StoryEditorOCM
ĐiradaU PETAK

U Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače predavanje Grafički dizajn u opusu Ratka Petrića

Piše Zadarski.hr
15. lipnja 2022. - 12:29

 

U petak, 17. lipnja 2022. u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače s početkom u 19 sati održat će se predavanje Grafički dizajn u opusu Ratka Petrića izv. prof. dr. sc. Lovorke Magaš Bilandžić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U predavanju će biti riječi o dizajnerskom djelovanju kipara Ratka Petrića, njegovu pristupu grafičkom oblikovanju, tipografiji, dizajniranju omladinske kulture i izgradnji vizualnih identiteta galerijskih institucija te odnosu prema popularnoj kulturi i intermedijalnosti. Ratko Petrić je u vrijeme najintenzivnije dizajnerske aktivnosti od kraja 1960-ih do kraja 1970-ih značajno obilježio svakodnevicu i vizualnu kulturu agilnim angažmanom i suradnjom sa studentskim časopisima i udruženjima, umjetničkim grupama (Atelje Biafra) i manifestacijama (Goranovo proljeće, Salon mladih), zagrebačkom Galerijom Dubrava i Umjetničkim paviljonom te nizom institucija u sferi kulture u različitim dijelovima Hrvatske.

Dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić izvanredna je profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je niza izložbi te dionica na više izložbenih projekata (npr. Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, 2018., dionica grafički dizajn; Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji 1929–1941, 2019., dionica fotografija). Objavila je knjige Foto Tonka – Tajne ateliera društvene kroničarke (2015.) i Sergije Glumac: grafika, grafički dizajn, scenografija (2019). Bavi se temama vezanima uz modernu i suvremenu umjetnost, posebice grafičkim dizajnom, fotografijom, scenografijom, grafikom i poviješću izložbi.

 

30. travanj 2024 21:05