StoryEditorOCM
Forum'MONDAY BLUES'

Bliži se ponedjeljak, a vas hvata depresija? Naši će vam savjeti olakšati povratak na posao!

Piše novac.hr
12. svibnja 2019. - 21:41
Depresija, posao, ponedjeljak

I sama pomisao na to da ćete se za nekoliko sati morati vratiti u ured i početi radni tjedan od početka vam mami suzu na oko? Ne očajavajte zato što niste jedini! Štoviše, istraživanje koje je proveo LinkedIn dokazalo je da gotovo 80 posto Amerikanaca svake nedjelje osjeća tjeskobu, a preko 40 posto Europljana padne u potpunu depresiju.

- 'Monday blues' (op.a. depresija ponedjeljkom) je set negativnih emocija koje se javljaju početkom radnog tjedna – navodi Alexander Kjerulf, svjetski priznati stručnjak za zadovoljstvo na radnom mjestu, dodavši da 'blues' podrazumijeva elemente depresije, umora, bezvoljnosti i realizacije da je 'posao neminovna stvarnost svakodnevice'. Kjerulf smatra da je ta 'dijagnoza' toliko raširena da je postala svojevrsnim kulturološkim fenomenom, piše Forbes.

Američka savjetnica za karijere Rita Friedman ističe da ljudi koji vole svoj posao 'puno lakše ponedjeljkom odlaze u ured'.

- Ako vas svake nedjelje hvata teška depresija, vrijeme je da se zapitate jeste li zadovoljni svojim radnim mjestom. Možda vas poslodavci ne cijene dovoljno, ili naprosto ne vidite potencijal za napredovanje koji vas demotivira za povratak u ured – upozorava.

Kako se oduprijeti tim negativnim, ali i neminovnim mislima?

Chloe Brotheridge, psihologica i autorica knjiga samopomoći smatra da su mentalne vježbe najbolje rješenje, zato što je uzrok nedjeljnih tjeskoba, zapravo, 'strah od nepoznate budućnosti'.

- Taj strah se svakome manifestira na drugačiji način, a nitko nije iznimka. Neki dan sam se i sama našla u situaciji da me uzrujao imaginarni razgovor kojeg sam vodila s kolegom na poslu. Iako se to nije zapravo dogodilo, mozak me odveo u šumu hipotetičnih scenarija iz koje je bilo teško izaći – priznala je Brotheridge za CNBC.

Ona smatra da je rješenje u pozitivnom razmišljanju.

- Umjesto da vaš mozak zamišlja što bi sve sutra na poslu moglo poći po zlu, fokusiraj te se na razmišljanje o tome što bi se sve sutra moglo pozitivno dogoditi, baš kao da zamišljate scenarij filma ili radnju neke dobre knjige – navodi Brotheridge, dodavši da će takve misli imati pozitivan učinak i na samopouzdanje, a time i na smirenost.

- Podsjetite se, što god vam ponedjeljak donese, možete se s time nositi! - zaključila je Brotheridge.

Savjeti za lakši ponedjeljak

1. Ne odgađajte budilicu!

Malo što je važnije od kvalitetnog sna, ali odgađanje budilice početkom tjedna moglo bi biti kobno, zato što bi vas samo dublje 'gurnulo u depresiju' i osim alarma odgodilo i suočavanje sa stvarnošću.

2. Tjelovježba

Jutarnje razgibavanje moglo bi imati blagotvorniji učinak na vaš organizam čak i od kave. Ne trebate trčati jutarnji maraton, dovoljno je lagano razgibavanje koje bi vašem tijelu poslalo poruku da je vrijeme za razbuđivanje.

3. Ne čitajte mailove dok ne dođete na posao!

Ponedjeljak je sam početak radnog tjedna, pa nakon vikenda treba dozirati eksponiranost stresu. Otvaranje poštanskog sandučića prije dolaska na posao samo će podignuti ljestvicu stresa i nepotrebno šokirati vaš organizam.

4. Velike odluke nisu za ponedjeljak!

Početak radnog tjedna dovoljno je stresan sam po sebi i bez nepotrebnih šokova poput dijete ili prestanka pušenja. Psihološka istraživanja dokazuju da je takve revolucionarne odluke najbolje donositi vikendom, kada je organizam najopušteniji.

5. Planirajte!

Najbolji projekti ponedjeljkom su upravo oni čiji rezultati su odmah vidljivi. Osjećaj ispunjenosti i ponosa početkom tjedna dat će vam dodatni energetski stimulans za ostatak tjedna. Pokušajte planirati projekte i zadatke koji nisu teški, a čije će vas završavanje ispuniti srećom.

28. travanj 2024 06:38