StoryEditorOCM
ForumKREIRANA LISTA ŽELJA

Donosimo listu najatraktivnijih studija prema izboru ovogodišnje generacije maturanata; u ‘topu 5‘ je i jedno veliko iznenađenje

Piše M.Cvrtila/PSD
27. svibnja 2021. - 14:12

Logopedija na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu (ERF), Psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Kriminalistika na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu – to je trenutačni poredak najatraktivnijih studija prema izboru ovogodišnje generacije maturanata koja još od početka veljače unosi u sustav prijava studijske programe koje žele upisati. U sustavu Središnjeg prijavnog ureda (SPU) Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) maturanti će svoju "listu želja" moći mijenjati sve do objave konačnih rezultata mature 21. srpnja.

Zasad prvoplasirana tri najpopularnija studija govore da se tradicija nastavlja, jer su gotovo u dlaku iste aspiracije imali i maturanti prijašnjih generacija. Istaknimo i kako rang-ljestvicu najpopularnijih AZVO daje za studijske programe s upisnom kvotom većom od deset.

Prema podacima koje su dostavili iz Agencije, ukupna kvota za upis u prvu godinu studija 2021./2022. akademske godine na svim hrvatskim visokim učilištima iznosi 38.865 mjesta za kandidate iz Hrvatske i ostalih članica EU-a, te još za strance izvan EU-a 1176 mjesta. U ponudi je čak 890 studijskih programa na javnim i privatnim visokim učilištima. S obzirom na to da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) izvijestio kako su ove godine ispite državne mature prijavila 31.775 pristupnika – 27.006 maturanta iz redovitog obrazovanja te 4769 ostalih kandidata – očigledno je da će i ove godine ukupna upisna kvota na fakultetima premašiti broj potencijalnih budućih brucoša.

Dodajmo kako sva visoka javna i privatna visoka učilišta – a samo javnih sveučilišta imamo devet – nisu još objavila natječaje za upis u prvu godinu preddiplomskog studija za iduću akademsku godinu, pa smo se u podacima ravnali upravo prema sustavu SPU-a, u kojemu učenici završnih razreda srednjih škola prijavljuju studijske programe. Stoga je moguće da će se konačni podaci o kvotama i upisnim mjestima naposljetku donekle razlikovati.

Dosad su, primjerice, najave o upisima stigle sa Sveučilišta u Splitu, koje za iduću akademsku godinu planira ponuditi 4655 slobodnih mjesta za upis u prvu godinu preddiplomskog studija (3331 na sveučilišnim i 1324 na stručnim studijima). Također, sa Sveučilišta u Dubrovniku najavili su 572 slobodna mjesta za upis, i to za redovite studente njih 399, a ostalo za izvanredne studente i strance.

Na Sveučilištu u Zagrebu na raspolaganju bi trebalo biti 14.870 upisnih mjesta, u Osijeku 3311, Rijeci 3305, Zadru 1627 itd. Od ukupne kvote za prvu godinu studija u idućoj akademskoj godini najveći broj slobodnih mjesta bit će dostupan na javnim visokim učilištima (sveučilišta, veleučilišta, visoke škole) – ukupno 35.686 – a na privatnima više od 6000.

Za jedno upisno mjesto na popularnoj Logopediji u Zagrebu tako u ovom trenutku konkurira gotovo devet kandidata kojima je ona prvi izbor (50 upisnih mjesta, 432 prva izbora). No treba reći da je ukupan broj prijava za Logopediju još i veći i premašio je tisuću (1096), tako da će borba za "upad" na taj studij, kao i prethodnih godina, biti žestoka.

image
Logoped i dijete

Slična je gužva i na drugom sveučilištu koje od lani izvodi taj studijski program, riječkome. Za Logopediju u Rijeci, naime, koja nudi 30 upisnih mjesta, već sada su se javila 623 "aspiranta", od kojih je za njih 94 ona prvi izbor (omjer 3,13).

Slično je i sa psihologijom. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojemu je kvota 76 upisnih mjesta, Psihologiju je kao željeni studij navelo čak 1220 kandidata, a za njih 416 (omjer 5,47) ona je prvi izbor. Studij psihologije trenutačno je najatraktivniji i na Sveučilištu u Zadru, gdje se za upis na 37 raspoloživih mjesta bori 141 kandidat kojemu je ona prvi izbor (gotovo četiri na jedno mjesto), a ukupan broj prijavljenih je čak 905. Kao zanimljivost navedimo da je Psihologija najtraženiji studij i na privatnoj visokoškolskoj ustanovi, Hrvatskome katoličkom sveučilištu iz Zagreba, koje na tome studiju nudi 46 upisnih mjesta, a već je zaprimilo ukupno 453 prijave, odnosno za 92 kandidata (omjer 2) ona je prvi izbor.

Na Sveučilištu u Splitu trenutačno je najpopularniji studij Fizioterapija na Odjelu zdravstvenih studija, ujedno peti najtraženiji studij u zemlji. Za upis na neko od 13 mjesta već se javilo 356 kandidata, a za njih 59 ona je prvi izbor (više od četiri na jedno upisno mjesto). Ipak, treba reći kako je u Splitu generalno najatraktivniji Studij glume, međutim, upisna je kvota ondje manja od 10 (svega osam upisnih mjesta), a za njih su već sada stigle 82 prijave, od kojih je za 51 kandidata (omjer 6,38) ona prvi izbor. Prema kriteriju omjera upisne kvote i broja prvih izbora, među traženijim studijima u Splitu su i Dizajn vizualnih komunikacija, Farmacija, Rani i predškolski odgoj i obrazovanje te Medicinska laboratorijska dijagnostika, a na njima se za jedno upisno mjesto bore dva do četiri kandidata kojima je ona prvi izbor.

Ako se gleda kriterij ukupnog najvećeg broja prijava prvog izbora (nevezano na omjer s ukupnom kvotom), u cijeloj zemlji, pa tako i Splitu, visoko kotira studij medicine. Na Sveučilištu u Zagrebu u tome je smislu atraktivan Studij elektrotehnike i informacijske tehnologije i računarstva na FER-u (za ukupno 1077 kandidata to je prvi izbor, a upisna kvota 650 mjesta), na Sveučilištu u Splitu u toj su kategoriji popularnosti još i Kineziologija te također Računarstvo.

Na Sveučilištu u Dubrovniku su, prema kriteriju omjera upisne kvote i broja prvog izbora, najtraženiji pak studiji Konzervacija-restauracija te Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija, na Sveučilištu u Osijeku studij Sestrinstvo itd.

S druge strane, neugodna tradicija koja se, očigledno, nastavlja i ove godine jest da unatoč velikim potrebama u školama nema velikog interesa ni ovogodišnjih maturanata za studije na nastavničkim smjerovima STEM predmeta. Na primjer, na Sveučilištu u Splitu manje od jednog kandidata zanima kao prvi izbor studij Kemija (omjer ukupne kvote i prvog izbora 0,19), nastavnički smjer Matematika i informatika (skor 0,25), a slično je i na Biologiji i kemiji te na Matematici i fizici.

Na Sveučilištu u Splitu, uopće, najmanji je interes ovogodišnjih maturanata za Kemijsku tehnologiju, smjer Zaštita okoliša, Brodogradnju na FESB-u, ali i za dvopredmetni studij Povijest umjetnosti (za sva tri omjer 0,13). Studij Povijest umjetnosti, doduše jednopredmetni, zanimljivo, nije baš tražen ni u Zadru – za 11 upisnih mjesta dosad se javilo sedam kandidata, ali niti jednom ona nije prvi izbor. U Zadru slabo kotira i dvopredmetni Studij latinskog jezika i rimske književnosti – 22 upisna mjesta, 16 prijava, ali niti jedna kao prvi izbor. U Zagrebu se, uz ostale, nije uspio previše nametnuti ni jedan od novijih studijskih programa, Demografija i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima, za koji se na 52 ponuđena mjesta dosad javilo 39 kandidata – ali samo za jednoga to je prvi izbor.

PRVIH PET STUDIJA U ZEMLJI PREMA OMJERU PRVIH IZBORA I KVOTE (iznad 10):
1. LOGOPEDIJA (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb): upisna kvota 50, broj prvih izbora 432; omjer 8,64;
2. PSIHOLOGIJA, jednopredmetni (Filozofski fakultet Zagreb): upisna kvota 76, broj prvih izbora 416; omjer 5,47;
3. KRIMINALISTIKA, stručni (Visoka policijska škola Zagreb): 30 upisnih mjesta, broj prvih izbora 161; omjer 5,37;
4. ANIMIRANI FILM I NOVI MEDIJI (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb): upisna kvota 16; broj prvih izbora 76; omjer 4,75;
5. FIZIOTERAPIJA (Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu); upisna kvota 13; broj prvih izbora 59; omjer 4,54;

01. svibanj 2024 19:37