StoryEditorOCM
ForumBRUTALAN ZLOČIN

Branimir Čaleta priznao ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini: Neka se ovo što prije završi, da dobijem ono što sam zaslužija. Iskreno se kajem

Piše PSD
17. lipnja 2020. - 16:38

- Je, je, razumio sam za što me se tereti i smatram se krivim, ali ne na način kako to govori gospođa tužiteljica. Žao mi je što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i želim se ispričati obitelji pokojne kao i svim njenim bližnjima. Želim da ovo što prije završi i da dobijem ono šta sam zaslužija. Hvala lijepa - kazao je u srijedu 36-godišnji Branimir Čaleta iz Vinovca u općini Marina pred sudskim vijećem splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Ivone Rupić.

Čaleti je počelo suđenje za teško ubojstvo svoje tada godinu dana starije djevojke Ganne Kitaeve koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Optužnica ŽDO-a tereti Čaletu, koji ima hrvatsko i slovačko državljanstvo jer je rođen u Slovačkoj, da je 15. rujna 2013. godine bio u hostelu "Minora" u Dnjepropetrovsku zajedno s Gannom i to u sobi broj 102 koju je ona iznajmila i platila za njega kad joj je došao u posjet.

U periodu od 14.15 sati do 20 sati tog dana ju je, zbog ljubomore i kako bi je kaznio jer je zatrudnjela s drugim muškarcem te kako bi spriječio da rodi dijete i nastavi vezu s tim muškarcem, brutalno izudarao tupo-tvrdim predmetom najmanje četiri puta po licu.

Nakon toga ju je, stoji u optužnici, "neutvrđenim masivnim tupotvrdim predmetom s metalnom kontaktnom površinom" najvjerojatnije čekićem izudarao po glavi smrskavši joj lubanju i lice. Zbog njene smrti umrlo je i njeno nerođeno dijete.

Nakon toga je skinuo njenu odjeću, zamotao tijelo u plahtu i sakrio je ispod kreveta. Pobjegao je potom odbacivši i svoju i njenu krvavu odjeću te njen mobitel na smetlište uz cestu kraj jedne raslinjem obrasle ruševne zgrade.

Uklonio sve tragove

U sudnici je u srijedu jako "zaiskrilo" između Čaletinog odvjetnika Hrvoje Krište i zamjenice ŽDO-a Marine Matušan i to toliko da je sutkinja Rupić morala upozoravati tužiteljicu da ne preuzima ulogu suda dok je Krišto prijetio da će, ako bude još iti jedna objeda na račun obrane, tražiti izuzeće tužiteljice.

Žrtvino tijelo otkrili su njeni roditelji koji su je došli tražiti u hostel jer se nije javljala. Majka je vidjela mrlju na podu sobe, a otac se onda sagnuo i pronašao zamotano kćerino tijelo ispod kreveta. Ukrajinska je policija pronašla u kupaonici, na kvaki vrata, umivaoniku, zidu sobe te na podu kupaonice tragove krvi kao i komadić kosti. U prostoru između stropa i spuštenog stropa nađena su dva jastuka i plahte s tragovima krvi.

Sve je to napravio kako bi tijelo bilo što kasnije otkriveno, a on je za to vrijeme pobjegao prema granici, ali ne u javnom prijevozu kojeg je prije koristio jer je znao da je veća kontrola, nego je autostopirao. Po snimkama video nadzora vidi se da je Čaleta tog dana u 17.44 sati izašao iz sobe na petom katu hostela sa punom sportskom torbom, nije htio u dva navrata ući u lift s drugim ljudima već je čekao da bude sam.

Vratio se u hostel nakon 15-ak minuta s praznom torbom. Snimke pokazuju i da su se njih dvoje sreli dan prije oko 13 sati na recepciji i zagrlili i poljubili te da ta dva dana u sobu nitko drugi osim njih nije ulazio.

Tražila je oprost

Čaleta i Kitaeva upoznali su se u ljeto 2012. godine dok je ona bila gošća u Primoštenu, a on je u hotelu u kojem je odsjela radio kao konobar. Nakon što je otišla iz hotela, odsjela je kod Čaletinih roditelja, a kad se vratila u Ukrajinu, kontaktirali su telefonski, a on je nekoliko puta i bio kod nje. Govorio je svima da je želi oženiti i s njom imati djecu. Čak je smislio i ime njihove buduće kćeri.

Istraga koju su provele ukrajinske vlasti pokazala je da je Gianna u travnju 2013. godine rekla Čaleti da je trudna, da su o tome komunicirali, da mu je govorila kad ide u liječnika, kakav je tijek trudnoće i kako se osjeća. Kazala mu je da je postala bliska s tim muškarcem kad se njihova veza raspadala i tražila je Čaletin oprost.

Dakle on nije tog kobnog dana, bio iznenađen njenom trudnoćom s drugim muškarcem. Govorila mu je i da nije mogla zatrudnjeti, brinula se jer je već "u godinama", a kad je ostala trudna bila je jako sretna. No, isto tako mu je govorila kako osjeća grižnju savjesti i da je bila u psihičkim mukama zbog čega je tražila i savjet svećenika koji joj je rekao da ne treba nastaviti vezu s Čaletom nego da se uda za oca svog djeteta.

Nakon što je saznao za njenu trudnoću, tražio je od nje da dođe u Hrvatsku, da se uda za njega i da će dijete nositi njegovo prezime. No, ona nije htjela doći, a govorila mu je i da on ne dolazi u Ukrajinu jer joj je liječnik rekao da se ne smije uzbuđivati da ne bi pobacila.

U svojim porukama Ganni Čaleta je pisao kako je ljubomoran, kako ne želi da bude s ikim drugim osim s njim pa je čak i prijetio da će ubiti jednog muškarca koji ju je htio viđati. Iz komunikacije se vidi da ga je izjedalo to što je zatrudnila s drugim te da ne može niti jesti niti spavati i da je jedina šansa da se to ispravi da dođe i uda se za njega.

Roditelji i brat pokojne Ganne javili su splitskom sudu da ne žele dati iskaz preko video veze već žele svakako doći u Split i u sudnici dati iskaz što bi trebali napraviti u rujnu. Suđenje se nastavlja.

26. travanj 2024 08:47