StoryEditorOCM
ĐiradaSUTRA U ZADRU POČINJE JUBILARNI MONOPLAY

Međunarodni festival suvremenog plesa otvara finska umjetnica Sanna Myllylahti

Piše Zadarski.hr
19. kolovoza 2018. - 11:54
Sanna 3 radionica

U ponedjeljak, 20. kolovoza započinje 10. po redu međunarodni Festival suvremenog plesa Monoplay, jedini takav u Hrvatskoj i jedan od tri takva u Europi koji njeguje solo izričaj. Svečano otvorenje započinje u 20 sati na Poljani Branka Stojakovića, a u njemu sudjeluju polaznici radionice finske plesne umjetnice Sanne Myllylahti koja se od 17. do 20. kolovoza odvija u dvorani Zadarskog plesnog ansambla.

Na radionici se tematizirao stvaralački proces, njegov razvoj, zatim su se praktički izvodile vježbe kompozicijskih okvira, materijala i konteksta. Rezultat rada prezentirat će petnaestak polaznika iz Hrvatske i Europe.

Prva cjelovečernja predstava festivala rezervirana je upravo za Sannu Myllylahti, a naziv njezinog novog sola glasi I will tell you when I am ready. To je fizički komad suvremenog plesa usmjeren na pokret koji kroz tijelo ispituje borbu između neprekidne žurbe naprijed i postizanja fiktivnih rezultata za vrijeme trajanja našeg ograničenog vremena na zemlji.

Riječ je o prvom dijelu trilogije ove umjetnice pod nazivom Kesken (U nastajanju). Njezinu srž oblikuje prekrasna, a istovremeno i odvratna strana procesa nastajanja: početaka, polaznih točaka i počinjanja. Djelo slavi nedovršenu prirodu ljudskih bića, ali i apsurdnu ustrajnost kojom ljudsko biće pokušava postati spremno, dovršiti nešto značajno.

Sanna Myllylahti radi kao koreografkinja od sredine devedesetih godina. Gotovo dvadeset godina živjela je u Amsterdamu i radila diljem svijeta kao slobodni umjetnik. Trenutačno radi kao viši predavač suvremenog plesa na Akademiji dramskih umjetnosti (Teatterikorkeakoulu) Sveučilišta za umjetnost Uniarts u Helsinkiju. Nakon predstave razgovor s plesnom umjetnicom vodi dugogodišnja gošća festivala Iva Nerina Sibila.

28. travanj 2024 01:43