StoryEditorOCM
ĐiradaNAJDUŽA POTPUNA POMRČINA MJESECA OVOG STOLJEĆA

"Krvavi mjesec" gledajmo teleskopom sa zadarske rive

26. srpnja 2018. - 22:28
pomrcina_mjesec8-150611

Sutra, 27. srpnja, dogodit će se najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i bit će vidljiva iz naših krajeva pa će se astronomska motrenja organizirati u gradovima diljem Hrvatske. Mjesec će poprimiti predivnu crvenu boju – fenomen kojeg zovemo krvavi mjesec.

Na zadarskoj rivi (Obala kralja Petra Krešimira IV.) je motrenje organizirano od strane Astronomskog astronautičkog društva Zadar te je zgodno uklopljeno u zabavno-gastronomski festival „Noć punog miseca“. Naime, oba se događaja odvijaju na rivi, a kako saznajemo od Ive Dijana iz astrološkog društva, teleskopi za promatranje nebeskih tijela bit će postavljeni na mulu iza pozornice.

- Bit ćemo tamo od 20 sati, sama pomrčina započinje u 21.30 i traje oko sat i 45 minuta. Pomrčina Mjeseca može se promatrati i prostim okom, nije opasna za vid. U ovom nam slučaju priroda pomaže da bolje vidimo Mjesec, odnosno stvara se svojevrsni filter preko njega da ga golim okom možemo promatrati dok je pun. Smanjivanjem mjesečevog sjaja druga nebeska tijela postaju vidljivija pa ćemo tako moći vidjeti Mars, Saturn i Jupiter, kazao nam je Dijan naglasivši kako će na mulu biti postavljena dva teleskopa, na jednom će se gledati Mjesec, na drugom planeti, a članovi astronomskog društva zainteresiranima će na licu mjesta ispričati i koju zanimljivost više o samom fenomenu.

Ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro četiri sata, a na našem području vidljivo je sat i 45 minuta. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno-smeđu nijansu. Ova pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.
 

28. travanj 2024 06:26