StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Ne propustite dobitnika nagrade "Srebrni lav“ s prošlogodišnje Mostre, izuzetnu napetu sudsku dramu "Saint Omer"

Piše Kino Zona/Zadarski.hr
24. ožujka 2023. - 12:19

U subotu 25. ožujka stižemo i do kraja manifestacije „Mjesec Frankofonije“, a čast zatvaranja je dopala dobitnika nagrade „Srebrni lav“ s prošlogodišnje Mostre, izuzetnu napetu sudsku dramu „Saint Omer‘‘.

Rama, profesorica književnosti i romanopiskinja, putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi pratila suđenje Laurence Coly te pisala o slučaju. Coly je studentica, imigrantica iz Senegala, optužena da je ostavila svoju 15-mjesečnu kćer na plaži u Bercku da je odnese plima. Rama, koja je trudna četiri mjeseca te je kao i Coly u mješovitoj rasnoj vezi i ima složen odnos sa svojom majkom, također imigrantkinjom iz Senegala, osjeća osobnu povezanost s Colyjem. Kako saznaje više o Colynom životu i izolaciji koju je Coly doživjela od svoje obitelji i društva dok je živjela u Francuskoj, Rama postaje sve zabrinutija za vlastiti život i trudnoću.

Francuska redateljica Alice Diop dosad je u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima, a ‘‘Saint Omer‘‘ njezin je igrani prvijenac. U njegovom središtu nalaze se dvije žene: Laurence Coly (Guslagie Malanda), mlada senegalska imigrantkinja i studentica filozofije optužena za čedomorstvo, te Rama (Kayije Kagame), senegalsko-francuska profesorica književnosti koja putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi taj slučaj iskoristila pri pisanju moderne preinake grčkog mita o Medeji.

image

Film Saint Omert u Kino Zoni

Kino Zona/Slobodna Dalmacija

Premda igrano djelo, ono ništa manje nije vezano za izvanfilmsku zbilju nego autoričin prethodni opus. Naime, lik Coly izvučen je iz stvarne vijesti koja je potresla Francusku 2016. godine, a lik Rame temelji se na samoj redateljici koja je, obuzeta slučajem čedomorstva (a u to doba i sama trudna), prisustvovala suđenju koje je uslijedilo. Film je posjetio mnoge festivale i osvojio razne nagrade, a izabran je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar.

‘‘Saint Omer‘‘ je na rasporedu u subotu 25. ožujka s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

27. travanj 2024 16:53