StoryEditorOCM
ForumOGLASIO SE MINISTAR

Beroš o ‘crnom tržištu‘ organa: ‘U ovom trenutku ne postoji sumnja! Jednostavno ne stoje tvrdnje da je ugrožen sustav...‘

Piše PSD
8. lipnja 2022. - 12:38

Zbog sumnje na prve slučajeve trgovine organima i dvije sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb iz 2019. godine, nakon svih utvrđenih činjenica, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima, objavili iz Ministarstva. Predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a zatim Državnom odvjetništvu. O svemu se oglasio ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je danas iz Bjelovara poručio kako se mora odgovoriti na aktualne zdravstvene izazove. Odgovarajući na pitanje o sumnji na trgovinu organima, Beroš kaže kak oje strašno ako se nešto takvo zaista dogodilo, prenosi N1.

- Trgovina organima je nešto na što u ovom trenutku ne postoji sumnja. Inspekcija je već postupala, bila je u instituciji, otkrila određene sumnje na disfunkcionalnosti u samom procesu. Transplantacija je nešto zaista hvalevrijedno. Ovaj specifični problem se odnosi na transplantacije nesrodnih živih donatora organa. Jednostavno ne stoje tvrdnje da je ugrožen sustav transplantacija. Slučaj je upućen DORH-u da ispita ono što zdrvastvena inspekcija ne može napraviti. Upućen je i spis HLK, a samo privremeno je prekinut proces darivanja organa s nesrodnih živih darivatelja, kaže Beroš dodajući da nepravilnosti nisu velike, ali su važne te da bi donora trebalo pratiti i dugo godina prije samog darivanja organa.

- Transplantacijski program se odvija i dalje, a ove ćemo elemente ispraviti, kaže ministar.

Na pitanje kako se ne radi o sumnju u trgovinu organima ako je stvar predana DORH-u, ministar kaže da je to zbog sumnje u određene nepravilnosti u procesu, ne zbog sumnje u trgovinu organima.

Iz KBC-a Zagreb su na optužbe da je riječ o trgovini organima odgovorili priopćenjem u kojem, među ostalim, tvrde da se sve transplantacije provode se po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb, a nakon provedene evaluacije sudionika.

Podsjetimo, UNA TV prošli je tjedan objavila dokumentaciju i informacije da su 2019. godine u KBC-u Zagreb obavljene dvije transplantacije bubrega s nesrodnih živih donora, koje je Ministarstvo zdravstva ocijenilo sumnjivim, a izvještaj o inspekcijskom nadzoru prošle je godine upućen DORH-u. Donori su bili muškarci iz Srbije i Kosova, u oba slučaja slabijeg imovinskog stanja.

28. travanj 2024 10:12