StoryEditorOCM
ForumNACIONALNI STOŽER:

Beroš: "Imamo 40 novih Covid-19 bolesnika. Jedan pacijent srednje životne dobi preminuo je. "Markotić: Lijepo vrijeme nije razlog za opuštanje!"

Piše Jutarnji.hr
6. travnja 2020. - 14:06

Nacionalni stožer uskoro će izvijestiti javnost o situaciji oko koronavirusa u Hrvatskoj u posljednja 24 sata.

U RH u posljednja 24 sata imamo 40 novih Covid-19 pozitivnih bolesnika. Ukupno imamo 1222 bolesnika. Učinjeno je 11.464 testiranja, od čega 617 u protekla 24 sata. Nažalost, imamo jendog preminulog u Klinici za infektivne bolesti. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan. Imamo 36 bolesnika na respiratorima.

Ponosni smo na sve građane koji slušaju upute, ali moram vam reći da ne spašavamo sami sebe, spašavamo druge, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da su rezultati dobri, no nema mjesta za opuštanje.

'Ako želimo da ugroza traje kraće, moramo biti dosljedni i pridržavati se mjera', kaže Beroš.

Podsjetimo, prema podacima od jučer u 14 sati, u Hrvatskoj je bilo 1182 bolesnika od koronavirusa. Učinjeno je 10.847 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 1114. Njih 10.9 posto je pozitivno.

Ukupno je u Hrvatskoj od koronavirusa preminulo 15 pacijenata. Na respiratoru je 39 bolesnika, oporavljenih 125 te 384 hospitaliziranih, priopćio je jučer ministar zdravstva Beroš.

image
Darko Tomas/Pool/Cropix

Zatim se javnosti obratio ministar Božinović.

- Ukupan broj izdanih propusnica je 565.221, a odbijeno ih je 16.673 - rekao je ministar Božinović.

- Serološki testovi su testovi kojima se detektiraju antitijela koja ne nastaju odmah na početku bolesti. Nama to u ovom trenutku to nije prioritet, jer želimo što ranije saznati tko je zaražen. Za sada su nam važniji testovi koje već provodimo - rekao je Capak na pitanje o tome kada će početi sa serološkim testovima.

Božinović se zatim osvrnuo na otvaranje tržnica.

- Jutros je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite održao konferenciju sa svim naćelnicima županijskih stožera u kojima je dao upute za tržnice i u ovom terenutku lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za otvaranje u uvjetima epidemije. Mislim da nije u pitanju jedan-dva dana, jer je važno da u popuštanje mjera krenemo totalno spremni, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Božinović je zatim iskomentirao izjavu Davora Bernardića rekavši da je napravio toliko lapsusa u posljednje vrijeme da je to teško za pratiti te je poručio da ovo nisu vremena za politiziranje.

- Ja se mogu zahvaliti hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je dala upute. Mislim da pozivanje vjernika unatoč svim sugestijama da se to ne čini nije dobro za zdravlje ljudi. Policija apelira da to nije dobro kada dobije dojavu i nadam se da će poruke da se ne poziva ljude na okupljanje doći do svih svećenika jer time širte onu poruku ljubavi koja je u ovom trenutku najvažnija, a to je da čuvamo jedni druge i budemo samodisciplinirani - rekao je Božinović na pitanje o svećenicima koji pozivaju vjernike na okupljanje.

Situacija u Italiji i Španjolskoj je povoljnija. Novinari su pitali Krunoslava Capaka znači li to stagnaciju epidemije u Europi.

'Svaka prognoza je nezahvalna jer ne možemo znati. Ja nemam puno razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. U Italiji blago stagnira, ali imaju i dalje veliki broj bolesnih i umrlih. U nekim drugim zemljama brojke rastu puno više. U Skandinaviji isto brojke rastu. Mislim da ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi, a što se tiče nas, jako dobro držimo ovu situaciju. Vrlo skoro bi mogla situacija biti povoljna, ali to ovisi o svima nama' -  rekao je Capak.

- Više puta sam upozorila da pripadnici rizičnih skupina mogu prije završiti na respiratoru, ali to nije pravilo. I upravo ono što moramo imati na pameti jest da oni mlađe i srednje životne dobi također mogu završiti na respiratoru i izgubiti život. Ako je nešto statističko pravilo, ne znači da je to sto posto tako - iskomentirala je Alemka Markotić smrt muškarca srednje životne dobi.

Na upit koliko je onima koji nisu zaraženi koronavirusom dostupan zdravstveni sustav, Beroš je odgovorio:

- Bolnicama stalno idu upute, a posebno se pazi na kronične i onkološke bolesnike. Takav sustav je osiguran i nemam dojava za veće disfunkcionalnosti, osim za vrijeme odmah nakon potresa.

Božinović je zatim upitan da kaže kada bi se mjere mogle početi popuštati i ponudi građanima nešto za što se "mogu uhvatiti".

- Mi od prvog dana komuniciramo da su sve mjere donesene u svrhu zaštite zdravlja ljudi i smanjenja širenja koronavirusa. Više puta smo kazali da ćemo ovisno o situaciji popuštati određene mjere, a u pripremi je već i otvaranje tržnica. Čekamo optimalan epidemiološki trenutak za to i mislim da mu se približavamo. Svi promišljaju kako se organizirati i ekonomski otvarati, međutim preduvjet svakog popuštanja mjera je da održavamo epidemiološku situaciju linearnom - rekao je Božinović.

Markotić je zatim još jednom apelirala na građane da se ne smiju opuštati te poručila da lijepo vrijeme nije razlog da se mjere ne poštuju.

 

Uskoro opširnije...

27. travanj 2024 02:18