StoryEditorOCM
ĐiradaU UTORAK

Na mostu sveučilišne zgrade na Rivi: otvorenje izložbe fotografija ‘Hrvatska i Češka 1992. - 2022.‘

Piše Zadarski.hr
17. travnja 2023. - 15:11

Sutra, u utorak 18. travnja u 16 sati, na mostu sveučilišne zgrade na Rivi, u suorganizaciji Hrvatsko-češkog društva i Centra za strane jezike Sveučilišta u Zadru, održat će se otvorenje izložbe fotografija pod nazivom „Hrvatska i Češka 1992. – 2022.“.

Nakon otvaranja, izložba će se na istome mjestu moći razgledati od 24. 4. do 5. 5. 2023.

Izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije donosi prikaz veza dviju zemalja u proteklih 30 godina, od uspostave međusobnih diplomatskih odnosa. Autor izložbe je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac koji je za svaku od proteklih godina odabrao po jednu fotografiju, nastojeći obuhvatiti svu širinu i bogatstvo hrvatsko-čeških veza. Posjetitelji će moći vidjeti fotografije posjeta hrvatskih i čeških državnika te crkvenih velikodostojnika, kao i fotografije koje prikazuju hrvatsko-češku kulturnu suradnju, potporu nacionalnim manjinama, pomoć Češke u saniranju posljedica Domovinskog rata, uzajamne turističke posjete, češke investicije u Hrvatskoj, kao i susrete hrvatskih i čeških nogometnih navijača.

Na fotografijama su prikazane neke od najznačajnijih osoba koje su obilježile hrvatsko-češke veze u proteklih 30 godina, poput Dušana Karpatskog, Jiříja Menzela, Michala Viewegha, Zlatka Stahuljaka, Vlade Milunića i Mire Gavrana, a vide se i političari poput Franje Tuđmana, Václava Havela, Václava Klausa, Miloša Zemana, Ivice Račana, Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, zatim kardinali Josip Bozanić i Dominik Duka, vodeće osobe češke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Češkoj, slavni hrvatski kantautor Arsen Dedić, češki vojnici u misiji UNPROFOR te članovi legendarne češke rock grupe The Plastic People of the Universe. Fotografije odražavaju srdačnost i pozitivno ozračje koje vlada u gotovo tisućljetnim hrvatsko-češkim odnosima. Izložba se održava uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

27. travanj 2024 16:00