StoryEditorOCM
ĐiradaU PETAK 13.

D8 Rock cafe pokreće novu koncertnu sezonu urbanih svirki u Zadru: U kontranapad s LHD, bendom nastalim nakon Bambi Molestersa!

Piše A.P.
25. rujna 2023. - 15:15

Nekoliko napornih ljetnih mjeseci kasnije u Zadru se ponovo svira. Naravno ako pod sviranjem mislimo na alter program kakav radi Nigdjezemska, jazz u Providurovoj palači ili rock čiji su jedini organizacijski pokrovitelji ostali Teatro VeRRdi s povremenom fuzijom kazališta i glazbe i D8 Rock Café s vikend događanjima na Jadranskoj magistrali.

Upravo potonji u petak 13. listopada kreću u novu koncertnu sezonu, a otvorit će je sisački surf, garage i psihodelični genijalci – LHD.

Bend koji u akronimu skriva imena Lade Furlan Zaborac, Hrvoja Zaboraca i Dinka Tomljanovića nastao je nakon gašenja The Bambi Molestersa i možda je najzvučnije i svirački najkompetentnije ime koje će stati na nekoliko kvadrata već kultne zadarske pozornice, smještene tik uz magistralu.

Tri četvrtine nekadašnjeg sinonima ponajbolje instrumentane rock glazbe u Hrvata u Zadar stižu promovirati organski zvuk s lani objavljenog i s pokrićem hvaljenog Off the Grid albuma. Filigranska tkanja na materijalima i posebno živim svirkama LHD u prvi plan guraju surf rock u ništa lošijoj tradiciji o odnosu na Bambije, ali sada još više otvaraju prostor za nova glazbena istraživanja. Nanosi boje još su življi, a platno izgleda još šire.

Zapravo, bolje je da se ostavimo hvalospjeva (premda zasluženih) i njihovu glazbu najavimo zamišljenim prizorom iz Tarantinovih ili Rodriguezovih filmova.

Nakon što se glavna junakinja na brutalan način osvetila hordi negativaca, u suton se odvela uz zvukove oktanske mašine i zaraznog garage surfa. To su LHD.

Izbor ovog trija za otvaranje sezone zapravo je potvrda žilavosti D8 koji se ne da unatoč pandemiji, inflaciji i tradiciji grada u kojem je sve glavne punktove odavno zauzela laka estradna pješadija. Zbog mnogobrojnosti i okoštalosti ništa joj ne mogu niti gerilski pokušaji poput ovog iz D8. Ali za utjehu, kontranapad će u petak biti izvršen uz pomoć teške sisačke artiljerije.

01. lipanj 2024 12:47