StoryEditorOCM
ĐiradaSUTRA U ČITAONICI DRŽAVNOG ARHIVA

Izložba u čast Zadru - biciklističkom gradu

Piše Zadarski.hr
11. lipnja 2019. - 14:09
Biciklizam u Zadru

Međunarodni dan arhiva 9. lipanj koji se u svijetu obilježava od 2008. godine, ovu godinu u Hrvatskoj ima zajedničku temu - Bicikl.

Državni arhiv u Zadru u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar“ pridružuje se proslavi i priređuje izložbu „Biciklizam u Zadru“ autora Ante Gverića i Edija Modrinića. Otvorenje izložbe je sutra, u srijedu, 12. lipnja 2019. u 12 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, R. Boškovića 1., 3. kat.

Izložba prikazuje razvoj sportskog i rekreativnog biciklizma u Zadru od njegovih početaka 80-ih godina 19. stoljeća do danas.

Zadar je uvijek bio „biciklistički grad“, što dokazuju brojne nagrade koje su s raznih natjecanja stizale u Zadar tijekom prošlosti. Na izložbi će biti prikazano raznovrsno arhivsko gradivo vezano uz biciklizam, od statuta prvih biciklističkih društava do novinskih vijesti i fotografskog materijala. Uz izloške iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, korišteni su  i materijali iz Narodnog muzeja Zadar, Znanstvene knjižnice Zadar te iz privatnih zbirki. Posebna zanimljivost bit će izložena bicikla čuvenog zadarskog bicikliste Šime Bajla, kojom je 1963. godine osvojio seniorsko prvenstvo Jugoslavije.

Izložba će se moći pogledati do 30. lipnja 2019. svakog radnog dana do 15 sati. Ulaz je besplatan.

 

27. travanj 2024 18:25