku Ukrajine. 

6:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje za cijelu zemlju.

U obraćanju koje objavljeno na Facebooku Zelenski je rekao da Rusija napada vojnu infrastrukturu i granične postrojbe. Nemojte paničariti, spremni smo na sve, pobijedit ćemo, rekao je Zelenski koji je potom razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov izjavio je da je neprijatelj započeo intenzivno granatiranje ukrajinskih jedinica na istoku, kao i vojnih kontrolnih centara i aerodroma.

Reuters javlja pozivajući se na svjedoke da su se sirene čule u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, te da su se čule dvije velike eksplozije kod obalnog grada Mariupolja na istoku zemlje. Separatisti koje podržava Rusija u ukrajinskom Donjecku izjavili u četvrtak ruskoj novinskoj agenciji Interfax da su pokrenuli velike napade na ukrajinske snage duž linije dodira.

Rusija je privremeno obustavila letove na brojnim zračnim lukama do 2. ožujka, javlja Reuters.

6:45  CNN je, pozivajući se na novinare i svjedoke, objavio popis mjesta u u Ukrajini kojima su se u četvrtak rano čule eksplozije, a britanska veleposlanica u Ukrajini kazala je da počinje "ničim izazvan napad" na tu zemlju.  

Počinje "ničim izazvan napad" na miroljubivu zemlju Ukrajinu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji. "Užasno", rekla je britanska veleposlanica Melinda Simmons na Twitteru.CNN je, pozivajući se na novinare i svjedoke, objavio više mjesta na kojima su se u četvrtak rano u Ukrajini čule eksplozije

CNN je naveo niz gradova u kojima su novinari i svjedoci čuli eksplozije.  Eksplozije su se čule Istočno od Kijeva iz smjera međunarodne zračne luke. CNN-ova ekipa u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji nalazi na sjeveroistoku zemlje, čula je "stalan tok glasnih eksplozija". Također, eksplozije su se čule kod Kramatorska na istoku, zatim istočno od Mariupolja, kod Odese i kod Zaporižžja.


6:40 Na azijskim su burzama u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, dok su cijene nafte, zlata i dolara snažno porasle, nakon vijesti da je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio specijalne vojne operacije u ukrajinskoj regiji Donbas. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 1 i 3,3 posto.

Nedugo nakon vijesti da je Putin odobrio specijalne vojne operacije u ukrajinskoj regiji Donbas, nekoliko eksplozija čulo se u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, izvijestio je Reutersov svjedok. Putin je pozvao ukrajinske vojnike da odmah polože oružje te je rekao da će odgovornost za svako krvoproliće biti na savjesti ukrajinskog režima, prenose ruske novinske agencije.

Agencija Interfax Ukrajina izvijestila je i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju.

„Tržišta sada shvaćaju da će Rusija učiniti štogod želi, s obzirom na slabe sankcije, i sada se u cijene uračunava invazija na Ukrajinu”, kaže Ray Attrill, strateg u National Australia Bank.

„Ulagači se plaše da će Europa biti odsječena od ruskog plina, da se EU ne može nositi s takvim šokom u opskrbi i da će morati obuzdati potražnju, što bi bilo ekonomski iscrpljujuće. Više cijene energije mogle bi ugroziti rast globalnog gospodarstva, a to je loše za rizičnije investicije", objašnjava Attrill.

6:38 Nakon vijesti o napadu na Ukrajinu, cijene nafte snažno su porasle. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je 3,5 posto, pa se, po prvi put od rujna 2014., probila iznad psihološki važne razine od 100 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,5 posto, na 96,20 dolara.

Kako se jedna od najvećih kriza u Europi nakon Hladnog rata produbljuje, oštro su, više od 2 posto, jutros pali i američki terminski indeksi, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom. 

Kako se ulagači sklanjaju iz rizičnijih investicija, jutros je osjetno porasla i cijena unce zlata, za 1,2 posto, na 1.930 dolara, najvišu razinu od siječnja prošle godine. „Tržišta sada ugrađuju u cijene rizik da će se dogoditi nešto strašno. A to je, u kombinaciji s nesigurnošću, grozno okruženje u kojemu nitko ne želi biti previše izložen u rizičnijim investicijama”, kaže Rob Carnell, direktor u tvrtki ING.

6:40 Sjedinjene Države i njezini saveznici će ujedinjeno i odlučno odgovoriti na "neisprovocirani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga" na Ukrajinu, izjavio je američki predsjednik Joe Biden nakon što su se čule eksplozije u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

"Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje", prenose svjetki mediji reakciju američkog predsjednika Joea Bidena na rusku invaziju.

"Samo Rusija je odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom."

Biden je rekao da će u četvrtak objaviti daljnje mjere koje će Sjedinjene Države i njihovi saveznici uvesti Rusiji.

On je dodao da će pratiti situaciju iz Bijele kuće prije nego što se u četvrtak rano sastane sa svojim kolegama iz G7, grupe sedam naprednih ekonomija. Zatim će, kako je rekao, "razgovarati s američkim narodom" kako bi najavio posljedice koje će Sjedinjene Države, saveznici i partneri nametnuti Rusiji zbog toga "nepotrebnog čina agresije na Ukrajinu i globalnog mira i sigurnosti". Biden je rekao da će Washington također koordinirati sa saveznicima u NATO-u "kako bi osigurao snažan, ujedinjen odgovor koji odvraća svaku agresiju protiv saveza".

6:35 Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da je ruski napad na Ukrajinu grubo kršenje međunarodnog prava ističući da Rusija mora odmah prekinuti s vojnom operacijom.

"Ovo je užasan dan za Ukrajinu i mračni dan za Europu", napisao je Scholz u priopćenju.

Britanski premijer Boris Johnson napisao je u tvitu da je zgožen događajima u Ukrajini te je telefonski razgovarao s ukrajinskim predsjednikom o sljedećim koracima.

Separatisti potpomognuti Rusijom u ukrajinskom Donjecku pokrenuli su u četvrtak ujutro napade velikih razmjera protiv ukrajinskih snaga duž crte razdvajanja, izvijestila je ruska novniska agencija Interfax pozivajući se na glasnogovornika separatista. Sazvan je hitan sastanak veleposlanika članica NATO-a.

6:30: Interfax Ukrajina izvijestio je o raketnim napadima na vojne objekte diljem Ukrajine i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju. Također je izvijestio osoblje i putnike koji evakuiraju kijevsku zračnu luku Borispilj.

"Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Ovo je agresija! Ukrajina će se braniti i pobijedit će. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje."

Predsjednik SAD-a Joe Biden oštro je osudio napad Rusije na Ukrajinu i rekao da se već čuo s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim.

- Osudio sam ovaj ničim izazvani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga. Izvijestio sam ga o koracima koje poduzimamo kako bismo na međunarodnoj razini osudili ovaj napad, a to se odnosi i na Vijeće sigurnosti UN-a, prenosi Jutarnji list Bidenove riječi.

6:25 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oštro je osudila 'neopravdani' napad Rusije na Ukrajinu.

- U ovim mračnim trenucima, naše misli su s Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i djecom dok pate zbog ničim isprovociranog napada i strahuju za svoje živote. Za ovo će biti odgovoran Kremlj, napisala je rano jutros u 5:55 sati na Twitteru.

Kijevom odjekuju eksplozije, javlja reporter CNN-a u javljanju uživo iz glavnog grada Ukrajine.

RANIJE:
Ruska vojska je napala Ukrajinu. 

- Donio sam odluku o provođenju specijalne vojne operacije. Njezin cilj je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. I stoga ćemo pokušati demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu. I također ćemo privesti pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije, rekao je Putin na početku svog obraćanja emitiranom rano jutros u ruskim medijima.

- S uvažavanjem se odnosimo prema svim novonastalim zemljama nakon raspada SSSR-a. Primjer za to je naša pomoć Kazahstanu. Rusija ne može živjeti uz stalnu prijetnju koja dolazi s teritorija Ukrajine. Nije nam ostavljena nijedna mogućnost da zaštitimo svoj narod, osim ove koju danas koristimo.

Djelovanja Ruske Federacije nisu povezana sa zadiranjem u interese Ukrajine, već sa zaštitom od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca. Naši planovi ne uključuju okupaciju Ukrajine. Rusija neće dozvoliti Ukrajini da posjeduje nuklearno oružje. Rusija smatra da je važno da svi narodi Ukrajine mogu iskoristiti pravo na samoopredjeljenje. Sudbina Rusije je u pouzdanim rukama njezinog naroda, što znači da će ciljevi biti postignuti, a sigurnost zemlje je zajamčena. Vjerujem u vašu podršku, rekao je Putin u svojem govoru.

Ruska vojska gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protuzračnu obranu i zračne snage visoko preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je u četvrtak ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo obrane.

Kijev je rekao da je Moskva pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu, s vojnim zapovjednim centrima u brojnim gradovima pogođenim projektilima.

Prethodno je na  izvanrednoj sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uvodno kazao:

- Ako se doista priprema vojna operacija, onda imam samo jednu poruku, Zaustavite svoje trupe, predsjedniče Putin. Dajte šansu miru. Previše je ljudi već izgubilo živote, rekao je između ostalog.

Rusija je prije napada djelomično zatvorila zračni prostor u regiji Rostov istočno od svoje granice...

image
Lugansk, istočna Ukrajina
Aris Messinis/AFP
27. travanj 2024 20:29