StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SU PRODAJOM TRGA HRVATSKE NEZAVISNOSTI GROF I JEROLIMOV 'OMASTILI BRKE'

Zvonimir Nižić: Sve su to sitne duše malog mjesta, ne daj bože da se njima dogodi sve ono što se meni izdogađalo u životu!

14. siječnja 2017. - 12:00
zlatna_plaketa9-250914

Zbog sumnji da je otočki Trg hrvatske nezavisnosti namjestio zadarskom tajkunu, a lučki terminal bratu, inspektori Odjela gospodarskog kriminaliteta zadarske policije podignuli su kaznenu prijavu protiv bivšeg načelnika Općine Preko Ante Jerolimova (48), zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa (63), bivšeg načelnika Preka Lenka Celenta (61) bivše direktorice općinske tvrtke Otok Ugljan Mire Barešić (46), njenog sadašnjeg direktora Branka Kolege (56) te bivšeg pročelnika ureda za pomorstvo Zadarske županije Jerolima Urode (69). 

Nakon višegodišnje istrage, Jerolimov je osumnjičen za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te za krivotvorenje službenih ili poslovnih isprava, što mu je treće kaznene djelo za koje je optužen u vrijeme dok je bio načelnik Općine Preko i HDZ-ov zastupnik u Saboru gdje je zamijenio zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmetu. Saborski imunitet ukinut mu je još 2013. godine zbog ilegalnih građevinskih radova na otoku, a sada se sumnjiči za niz kaznenih djela u Općini Preko zajedno sa još četiri osobe.

Uz Jerolimova, i drugi optuženici – Celent, Barešić, Kolega, Nižić i Ureda – sumnjiče se za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, a Jerolimov, Kolega, te Barešić i za krivotvorenje službenih ili poslovnih isprava počinjenih u proteklih deset godina.

Riječ je zapravo o "rezultatima" dvije afere koje su potresle otok Ugljan i Preko u razdoblju vladavine Ante Jerolimova. Prva se tiče prodaje općinskog zemljišta zadarskom tajkunu Nižiću, a druga prepuštanja lučke infrastrukture Preka u ruke svojoj i Nižićevoj obitelji.

- Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima je milijunska - kažu u zadarskoj policiji koja je istragu ovih slučaja pokrenula u veljači 2006. kada je općina Preko, koju je tada vodio Jerolimov, objavila javno nadmetanje za prodaju zemljišta ispred same općinske zgrade. Zemljište služneno nosi naziv Trg hrvatske nezavisnosti, a potencijalni kupac se trebao obvezati na gradnju otvorene tržnice i ribarnice.

Natječaj je dobila tvrtka Navita, Zvonimira Nižića Grofa, poznatog vlasnika niza nekretnina u Zadru. Nakon nekog vremena objavljeno je pak da nema interesa za gradnjom tržnice i ribarnice, pa Nižić tamo otvara Konzumov dućan, kafić i poslovnicu banke. Općina potom mijenja prostorni plan, kojim je umjesto prizemnice dopuštena gradnja zgrade s nekoliko katova, za potrebe proširenje za hotel.

Druga afera započela je odlukom skupštine Zadarske županija da koncesiju za gradnju putničkog terminala u trajektnom pristaništu Preko prepusti komunalnom poduzeću Otok Ugljan. Nakon što je ishođena građevinska dozvola komunalci su zaključili da nemaju novca za gradnju, pa su posao prepustili tvrtki Emona u vlasništvu Davora Jerolimova, brata načelnika općine, i Ane Ciketić, kćerke Zvonimira Nižića Grofa. Putnički terminal s prakingom na naplatu i trgovačkim centrom nalazi se na pomorskom dobru u samom središtu najfrekventnije trajektne luke na Jadranu.

- Riječ je o sitnim dušama i malom mjestu u kojem svatkom nešto smeta, a ne daj bože njima dogodi sve ono što se meni izdogađalo u životu. Sve je, naravno, napravljeno po zakonu i za sve, naravno, postoji građevinska i uporabna dozvola. Bio sam na obavijesnom razgovoru u policiju gdje sam predočio sve što je potrebno - kazao je Zvonimir Nižić Grof nakon podizanja kaznene prijave.

Iako se tijekom jučerašnjeg dana nije javljao na mobitel, cijelu priču je u našoj novini prethodno demantirao i Jerolimov rekavši da je riječ o glupostima.

- Nama je bilo važno dobiti zgradu za Općinu i trgovinski centar. Raspisan je javni natječaj, stigle su dvije ponude i prodano je najpovoljnijem ponuđaču i to za 2.200 kuna po kvadratu, kao nikad na otoku. Tamo je napravljeno što smo tražili: trgovina, banka, lokal, zelena tržnica i ribarnica rade na otvorenom jer nije bilo interesa za rad u zatvorenom prostoru. Nakon 6-7 godina vidjele su se dobre i loše stvari nakon čega je “Navita” zatražila nadogradnju još dva kata zbog hotela. Preko nema dovoljno smještajnih kapaciteta, pa je velikom većinom općinsko vijeće izašlo u susret “Naviti” i izmijenilo DPU, ali pod uvjetom da ta nadogradnja po katnosti bude identična gradnji u svim drugim dijelovima Preka, kazao je Jerolimov Slobodnoj Dalmaciji koja je prva donijela priču o malverzacijama s općinskim zemljištem.

 

KAZNENO PRIJAVLJEN I JEROLIM URODA! 

Za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Preko, zadarska kriminalistička policija podnijela je kaznene prijave protiv ukupno šest, a ne pet osoba, kao što je to bilo navedeno u policijskom izvješću od petka. Šesta osoba je Zadranima dobro poznati, 69-godišnji Jerolim Uroda, bivši dugogodišnji pročelnik županijskog ureda za pomorstvo, koji je bio nadležan za izdavanje koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru. U policiji su nam potvrdili da je Uroda šestoosumnjičeni, ali nismo uspjeli doznati za koja se djela točno tereti. Kako neslužbeno doznajemo, Urodin potpis nalazi se na spornim koncesijama koje je Županija izdala tvrtki Emona.  

Istraga policije trajala je dvije godine, a pokrenuta je na zahtijev Državnog odvjetništva nakon javnog pogovora o sumnjivim događanjima u Općini Preko od 2006. do prošle godine. 

Uroda je u karijeri bio gradonačelnik Biograda, radio je u Iliriji, a od 1997. do odlaska u mirovinu 2014. bio je pročelnik županijskog upravnog odjela za more i turizam. Grad Biograd je nedavno odlučio da 15, siječnja, na blagdan sv. Stošije, nebeske zaštitnice grada, Urodi uruči nagradu za životno djelo.

 

Što je policija utvrdila

Istragom je, naime, utvrđeno da je 48-godišnji Jerolimov kao načelnik inicirao pokretanje postupka za uvjetovanu prodaju općinskog zemljišta za izgradnju tržnice i ribarnice, kao i za pokretanje postupka raspisivanja natječaja za dobivanje koncesije na pomorskom dobru. Zemljište je na natječaju kupilo trgovačko društvo u vlasništvu Zvonimira Nižića koje je izgradilo objekt suprotno tekstu natječaja. U svojstvu odgovorne osobe općinskog komunalnog društva, 56-godišnji Branko Kolega od županije je tražio i dobio koncesiju na trajektnom pristaništu, koju je potom bez osnove prepustio privatnom društvu čiji je osnivač i odgovorna osoba bio Lenko Celent. Prethodno je lokalna samouprava financirala projekte i elaborate potrebne za realizaciju koncesije, a nakon prenošenja koncesije, Celent je izvršio prijenos vlasništva društva na članove obitelji Ante Jerolimova i Branka Kolege, nakon čega su njih dvojica svojim sredstvima financirali izgradnju objekata na koncesioniranom prostoru. Barešić i Kolegu se sumnjiči i da su namjenska sredstva općinskog trgovačkog društva koristili suprotno njihovoj namjeni.

 

Krim biografija Ante Jerolimova

Dugogodišnji načelnik Preka na Ugljanu i HDZ-ov saborski zastupnik Ante Jerolimov ostao bez zastupničkog imuniteta drugi put 2015. godine zbog krivotvorenja diplome. Jerolimov je u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), i to navodno mobitelom, od svoje susjede zaposlene u HZMO-u, zatražio da mu se u e-radnu knjižnicu upiše stručna sprema ekonomista. Uz to je, kao dokaz, predočio diplomu Ekonomskog fakulteta na temelju koje mu je upisano zvanje VŠS ekonomista. Međutim, ubrzo nakon toga zadarskom odvjetništvu stiže prijava kako Jerolimov zapravo nikad nije ni upisao fakultet. Prije toga mu je imunitet ukinut 2013. godine zbog optužbe da je kao tadašnji načelnik općine zajedno s Mirom Barišić, od 1. veljače do 26. ožujka 2008. godine izvodio radove na zaštićenom obalnom području u Sutomišćici na otoku Ugljanu, gdje su bez građevinske dozvole nasuli ukupno 570 metara četvornih, te izgradili školjeru od kamena i dva gata. Suđenje za to kazneno djelo je još u tijeku na Općinskom sudu u Zadru.

26. travanj 2024 12:20