StoryEditorOCM
ĐiradaDRAMA PLUS

Novi izazovi za mlade zadarske glumce: na kazališne daske po prvi put stavljaju monodramu, djelo Edouarda Louisa, "Tko je ubio mog oca"

Piše M.M.
23. prosinca 2021. - 15:16

Ne postavljajući pitanje naznačeno u naslovu, već sa sigurnošću detektirajući političko i klasno nasilje kojemu su izloženi deprivilegirani, marginalizirani i potlačeni, autor Édouard Louis,  oštro se obrušuje na sve vlade koje su njegovu ocu, kao i mnogima u Francuskoj, postepeno ukidale radnička prava dovodeći ih na rub siromaštva. 

Priču ”Tko je ubio mog oca”, koja je i dan danas aktualna, na kazališne daske postavit će ambiciozni redatelj Vinko Radovčić, umjetnički voditelj Drame plus zajedno s glumcem Markom Kasalom u sklopu četvrtog kazališnog programa Drame Plus koji su danas najavili.

Tako će Zadarska publika u Kazalištu lutaka, 30. prosinca, moći po prvi put pogledati ovu monodramu. 

- Mislim da je to jedan veliki kulturni događaj u Hrvatskoj. Moram naglasiti kako je autorska prava bilo vrlo teško dobiti, no drago nam je da smo uspjeli pa će baš naši dragi sugrađani biti ti koji će vidjeti ovu praizvedbu poznatog djela – rekao je Radovčić i dodao je kako predstava ”pokriva” različita pitanja mladog pojedinca koji se sa sela preselio u grad.

- On se bori s nizom raznih situacija, no glavna uloga u ovoj predstavi je zapravo politika koja se stalno postavlja između oca i sina. Pisac Louis i u ovom romanu maestralno spaja privatno i političko, ispisujući intimnu pripovijest o odnosu oca i sina koji su obojica, svaki na svoj način, iskusili razorne posljedice neodgovornih i promašenih politika – zaključio je Radovčić i pozvao sve svoje sugrađane da ih dođu podržati. 

26. travanj 2024 05:19