StoryEditorOCM
ĐiradaU UTORAK POČINJE 'ZADAR SNOVA'

Prva izvedba na tržnici, u četvrtak spektakl u Staračkom domu!

Piše L.B.
6. kolovoza 2018. - 21:10
10443naj-bo-konec-lep-01-v

Međunarodni festival suvremenog kazališta „Zadar snova“ počinje u utorak, 7.kolovoza, performansom „Digital Burek“ kojega, s početkom u 21 sat, na zadarskoj Gradskoj tržnici izvode Prle i Tiha.

Program „Zadra snova“, koji se ove godine održava 22. put,  traje do 14.kolovoza i na različitim lokacijama okupit će više od stotinu sudionika koji dolaze iz 13 zemalja, najavili su organizatori.

Već u srijedu na programu je drama „Da kraj bude lijep“, u režiji Ivice Buljana, koja je izvedena i na ovogodišnjem Splitskom ljetu. Autor djela je Mohamed El Khatib, francuski dramatičar i redatelj marokanskih korijena. Rad na ovom tekstu, prvotno zamišljen kao spoj razgovora s majkom, naprasno je prekinut 2012. njezinom smrću, te je ostatke nedovršenog projekta, telefonskih poruka, SMSova, transkripata i bilješki, te video-snimki razgovora s ocem, El Khatib spojio u novo djelo, hibrid dokumentarnog i fiktivnog. Tekst je 2016. nagrađen jednom od najznačajnijih dramskih nagrada za frankofoni svijet, Grand Prix de Littérature Dramatique, a renomirani redatelj Ivica Buljan je naveo da nas El Khatib „sve postavlja s dvije strane nevidljive crte koja dijeli one koji su izgubili od onih koji će majku tek izgubiti i patiti zbog toga.“

Izvedba djela „Da kraj bude lijep“ predviđena je u crkvi sv. Dominika, s početkom u 21 sat, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Dan kasnije, u četvrtak, predstava sa Festivala „Zadar snova“ bit će odigrana u Staračkom domu, gdje će izvođači, uz glumce, biti i neke štićenice Doma. Autorica predstave „Ja, Ja i Stvarnost“ je Kerstin Lenhart, ulaz na predstavu je slobodan, a počinje u 20 sati.

Detalji programa, koji uključuje i radionice, mogu se naći i na službenoj web stranici ovog Festivala.

28. travanj 2024 18:33