StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Lana Barić i duo Julius/Hrgović u petak predstavljaju svoje najnovije kratkiše! Ulaz je besplatan

Piše Ivica Perinović/Kino Zona
7. prosinca 2023. - 22:35

Nakon nezapamćenog niza projekcija briljantne drame ‘‘Samo kad se smijem‘‘, petak u Kino Zoni također posvećujemo domaćoj kinematografiji kroz manifestaciju ‘I kratki su važni‘. Večer ‘kratkiša‘ otvara dugoiščekivani redateljski debi jedne od naših ponajboljih glumica današnjice Lane Barić, ‘‘Snjeguljica‘‘, a zatim na red stiže i najnoviji fenomen autorskog dueta Julius/Hrgović, ‘‘Splashback‘‘!

Glavna junakinja ‘‘Snjeguljice‘‘, Željka, ima 40 godina i živi mirnim životom u zabačenom selu. Neočekivan posjet vratit će je u prošlost i izbaciti je iz kolotečine…

Lana Barić se kroz proteklih 15-ak godina zahvaljujući svojim nezaboravnim rolama s lakoćom profilirala u jednu od ponajboljih hrvatskih glumica današnjice, a da se u njoj skrivaju i drugi talenti dokazala je scenarijem za nagrađivanu dramu ‘‘Tereza37‘‘ koji joj je donio priznanje za najbolji scenarij na festivalu u Puli. Ovom prilikom ćemo gledati njezin autorski debi gdje je kroz trostruku uloge redateljice, scenaristice i glavne glumice kreirala snažnu i proganjajuću priču, a to su prepoznali i nebrojeni selektori svjetskih i domaćih filmskih festivala. Među desecima istih, spomenut ćemo kako je njezina ‘‘Snjeguljica‘‘ osvojila nagrade u Motovunu, Kleinu i Adani.

Uz Lanu u filmu među ostalima nastupaju i Nikša Butijer, Marica Vidušić, Tena Tadić, Neven Aljinović Tot, te Mirej Đurović.

Radnja filma ‘‘Splashback‘‘ odvija se pak 1969. godine u NASA-i, za vrijeme povijesnog prvog slijetanja ljudske posade na Mjesec. Na marginama tog velikog (is)koraka čovječanstva, nalazi se smušeni nadglednik skladišta George Losser, koji želi stati na kraj jednom od najvećih mokraćnih izazova za svakog muškarca - splashbacku iliti "povratnom prskanju"...

Najnoviji film dvojca Julius/Hrgović, tvoraca fantastičnog ZF-a ‘‘Slice of Life‘‘, u potpunosti je sniman na engleskom jeziku s pretežito britanskom glumačkom postavom (Alan Hay, Matthew Simpson, Sam Rintoul, Timothy Nixon, David Gilliam, Kent Goldfinch…), a zahvaljujući nevjerojatnoj primjeni praktičnih i kompjuterskih efekata, satiričnom scenariju i majstorskoj režiji, autori iznova potvrđuju kako je i u našim skromnim uvjetima itekako moguće kreirati film kakav bi posramio i njihove američke kolege koji na raspolaganju imaju milijunske budžete.

Nakon projekcije nas očekuje, sigurni smo, jedan uistinu zabavan i poučan razgovor s autorima filmova, Lanom Barić, Dinom Juliusom i Lukom Hrgovićem koji će nam otkriti mnoštvo detalja sa snimanja svojih uspješnica, ali i otkriti svoje daljnje planove.

‘‘Snjeguljica‘‘ i ‘‘Splashback‘‘ su na rasporedu u petak 8. prosinca s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaz na projekcije je besplatan!

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

27. travanj 2024 12:45