StoryEditorOCM
Đirada‘BOOMER CINEMANIA‘

Filmsko-glazbena manifestacija: kako je život 50-ih izgledao u Americi, a kako u Sv. Filipu i Jakovu

Piše Zadarski.hr
6. listopada 2022. - 08:17

Kroz filmsko-glazbenu manifestaciju "Boomer Cinemania" koja počinje u petak u kinu u Sv. Filip i Jakovu s filmovima "Edward Scissorhands" i "Last Picture Show", posjetitelji će kroz filmove i subotnju svirku benda "Greasy Flat 4", moći osjetiti dašak razdoblja 50-ih i kroz izložbu fotografija “Filipjakov u pedesetima".

image

Kinoteka Sv. Filip i Jakov

Kinoteka Sv. Filip I Jakov/Slobodna Dalmacija

Poznato je da je desetljeće 50-ih u Americi, koje se odrazilo na filmsku umjetnost, ostalo upamćeno po mnogim stvarima: poslijeratnom povećanju životnog standarda i rastu izboru aktivnosti u slobodno vrijeme, konformizmu, Korejskom ratu, vrijednostima srednje klase, usponu modernog jazza, usponu restorana brze hrane i drive-ina, pojava televizije i TV večera, apstraktne umjetnosti, prvih kreditnih kartica te usponu drive-in kina. A što se u to vrijeme događalo u Filip i Jakovu? Kako je život u pedesetima izgledao u malom dalmatinskom mjestu i da li je zapadna kultura već tada počela prodirati u našu svijest?

image

Kinoteka Sv. Filip i Jakov

Kinoteka Sv. Filip I Jakov/Slobodna Dalmacija

E to provjerite ovaj petak i subotu na izložbi "Filipjakov u 50-ima", kolekciju fotografija prikupljenu iz arhive Smiljana Mitrovića koji već godinama neumorno arhivira fotografije mještana Sv. Filip i Jakova iz svih razdoblja ovog mjesta.

27. travanj 2024 22:28