StoryEditorOCM
ForumINCIDENT

Analitičari o političkim posljedicama Milanovićeva poteza u Okučanima: ‘Predsjednik je postupio u skladu s Ustavom, a ZDS može naštetiti HDZ-u‘

Piše Jutarnji list
2. svibnja 2020. - 13:55
Predsjednik Milanović napustio je obilježavanje zbog kršenja protokola pojavom natpisa Za dom spremniRonald Gorsic/Cropix

Problem s pozdravom “Za dom spremni” u izbornoj bi godini najveću štetu mogao nanijeti HDZ-u, a potez predsjednika Republike Zorana Milanovića bio je ispravan. Sukus je to razmišljanja hrvatskih političkih analitičara s kojima smo razgovarali o incidentu iz Okučana. Prof dr. sc. Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti ističe da “potez predsjednika Milanovića koincidira s njegovim već iskomuniciranim stavom o toj temi, koja je u Hrvatskoj nažalost već predugo otvorena, i on će u tom stavu ustrajati” - piše Jutarnji list.

- Predsjednik je dobro postupio i zapravo se ne sjećam da je itko ikada to učinio, a po svemu je trebao. On je predsjednik države i njega Ustav obvezuje na poseban način jer se na njemu jasno zakleo, a zna se što piše u preambuli Ustava koju je osobno pisao Franjo Tuđman i gdje je NDH jedina hrvatska tradicija koja se navodi u negativnom kontekstu. Nažalost, premijer i saborski zastupnici koji su se također zakleli da će raditi u skladu s Ustavom i poštivati ga to ne primjenjuju u ovakvim situacijama - kazao je Čular, koji ne sumnja u to da premijer Andrej Plenković ne podržava pozdrav ZDS.

- Svima je jasno koji su stavovi premijera, pa i dobrog dijela vodstva HDZ-a po tom pitanju, no druga je stvar što oni time kalkuliraju i dopuštaju da se tema povlači preko granica preko kojih se ne može ići. To, naravno, ne znači da mi kao nacija ne možemo povesti raspravu o tome. HOS se, istina, borio na strani Hrvatske, ali treba uvijek ponavljati da je to bila vojska jedne stranke koja se sve do 2001. pozivala na Pavelića i NDH.

Nije ZDS slučajno na njihovim oznakama. Neprihvatljivo je da se danas braniteljima odaje počast u stranačkim obilježjima i pandan tome bilo bi da Milanović dođe u majici SDP-a, a Plenković u majici HDZ-a. Hoćemo tako odavati počast poginulim braniteljima - zapitao se Čular, koji se nije mogao konkretno odrediti tko će od ovoga imati koristi, a tko štete u izbornoj godini.

- Teško je to reći jer je naše političko natjecanje strukturirano i pitanjima koja podrazumijevaju i to. Kod nas je lijevo-desno poprimilo sadržaj kulturološko-ideološkog stava koji ima takav odnos prema povijesti i birači na tome grade svoje identitete. Bude li dominiralo, priječit će birače da si otvore mogućnost drugog izbora. To je tip natjecanja u kojem glasuješ temeljem bazičnih identiteta, a ne onoga što neka stranka pruža - rekao je Čular, a prof. dr. sc. Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu smatra da će u izbornoj godini “radikalna desnica potencirati to pitanje jer je to jedino što imaju”.

- Oni će to pokušavati koristiti, a to će donekle pomoći ljevici da se mobilizira. Najviše bi štete moglo donijeti HDZ-u i Plenkoviću koji se ne smije radikalno maknuti od toga, a ne smije ni jasno podržati jer bi time izgubio kredibilitet i glasove centra - rekao je Bagić.

- Pitanje statusa ZDS-a je sve do 2013. i dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a bilo na marginama, jer je upravo HDZ do tada bio brana prihvatljivosti tog pozdrava koji radikalna desnica promovira već 30 godina. Dolaskom Karamarka na čelo stranke HDZ postaje akter normalizacije simbola NDH i zato je to unutarstranački problem HDZ-a - istaknuo je Bagić.

25. travanj 2024 00:04