StoryEditorOCM
ForumLIJEČNIČKA ‘ELITA‘

Doktorica iz Hitne napala ‘napuhanog‘ ginekologa: ‘Rekla sam mu da trudnica ima teško unutarnje krvarenje, ali nije slušao, gledao me svisoka...‘

Piše PSD
1. lipnja 2022. - 19:15

Jedna liječnica Hitne medicinske pomoći poslala je otvoreno pismo kolegama, liječnicima specijalistma. Pismo je objavljeno na FB stranici Hitna uživo 194.

Prenosimo ga u cijelosti: 

- Pacijentica (38), trudnica 8 tjedana, po dolasku hitne leži na boku, blijeda, preznojena, hladne kože. Žali se na bolove u trbuhu i oskudno vaginalno krvarenje. Nemjerljivog tlaka, neopipljivog perifernog pulsa, tahikardna, somnolentna, prilično jasnih naznaka hipovolemijskog/hemoragijskog šoka bolnog i napuhnutog trbuha. Pacijentici postavljen i.v.put, data izotonična otopina te kisik, ujedno i da smanji mučninu koju osjeća. Hitno je transportirana za bolnicu, odjel ginekologije i porodništva.

Dolazimo na odjel gdje nas dočekuje specijalist ginekologije. Nakon prezentacije slučaja kolega specijalist jasno ignorira naše naznake da je pacijentica u hemoragijskom šoku, da ima unutarnje krvarenje te da joj je potreban operativni zahvat. Učini brzi vaginalni UZV te nas sa svojim nalazom i potpisom šalje na OHBP radi daljnje obrade (zgrada do). Oglušio se na bilo kakve sugestije s naše strane zbog očitog razloga jer nas smatra samo transportom. Pacijentica je naposlijetku prebačena u salu te je učinjen hitni operativni zahvat zbog vanmaternične trudnoće i obilnog krvarenja u abdomen.

NE, KOLEGA, HMS NIJE SAMO TRANSPORT OD TOČKE A DO TOČKE B!

Mi pacijente poznajemo u trenutku primopredaje bolje nego Vi, jer mi smo s njima proveli određeno vrijeme, brinuli se za njih, održavali ih na životu, tješili u strahu od boli i smrti.

Mi smo EDUCIRANI u svojoj grani medicine, ne razbacujemo se dijagnozama, nego imamo za njih pokriće, kliničko stanje našeg pacijenta.

HMS NIJE SAMO TRANSPORT, MI SPAŠAVAMO ŽIVOTE!

Zato nas nemojte olako shvatiti kada Vam na nešto ukazujemo, nemojte nas gledati svisoka jer smo za Vas samo "fizikalija", nemojte podcjenjivati naše znanje i iskustvo jer ne nosimo istu uniformu kao i Vi.

Surađujmo zajedno radi dobrobiti naših pacijenata jer su nam oni na kraju krajeva, svima najvažniji - napisala je ta liječnica.

27. travanj 2024 19:32