StoryEditorOCM
ĐiradaOTOK UMJETNIKA KAO IZMIŠLJEN ZA TEATAR LIRSKE SIMBOLIKE

Predstava "Put u Damask" 5. kolovoza gostuje na Silbi

Piše KM
3. kolovoza 2018. - 17:11
put_u_damask4-130618

Nakon vrlo uspješne, premijerne izvedbe 13. lipnja na daskama HNK Zadar, polaznici kazališne škole Dragon teatra za mlade i odrasle 5. kolovoza, u suradnji s Turističkom zajednicom mjesta Silbe, izvest će dramu "Put u Damask" na otoku umjetnika. Mjesto radnje je galerija Marije Ujević Galetović na otvorenome, a vrijeme 21.30 sati.

Posebnost ove predstave je ta što su se glumci amateri, pod palicom redateljice i pedagoginje Maje Šimić, prvi puta u hrvatskom teatru uhvatili u koštac sa klasičnim tekstom švedskog dramatičara Augusta Strindberga te mu podarili nešto novo, intimno i autentično. „Put u Damask“ prema mišljenju mnogih, ključna je drama suvremenog teatra nastala davne 1898. godine - slojevita, s elementima ekspresionizma, zasićena poetskom metaforičnosti.
Gledatelji predstave pratit će put glavnog lika Nepoznatog, podijeljenog na više osoba, koji se razračunava s kćerkom, bivšim suprugama, sinom te ostalim egzistencijalnim tjeskobama i na tom putu doživljava svojevrsni preobražaj, baš poput Savla od Tarza koji u biblijskoj priči na putu u Damask prelazi na kršćanstvo i postaje apostol Pavle.

Ženska glumačka postava, inspirirana zavodljivim skandinavskim mitološkim bićima huldrama, simbolizira položaj žena u suvremenom kontekstu, a cjelokupni dojam predstave zaokružuju bijele oprave na glumcima kostimografkinje Marine Sorić, dramatična švedska glazba te pjesma na latinskom jeziku u izvedbi Mirte Juran. Očekujte teatar lirske simbolike u predivnom okruženju otoka Silbe, mjestu kao izmišljenom za ovaj Strindbergov komad. Cijena karte iznosi 30 kuna.

Predstavu izvode: Jelena Ostojić Božić, Jelena Helena Knežević, Marijana Marjanović, Sara Knežević, Kristina Barešić, Robertina Katić, Karmen Miletić, Nevena Pervan, Mirta Juran, Mario Zrilić, Roko Hrašćanec, Silvio Sačić i Milan Miočić Stošić.
Kostimografija: Marinka Sorić
Glazbena obrada: Marko Lovrinov
Redateljica i pedagoginja: Maja Šimić
28. travanj 2024 11:54