StoryEditorOCM
ForumOTKRIVEN VULKAN

Aljaska je možda dom ‘čudovišta‘ u rangu supermoćnog vulkana Yellowstone, znanstvenici o važnom otkriću: Želimo znati što ga čini tako aktivnim...

Piše T.Gattin/PSD
6. prosinca 2020. - 19:48

Mount Cleveland na Aljasci izgleda poput vulkana koji ste napravili za znanstveni projekt i napunili ga octom i bikarbonom. Curi svako desetak godina. U blizini se nalazi još pet takvih, te zajedno čine Otoke Četiri planine. Danas je većina njih tiha, no geolozi se pitaju nije li ta nevina grupa vulkana ipak nešto više – objavio je Science Alert.

Istraživači iz američkih institucija taj slučaj predstavit će na sastanku Američke geofizičke unije, s tvrdnjom da su planine Cleveland, Carlisle, Herbert, Kagamil, Tana i Uliaga vrh velike komore s magmom.

Ako su njihova predviđanja točna, aleutski luk na Aljasci možda je dom čudovišta u rangu moćnog supervulkana Yellowstone - navodi Science Alert, te nastavlja da čitav lanac čini oko 80 vulkana. Deseci su ih u više navrata izbijali i u novijoj povijesti.

Jedan od najaktivnijih vulkana na tom području, planina Cleveland, eruptirala je više od 20 puta u posljednja dva stoljeća.

- Želimo znati što Cleveland čini tako aktivnim, to će nam pomoći shvatiti koju vrstu erupcija možemo očekivati ​​u budućnosti i da se bolje pripremimo za potencijalnu opasnost – kazao je John Power, vodeći autor studije i istraživač iz Američkoga geološkog zavoda na Opservatoriju za vulkane Aljaske.

26. travanj 2024 05:37