StoryEditorOCM
ĐiradaFOTO: OVE SUBOTE NA FORUMU

Kroz ples, pjesmu, jelo, piće i običaje upoznajte Slovake i Slovačku

Piše Lucija Parić i Ksenija Mlinar
16. svibnja 2018. - 14:55
IMG-4563.JPG

Ove subote na Forumu možete se upoznati s slovačkom tradicijom koju će dočarati manifestacija "Slovaci Zadru". Ovaj veliki događaj organizira udruga Oko Jadrana, a na manifestaciju dolazi petnaest Matica slovačkih koje djeluju na području Hrvatske te će kroz slovački ples, pjesmu, jelo, piće i običaje predstaviti svoju tradiciju.

Oko Jadrana je čeho-slovačka udruga koja već pet godina djeluje na području Dalmacije, a cilj joj je rad na dobrim međunarodnim odnosima između Češke, Slovačke i Hrvatske. Na imenu udruge se radilo dugo, a od važnosti je oko koje ima isto značenje na češkom, slovačkom i hrvatskom i simbolički predstavlja sličnosti među tri naroda. Upravo zbog toga, godinama organiziraju dane češko-slovačke kulture koji su se održavali na Pašmanu, Viru, u Zatonu i Biogradu.

Također, daju mogućnost učenja češkog i slovačkog jezika u Bibinjama i Šibeniku, zahvaljujući hrvatskom trodjelnom modelu učenja jezika nacionalnih manjina. Povrh toga, u najavi je i obrazovni centar na Pašmanu, a posebno se ponose spajanjem dvaju kraljevskih gradova, Nina i Bardejova, te suradnjom između zadarskog i bratislavskog košarkaškog kluba.

Za lokaciju ove manifestacije izbor je pao na Zadar zbog ljubavi između našeg grada i predsjednice udruge, Monike Sunare, inače Slovakinje udane u Zadar.

"Zadar je moj drugi dom, a Dalmacija nam je fokus zbog velikog broja čeških i slovačkih turista, ali i onih koji stalno žive tu- kaže predsjednica udruge "Oko" koja je, zajedno sa Savezom Slovaka, saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimirom Bilekom, Zadarskom županijom, Gradom Zadrom te Turističkom zajednicom Grada Zadra, domaćin ove manifestacije.

Slovaci su na području Hrvatske prisutni unazad 150 godina, a na manifestaciju dolaze oni koji godinama i generacijama žive ovdje. Cilj je bogatim kulturnim i gastro programom upoznati slovačku narodnu tradiciju i promicati i održati dobre međunarodne hrvatsko-slovačke odnose na području cijele Hrvatske.

" Ovaj događaj je poklon zadarskim građanima, da se upoznaju sa slovačkim načinom života i da se kao država povežemo putem brojih sličnosti Na području Hrvatske, formalno, obitava 17 tisuća Čeha i Slovaka, a čak 40 tisuća je porijeklom iz tih država. Što se turista tiče, oni dolaze na "svoje" more za vrijeme godišnjih odmora i praznika u brojkama od milijun i dvjesto tisuća. Što je samo službena brojka zbira dolazaka ova dva naroda, a u stvarnosti brojka je i veća." rekao je saborski zastupnik Vladimir Bilek.

Upravo na ljetovanjima, u mnogim češkim i slovačkim studentima probudi se želja za studiranjem u Hrvatskoj, a Zadar je zbog mora jedan od čestih izbora. Oni lako nauče jezik zbog sličnosti s hrvatskim, a kako kažu na život uz more se nikad nije teško naviknuti.

 

 

 

 

28. travanj 2024 10:07