StoryEditorOCM
Đirada7. SRPNJA NA FORUMU

Stiže spektakl „Labuđe jezero“ Carskog ruskog baleta 

Piše Zadarski.hr
2. lipnja 2017. - 20:15
Swan Lake 3

U Zadar stiže jedan od najvećih i najpoznatijih baletnih ansambala na svijetu, Carski Ruski Balet iz Moskve, koji će  7. srpnja nastupiti  na veličanstvenom prostoru zadarskog Foruma s početkom u 21,30 sati. Izvest će vjerojatno najomiljeniju baletnu predstavu svih vremena “Labuđe Jezero” P.I. Čajkovskog.

Plesni ansambl Carskog ruskog baleta (Imperial Russian Ballet) osnovali su 1994.g. Gediminas Taranda, solist „Boljšoj Teatra“, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe „Igor Mišejev Folk Dance“ na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, osnivačice i počasne predsjednice najpoznatijeg baletnog ansambla na svijetu, Boljšoj teatra iz Moskve. Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola u Rusiji: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih djela i plesnim uratcima suvremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.

Carski ruski balet član je Europskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda je jedan od osnivača kulturnog centra.

„Labuđe jezero“ baletna je predstava u tri čina na glazbu P. I. Čajkovskog i koreografiju Ivanova i Petipe. Solisti su Lina Seveliova, rođena 1990.g. u Moldaviji, školovana na „National Chisinau Choreography college“-u i „Academy of Music Theatre and Fine Arts“. Kao solistica imala je stalan angažman u Nacionalnoj moldavskoj operi i baletu („Moldavian National opera and Ballet“), dobitnica je mnogih nagrada za svoje plesno umjeće i zapažene glavne uloge u baletnim predstavama: „Cipollino“, „Uspavana ljepotica“, „Giselle“, „Romeo i Julija“,  „Orašar“, „Labuđe jezero“, „Valpurgina noć“, „Don Kihot“. Uz Linu Seveliovu nastupa plesni virtuoz Nariman Bekzhanov, koji je školovanje završio 2002.g. na Akademiji koreografije u Almatyju, gdje je i proglašen najboljim studentom akademije.

Od 2000.g. do 2002.g. pridružio se ansamblu „Jung Classical Ballet“ pod umjetničkim vodstvom Bulata Ayupova, a od 2002.g. do 2004.g.  vodeći je solist u teatru „Abay State Opera and Ballet Theatre“ u Almatyju u Kazahstanu. Od 2005.g. vodeći je solist Carskog ruskog baleta. Otplesao je mnoge glavne uloge u baletima kao što su „Shopeniana“, „Carmina Burana“, „Carmen“, „Uspavana ljepotica“, „Giselle“, „Romeo i Julija“,  „Orašar“, „Labuđe jezero“, „Valpurgina noć“, „Don Kihot" itd.

„Labuđe jezero“ najpoznatiji je bijeli balet kojeg je skladao P. I. Čajkovski u kojem se princ Sigifrid zaljubljuje u kraljicu labudova Odette, koja je pod kletvom zlog čarobnjaka Rothbarta. Princ obećaje prekrasnoj Odette kako će se vratiti po nju i spasiti ju, no Odile, čarobnjakova kći, vodi princa na pogrešan put. Hoće li princ pronaći svoju pravu ljubav i hoće li dobro pobijediti zlo možete saznati u petak, 7. srpnja 2017.g. pod zvijezdama na Forumu u Zadru s početkom u 21:30 sati, kada Carski ruski balet gostuje sa ovim baletnim spektaklom koji će vas ostaviti bez daha.

Cijene ulaznica već od 150 Kuna uz poseban popust od 20 posto za sve kupljene ulaznice od 2. do 15. lipnja. Ulaznice se mogu kupiti preko sustavawww.ticketshop.hr, Tisak Media u Supernova shopping centru u Zadru te u Turističkom informativnom centru na Narodnom trgu od 20. lipnja.

Djeca do 6 godina ne plaćaju ulaznicu.

Umirovljenici, studenti, školarci te branitelji imaju popust od 30% uz odgovarajuću iskaznicu.

27. travanj 2024 16:20