StoryEditorOCM
4 kantunaREAGIRANJE BIVŠEG GRADONAČELNIKA NA SLUČAJ 'LEDANA'

Zvonimir Vrančić: Odbacujem sve insinuacije o bilo kakvom pogodovanju. Ako je bilo zloupotrebe, u njima nisam sudjelovao!

Piše Zvonimir Vrančić
25. listopada 2017. - 22:53
vrančić_

Poštovani,

Pročitavši članak vašeg novinara Maria Vuksana "KAKO JE LAKO GRADSKI PARK POSTAO PRIVATNA DISKOTEKA? Javni prostor na atraktivnoj lokaciji darovan je jednoj tvrtki i jednoj osobi radi profita" - imao sam potrebu osvrnuti se na pisanje koje smatram tendencioznim izvrtanjem činjenica i neistinom u dijelu koji se mene tiče.

Želim podsjetiti da je tih godina gradska tvrtka Nasadi, čiji je direktor u to doba bio Hrvoje Grdović, imala prezentaciju monografije "Zadarski parkovi", upravo u Parku kraljice Jelene. Na toj smo prezentaciji konstatirali kako je taj park bio jedan od najljepših i nacjenjenijih u memoriji Zadrana, ali u tom trenutku zapušten, na udaru vandala, poprište tuča i razbijanja komunalne opreme - mjesto neprimjerenog ponašanja i da su ga pristojni građani i turisti prestali koristiti i posjećivati. Upravo zbog toga sam ja, kao tadašnji gradonačelnik, sa svojim suradnicima, a o toj se odluci raspravljalo i na Gradskom vijeću, donio odluku da taj park treba urediti za korištenje građanima Zadra i turistima. To smo u sljedećih nekoliko mjeseci i učinili.

Povijesne građevine koje se nalaze u parku su također bile zapuštene te smo zaključili da bi komercijalni / ugostiteljski sadržaj doprinio atraktivnosti i očuvanju parka od daljnjeg uništavanja i vandalizma, a istovremeno bi bio i novi sadržaj u povijesnoj gradskoj jezgri. Upravo zbog toga je građevina u parku dodijeljena na upravljanje tvrtki Nasadi, a ona je raspisala javni natječaj koji je davao mogućnost ulaganja i stavljanja u funkciju ugostiteljskog sadržaja.

Javni natječaj je, prema svim mojim saznanjima, proveden regularno i na natječaju je pobijedila tvrtka koja je dala najbolju ponudu. Dalje u postupku nisam sudjelovao, ali znam da je bilo potrebno značajno ulaganje da se ugostiteljski objekt stavi u funkciju. Nakon uređenja parka i otvaranja ugostiteljskog objekta, svjedoci smo da je svakodnevno korišten i cijenjen i od građana i od turista te se pretvorio u jednu od mnogih lijepih atrakcija ovog grada. Uz uređenje trgova 5 bunara, Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića, predstavlja jednu atraktivnu cjelinu u ovom dijelu grada.

Sve ovo do sada navedeno je bio jedini naš motiv, a odbacujem sve insinuacije iz vašeg članka o bilo kakvom pogodovanju. Naravno da očekujem, i tada i sada, da se svi sudionici u tom poslu ponašaju u skladu sa zakonom i da ugostiteljski objekt koji se tamo nalazi podmiruje sve svoje obveze. Ako je bilo zloupotrebe što se toga tiče, u njima nisam sudjelovao i naravno da ih strogo osuđujem.

S poštovanjem,

Zvonimir Vrančić

01. lipanj 2024 01:50