StoryEditorOCM
ForumSVAKI FAKTOR JE BITAN

Analiza stručnjaka za međunarodnu sigurnost: ‘Rusi su zasad gubitnici, agresija ne donosi rezultate.‘ Što znači Putinova prijetnja nuklearnim oružjem?

Piše PSD
27. veljače 2022. - 23:40

Mirko Bilandžić, stručnjak za međunarodni sigurnost analizirao je situaciju u Ukrajini i  kazao kako očigledno pobjeđuje Ukrajina jer nije gubitnik.

“Bestijalna protupravna agresija Ruske federacije koja je skršila sve standardne međunarodne sigurnosti ne donosi rezultate i očigledno su Rusi za sada gubitnici”, piše N1.

Rusija ima nemjerljivo moćniju vojsku i oružje, ali Ukrajinci imaju prednost domaćeg terena i kakve takve vojne pomoći Zapada. Na pitanje do kada bi rat mogao potrajati, Bilandžić je kazao da je to teško reći.

-Ako idemo u komparativnu analizu materijalno-fizičkih kriterija, ruska vojska je pet do sedam puta moćnija nego ukrajinska. U ratu ne pobjeđuje samo materijalni faktor, tu su faktori morala, herojstva i hrabrosti i to je varijabla na koju treba računati ako rat ode u atipične oblike ratovanja”, kazao je Bilandžić.

image
AFP

Komentirao je i to da pregovori između Rusije i Ukrajine mogu zaustaviiti rat, a mogu li riješiti sukob kazao je da je prijeporno ali se može složiti okvir za rješenje kompleksnog problema koji se zove Ukrajina, rusko-ukrajinski i rusko-američki odnos.

Bilandžić je komentirao i što znači Putinova prijetnja nuklearnim oružjem.

- Ako promatramo politiku u okviru racionalnih strategija to nije realno, ali smo prije nekoliko dana imali jezivo zastrašivanje cijelog svijeta nuklearnim oružjem, danas imamo tu naredbu za povećanje razine sposobnosti.

Očigledno psiho-emocionalne dimenzije utječu na ponašanje Putina u ovoj iracionalnoj situaciji i takve prijetnje i retoriku koja je opasna ne može se zanemariti”, kazao je Bilandžić,objavio je N1.

27. travanj 2024 16:53