StoryEditorOCM
ĐiradaDAN DRŽAVNOG ARHIVA

Proslava rođendana uz predstavljanje prve on-line baze podataka o djelovanju zadarskoga opernog Kazališta Verdi

Piše Zadarski.hr
15. rujna 2023. - 11:52

Dan 20. rujna, Državni arhiv u Zadru obilježava kao svoj dan i spomen na godinu 1624. kada je osnovan Arhiv Generalnoga providura za Dalmaciju, preteča današnjeg Državnog arhiva u Zadru.

Ovogodišnji rođendan slavimo uz predstavljanje prve javne baze podataka o djelovanju zadarskoga opernog Kazališta Verdi.

Baza podataka nastala je kao jedan od rezultata novoga sveučilišnog interdisciplinarnog projekta TEATROZAD (Teatro Nuovo/Teatro Verdi. Znanstveno-popularni projekt rekonstrukcije djelovanja drugog zadarskog opernog kazališta prema sačuvanim opernim plakatima) u suradnji s Državnim arhivom u Zadru. Voditeljica projekta je doc.dr.sc. Katica Burić Ćenan s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. 

image

Pozivnica za Dan arhiva

Daz/Slobodna Dalmacija

U bogatim, opsežnim i iznimno vrijednim arhivskim fondovima i zbirkama  – Tiskovine (Stampata) (HR-DAZD-386) i Obiteljski fond Lantana (HR-DAZD-359) koji okupljaju gradivo od 15. stoljeća, izdvojeni su operni i operetni plakati kazališta Verdi. Nakon identifikacije, bibliografske obrade i digitalizacije plakata, projektom TEATROZAD stvorena je skupna i specijalizirana baza podataka koja predstavlja mnoštvo vrijednih i zanimljivih informacija o opernim izvedbama, pjevačima, orkestru, dirigentima, impresarijima, opernim družinama i mnogim drugima koji su nekada djelovali u ovom zadarskom kazalištu. Ovo je prva takva baza podataka o nekom kazalištu u Hrvatskoj, koja će biti interesantna i značajna mnogim svjetskim istraživačima europske kulturne baštine 19. i prve polovine 20. stoljeća.

Baza podataka bit će postavljena na mrežnim stranicama Državnoga arhiva u Zadru u Digitalnom arhivu: https://www.dazd.hr/hr

O projektu će govoriti: doc.dr.sc. Katica Burić Ćenan, voditeljica projekta TEATROZAD; doc.dr.sc. Ante Gverić, ravnatelj Državnoga  arhiva u Zadru; Katarina Vukić, knjižničarka te red. prof.dr.sc. Hana Breko Kustura, Odsjek za povijest hrvatske glazbe HAZU.

28. travanj 2024 02:52