StoryEditorOCM
ĐiradaU MUZEJU ANTIČKOG STAKLA

„Slomljena svjetlost" Jeronima Tišljara

Piše Zadarski.hr
17. svibnja 2017. - 23:14
jere

U Muzeju antičkog stakla u petak 19. svibnja s početkom u 12,00 sati bit će otvorena izložba "SLOMLJENA SVJETLOST" autora Jeronima Tišljara.

Jeronim Tišljar je rođen 1963. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnosti u Zagrebu, od 1983. do 1989. studira u specijalnom atelieru za oblikovanje i primjenu stakla u arhitekturi na Akademiji umjetnosti, arhitekture i oblikovanja (VŠUP) u Pragu gdje diplomira kod  profesora Lybenskog i Svobode. Godine 1984. s profesorima Littletonom i Chihuliem sudjeluje u radu Akademije stakla (Glassakademie) u Badenu.

S Peterom Rathom 1985. godine izrađuje koncept razvoja suvremenog stakla za glasovitu bečku tvrtku J. & L. Lobmeyr.

Za tvrtku Badel d.d. iz Zagreba u više navrata kreira suvremeno industrijsko ambalažno staklo. Također surađuje s brojnim tvornicama stakla: Riedel iz Austrije, Beranek, Harrachov i Ajeto iz Češke te hrvatskim tvornicama stakla u Samoboru i Humu na Sutli.

Među vodećim je obnoviteljima modernog staklarstva u Hrvatskoj (nakon A. Motike i R. Goldonija), oslanjajući se više na češku tradiciju nego na muransku. Primjenjuje staklo kao skulpturu, kao dizajn te kao interaktivni element arhitekture. Njegova umjetnička djela nalaze se u brojnim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.

08. svibanj 2024 20:30