StoryEditorOCM
ĐiradaPODSJEĆAMO: NOĆ MUZEJA U ZADRU

Evo što će se i gdje sve moći posjetiti u petak od 18 do 01 sat

Piše M.K.
30. siječnja 2019. - 10:07
Noc-Muzeja-fe-623x344

Bogatim i inovativnim programom svi zadarski muzeji uključili su se u proslavu ovogodišnje Noći muzeja u petak 1. veljače.

Donosimo cjeloviti raspored po satnicama i lokacijama, u kojemu će svatko moći pronaći nešto za sebe.

 

NOĆ MUZEJA 2019. ZADAR | PETAK 01.02.2019. | OD 18:00 DO 01:00 SAT

 

ARHEOLOŠKI MUZEJ ZADAR

18:00 – 01:00 IZLOŽBA Religije kamenog doba

Natalija Čondić (Arheološki muzej Zadar) i Ivor Karavanić (Sveučilište u Zagrebu)

Religiozan način razmišljanja jedan je od fenomena po kojem se čovjek razlikuje od ostalih zemaljskih bića. Svrha izložbe „Religije kamenog doba“ traganje je za njegovim prapočetcima, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije. Izložba donosi izbor najvažnijih materijalnih dokaza religioznog ponašanja kojim arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike i duhovnog života paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkih zajednica šireg prostora Europe i Bliskog istoka, s posebnom pažnjom usmjerenom i na domaći, hrvatski prostor. Arheološki nalazi o kojima je riječ u najvećoj mjeri uključuju tragove posmrtnih rituala i rituala koje možemo povezati s figurativnom umjetnošću.

PREZENTACIJA Digitalna budućnost je SADA!

Dino Taras, Neven Vlakić i Ines Šelendić (Arheološki muzej Zadar)

U ovogodišnjoj Noći muzeja pokazat će se kako digitalizirati muzejsku građu, ali i sačuvati trodimenzionalni oblik arheološkog terena u digitalnoj dokumentaciji pomoću programa za fotogrametriju Agisoft Photoscan. Prezentirat će se 3D model podvodnog arheološkog lokaliteta Paržine na otoku Molatu. Ovako digitaliziran model lokaliteta može se proučavati na ekranu iz raznih kutova i mogu se mjeriti točne udaljenosti između točaka, ali i dobivati precizni nacrti i presjeci. Također, prezentirat će se način izrade 3D modela muzejskog predmeta te će se iz tako dobivenog modela izraditi crtež koji je moguće koristiti u tehničkoj dokumentaciji i raznim stručnim publikacijama. Najzanimljiviji modeli ispisat će se upotrebom muzejskog 3D printera.

PREZENTACIJA fotografija iz fundusa AMZd preko interaktivnog ekrana

Robert Maršić (Arheološki muzej Zadar)

Dokumentacijski odjel Arheološkoga muzeja Zadar čuva preko 165 000 snimaka koje su velikim dijelom digitalizirane. Posredstvom interaktivnog ekrana na kojem će se prikazivati digitalizirane snimke (fotografije), posjetitelji će moći upoznati rad Muzeja. Također, fotografije će se moći pretraživati po razdobljima, vrstama istraživanja, godinama, materijalu, arhitekturi, događanjima i sl. Na taj način muzejska dokumentacija postaje dostupna, pregledna i brzo pretraživa široj javnosti.

PREZENTACIJA Kip carice iz stalnog postava antike Arheološkog muzeja Zadar - Konzervatorsko-restauratorski radovi

Siniša Bizjak (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu) i Kornelija A. Giunio (Arheološki muzej Zadar)

Radi se o ulomku monumentalnog kipa carice, izrađenog od mramora najvjerojatnije grčkog podrijetla. Carica je odjevena u višeslojnu odjeću, tuniku s rukavima, stolu i palu. Bit će predstavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni na tom izvanrednom ulomku. Na površini skulpture vidljivo je mnoštvo mikro- i makropukotina koje su dugoročno mogle utjecati na stabilnost skulpture. Kako bi se spriječio daljnji gubitak mramorne mase, bilo je potrebno stabilizirati mramor. Nakon čišćenja površine od nataložene prljavštine izvedena je konsolidacija mramora vakuumskom tehnologijom. Radove je izvodio Odsjek za restauraciju i konzervaciju kamena Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu pod vodstvom prof. Ive Donellija i doc. Siniše Bizjaka. 

PREZENTACIJA Upotreba suvremenih tehnologija u bioarheologiji: primjer neolitičkog ukopa iz Smilčića

Mario Novak (Institut za antropologiju, Zagreb)

Ljudske kosti i zubi izvor su brojnih informacija o načinu i kvaliteti života prapovijesnih populacija. Klasičnim bioarheološkim analizama moguće je rekonstruirati spol osobe i njezinu dob u trenutku smrti, ali i njezinu visinu te eventualne bolesti od kojih je patila za života. No u posljednjih desetak godina uporaba moderne tehnologije i multidisciplinarni pristup omogućili su uvid u dosad nepoznate aspekte života i smrti drevnih populacija. Tako se danas uporabom računalne tomografije unutar kosti mogu otkriti patološke promjene koje nisu vidljive golim okom, a analizom stabilnih izotopa ugljika i dušika moguće je rekonstruirati prehranu ljudi koji su živjeli na ovim prostorima prije više tisuća godina. Nadalje, analizom drevne DNK moguće je rekonstruirati migracije u davnoj prošlosti, miješanja različitih populacija, ali i načine prijenosa zaraznih bolesti kao što je kuga. Ovom prilikom bit će predstavljene neke od spomenutih analiza (računalna tomografija, analize stabilnih izotopa i drevne DNK), a posebna pozornost bit će posvećena suvremenim analizama koje su provedene na neolitičkom kosturu odraslog muškarca iz Smilčića. 

PREZENTACIJA Rekonstrukcija izgleda i života nepoznatih ljudi

Krešimir Filipec (Sveučilište u Zagrebu)

U okviru znanstveno-istraživačkog projekta Lobor – ranosrednjovjekovno središte moći, koji je financirala Hrvatska zaklada za znanost, interdisciplinarnim istraživačkim metodama na odabranom manjem broju grobnih cjelina datiranih od 500. do 1100. godine ispituju se mogućnosti interpretacije različitim znanstvenim metodama. Interdisciplinarni pristup uključuje humanističke znanosti, arheologiju i povijest, ali se primjenjuju metode biomedicinskih znanosti, bioantropologije i forenzike, koje su ključne za antropološku analizu. Antropološka analiza osteološke građe, uz osnovnu fizičku antropologiju, pokušava najsuvremenijim metodama rekonstruirati sve dostupne dijelove kostura koji daju osteološki mjerljive podatke: DNA, stabilne izotope te facijalnu rekonstrukciju. Glavni je cilj dobivanje slike svakodnevnih kulturnih navika i značajki srednjovjekovne populacije, određivanje njihovih životnih i radnih uvjeta, patoloških osobitosti koje su manifestirane na koštanim ostatcima te njihova fizičkog izgleda.

18:00 – 00:00 RADIONICA - Condura Croatica – spoj povijesti, izazova tehnologije i kreacije

Sanja Srbljinović Čuček (Hrvatsko origami društvo, Zagreb) i Jelena Vekić Bašić (Arheološki muzej Zadar)

Drevna vještina presavijanja papira dobiva dosad nezamislive dimenzije. Novi metamaterijali omogućavaju neslućene primjene ideja otkrivenih presavijanjem papira, razvija se origami matematika i origami inženjerstvo, primjenjivo od nanostruktura do svemirskih veličina. Pritom je bez sumnje veliku ulogu odigralo digitalno doba dostupnošću i razmjenom informacija iz svih dijelova svijeta. Izrađujući tradicionalne i autorske origami modele, okušat ćemo se u savijanju različitih vrsta papira, naučiti ponešto o čitanju dijagrama i o drevnoj vještini koja danas nezaustavljivo prodire u znanost i umjetnost. Ako vas zanima odgovor na pitanje kako je hrvatski srednjovjekovni brod iz prošlosti doplovio na Miura mapi u budućnost, pridružite nam se u ovogodišnjoj Noći muzeja. Origami znalci moći će se okušati u složenijim modelima, a radoznalci uživati u ljepoti jednostavnosti. 

18:00 – 01:00 Nagradne igre

PRIGODNA PRODAJA MUZEJSKIH PUBLIKACIJA I SUVENIRA

 

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA U ZADRU

18:00 – 01:00 Razgled stalnog postava i popust na suvenire i publikacije 20%

U "Noći muzeja 2019" posjetitelji Muzeja antičkog stakla u Zadru mogu razgledati stalni postav u kojem je, u osam tema, predstavljeno preko 2000 komada cjelovite staklene građe iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista.

18:00 – 19:00 Radionice za djecu "Izrada radioničkih reljefnih žigova u glini"

Na radionici će djeca uzrasta do 15 godina izrađivati reljefne žigove u glini koji će se zatim  peći u staklopuhačkoj radionici Muzeja. Voditeljica radionice je Biljana Lovrić, kustosica.

18:30  Mala izložbena dvorana – otvorenje izložbe "Čarobno staklo" - autorica Oksana Veber 

18:00 – 01:00 Velika izložbena dvorana – Izložba "Staklene svjetiljke kroz vrijeme" – autori dr.sc. Vedrana Jović Gazić i dr. sc. Berislav Štefanac

19:00 – 20:00 Predstavljanje knjige "Autohtona kuharica Zadarske županije" - autor Renato Kraljev i degustacija jela

20:00 – 01:00  Radionice – puhanje stakla i izrada staklenog nakita na plameniku

Jedinstvenu atrakciju Muzeja antičkog stakla čini i demo radionica puhanja stakla, koju će u Noći muzeja voditi  Marko Štefanac 

U Noći Muzeja 2019. u prvoj izložbenoj dvorani Muzeja izradu staklenog nakita i minijatura tehnikom rada na plameniku posjetiteljima će demonstrirati  Ivana Matković

20:00 – 00:00 Cjelovečernji koncert  - Combo blues band

00:00 – 01:00 Lutrija

Svi posjetitelji Muzeja antičkog stakla u Noći muzeja sudjeluju u bogatoj lutriji. Nagrade će, već tradicionalno, izvlačiti poznata zadarska glumica Tamara Šoletić.

 

MEĐUNARODNI CENTAR ZA PODVODNU ARHEOLOGIJU U ZADRU

18-01h -> Izložba „Hrvatska podvodna baština" u Galeriji podvodne arheologije MCPA Zadar. Posjetitelji će uz stručno vodstvo podvodnih arheologa MCPA Zadar moći pogledati izložbu o istraživanjima koje je MCPA Zadar proveo na podvodnim lokalitetima.

20-21h i 22-23h -> Radionica „Digitalna vizualizacija podvodnih nalaza" u crkvi sv. Nikole. Stručni tim prezentirati će zainteresiranim posjetiteljima dokumentacijske tehnike koje se koriste za bolju vizualizaciju pojedinačnih nalaza i kompletnih nalazišta.

18-01h -> Prikazivanje dokumentarnog filma „Očuvanje potopljene baštine" u crkvi sv. Nikole. U prekrasnom ambijentu monumentalne zgrade nekadašnje crkve sv. Nikole posjetitelji će moći kroz čitavu večer, osim kad je u tijeku radionica, pogledati dokumentarni film čija se tematika tiče očuvanja, zaštite i promocije podvodne kulturne baštine, kroz svjetla dosadašnjeg rada MCPA Zadar.

18-01h -> Stručno vodstvo kroz zgradu nekadašnje crkve sv. Nikole, u kojoj će stručnjaci svim zainteresiranima ispričati zanimljivu povijest ove zadarske barokne ljepotice.

 

NARODNI MUZEJ ZADAR

POSJETITELJSKI CENTAR MALI ARSENAL 

Gradska kulturna ruta naziva "Zadar - grad - utvrda" nudi upoznavanje s identitetom grada kroz obilazak fortifikacijskog sustava Zadra, a upravo Mali arsenal, kao polazna točka te rute, služi kao multimedijalni, izložbeni i virtualni centar za posjetitelje koji na interaktivan način prezentira razvoj zadarskih fortifikacija. Tema razvoja zadarskih utvrda prezentirana je na nekoliko razina.

Prva je razina vizualizacija gradskih zidina kroz četiri vremenska razdoblja kroz 3D projekciju: 1. stoljeće, 1250. – 1450., 1530. – 1797. i 1869. – 1943.

Druga razina predstavlja interaktivnu podnu projekciju koja posjetitelje poziva na igru. Posjetitelj svojom kretnjom okida senzor koji zatim prati kretnje posjetitelja. Dok se posjetitelj nalazi na površini stakla, prati ga vizualizacija koja kreira virtualni ples „iskrica“ oko posjetitelja.

Kroz treću razinu posjetitelji imaju mogućnost produbiti znanje putem korištenja dva multitouch ekrana. Na ekranima se nalaze interaktivne aplikacije koje prezentiraju sadržaj kroz kratke interakcije (kviz, slagalice) te nude mogućnost opširnijeg iščitavanja za one koji žele znati više.

Posljednja, četvrta razina navodi posjetitelje na izlazak iz prostora arsenala i upoznavanje stare jezgre grada uz pomoć mobilne aplikacije „Zadar Walking Guide“ dostupne za downloadanje. 

Sažetak: Mali arsenal, kao polazišna točka gradske kulturne rute „Zadar-grad-utvrda“ nudi posjetiteljima multimedijalnu, izložbenu i virtualnu mogućnost da interaktivno prate razvoj zadarskih fortifikacija putem multitouch ekrana i aplikacija.

 

KNEŽEVA PALAČA

Izložba – stalni postav: Šest salonskih priča Autor: Hrvoje Perica

Izložba: 18. triennale hrvatskog slikarstva Plavi salon naslovljen Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar

Naziv aktivnosti: 3D holoprojekcija postava stalne izložbe Šest salonskih priča

Opis: Koristeći 3D holoprojekciju predstavit će se segment zadarske povijesti XIX. stoljeća s izložbe Šest salonskih priča. Spajajući povijest i nove tehnologije želimo omogućiti našim posjetiteljima drugačiji prikaz prošlosti grada Zadra.

 

ETNOLOŠKI ODJEL/ GRADSKA STRAŽA

Stalni postav odjela: "Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije", prizemlje i 1. kat Etnološkog odjela. Posjetitelji imaju mogućnost uvida u seosku tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije.  Izložba je obogaćena keramikom iz Ervenika izrađenom na ručnom lončarskom kolu te importiranom keramikom. 

Autor izložbe: dr.sc.Jasenka Lulić- Štorić

18 - 01 h - predstavljanje suvenira – lutkice s hrvatskim narodnim nošnjama  (suradnja s Prudens d.o.o. iz Zadra i Sisak-dizajn d.o.o. iz Siska)

18:30 – 19 h – Narodni trg, između Lože i Straže, KUD KOLEDIŠĆE iz Jezera na otoku Murteru izvodi starinske plesove i običaje svoga mjesta

 

GRADSKA LOŽA

Izložba: 18. triennale hrvatskog slikarstva Plavi salon naslovljen Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar

 

GALERIJA UMJETNINA

Izložba: 18. triennale hrvatskog slikarstva Plavi salon naslovljen Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu u organizaciji Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar

U 19h – Predstavljanje kataloga – Plavi salon - 18. triennale hrvatskog slikarstva

PEDAGOŠKA SLUŽBA 

Mjesto: Edukativna dvorana Kneževe palače

- otvorenje izložbe radova učenika Tehničke škole Zadar  „Naša perspektiva“ u 18h

Opis: Na izložbi će se prikazati oko 100 radova (nacrti i crteži) i 30 maketa koje su napravili učenici tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja. Od radova koji se nalaze u arhivi škole odabrani su najreprezentativniji prema kriteriju najboljeg predstavljanja Tehničke škole Zadar. Izložba se organizira u suradnji Pedagoške službe NMZ-a i Tehničke škole Zadar (profesorice Jadranka Vdović i Lucija Melada)

- Radionice: voditelji radionica su učenici Tehničke škole Zadar u 18:30h

Radionica izrade geometrijskih tijela (Platonova tijela)

- izrada Platonovih tijela uz pomoć hamer papira

Radionica izrade perspektivnog crteža (konstrukcija perspektive) 

- izrada osnovnih geometrijskih tijela

Kviz/igra

- tema: arhitektura Hrvatske - učenici i posjetitelji

Radionice počinju u petak, 1. veljače u 18:30 h i traju do 22:00 h. Održavaju se u Edukativnoj dvorani Kneževe palače i besplatne su za sve sudionike. Nije potrebna prijava za sudjelovanje.

 

Projekcija na platno: Projekcije školskih aktivnosti putem fotografija iz školske arhive 

 

Projekt „Muzej u školi“

Vrijeme: 16:30h

Mjesto: OŠ Zadarski otoci, Trg Damira Tomljanovića Gavrana 2

- Zadarska alka - najstarija hrvatska alka – održava se 4. put po redu

- Digitalni prikaz hodočašća DFS „Donatići“ ulicama grada Zadra, vremenski slijedeći putovanje moći sv. Šimuna kroz povijest, povodom rođendana grada i događanja „Čestitka voljenom gradu“

 

30. travanj 2024 17:01