StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK 'PJESMA PROTIV ŽENA'

Kada se žene demoniziraju...

Piše Zadarski.hr
26. lipnja 2019. - 18:29
IMG_5564

U sklopu Noćnog programa 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Zadarski plesni ansambl će u četvrtak, 27. lipnja s početkom u 22,30 izvesti predstavu Pjesma protiv žena u koreografiji Sanje Petrovski. Predstava je premijerno izvedena prošle godine na Zadarskom kazališnom ljetu i zapažena je  od strane i publike i kritike. 

Tekstualni predložak pjesme na glagoljici iz 16. stoljeća zapisan u Tkonskom zborniku, poslužio je kao inspiracija za ovo zanimljivo scensko djelo. Srednjovjekovna pjesma u kojoj se demoniziraju žene uz pomoć plesačica Zadarskog plesnog ansambla i glasa Tamare Šoletić, donosi na scenu novu, nesvakidašnju interpretaciju koja na neki način povlači paralelu s današnjim vremenom kada se ponovo raspravlja o ženskim pravima i nasilju nad ženama.

Pokušavajući profesionalizirati plesnu scenu u Zadru i na neki način dislocirati profesionalno bavljenje plesom koje  je vezano isključivo uz zagrebačku scenu, ova izvedba predstave Pjesma protiv žena je osma u nizu izvedbi. Naime, gostovalo se u Zagrebu, Splitu, Novom Marofu, a predstoje još gostovanja u Rijeci i Karlovcu. Pokrovitelji plesnih gostovanja su Ministarstvo Kulture, Grad Zadar, Zadarska Županija i zaklada Kultura nova.

28. travanj 2024 05:19