StoryEditorOCM
4 kantunaFOŠU NASULI MARSOVCI

Zvonimir Nižić Grof: Tamo je trebala doći Điga zbog podlokavanja obale, ali su radovi prekinuti. Tko je to radio - ne znam!

Piše M. Kalajžić
19. ožujka 2019. - 20:10
nasipanje_mora-080319

More u lučici Foša ispod istoimenog poznatog ribljeg restorana nasuli su prije dva tjedna – Marsovci! Mali zeleni iznenada su sletjeli u zadarsku povijesnu lučicu i dok su se Zadrani snašli, brže-bolje iskrcali čitavu kipu kamiona kamenja i zemlje, te odletjeli odakle su i došli.

Jedino takav zaključak može se izvesti nakon što je prošlo skoro dva tjedna od kada je NETKO nasuo građevinski materijal u lučicu Foša, zaštićenu spomeničku cjelinu Zadra. A i dalje se ne zna TKO.

Nakon što je slučaj dospio u medije, posumnjalo se da je sve izvedeno nelegalno i protuzakonito, pa je nakon očevida na dijelu akvatorija s jugoistočne strane ulaza u luku otvorenu za javni promet "Zadar-Foša", inspektor Lučke kapetanije Zadar izdao rješenje o zabrani nasipavanja pomorskog dobra, o čemu je javnost izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Pokušali smo od spomenutog Ministarstva dobiti podrobnije informacije o slučaju nelegalnog nasipanja spomeničke cjeline Zadra, ali nam je odgovoreno: "u ovom trenutku nismo u mogućnosti komunicirati traženi podatak, budući da je prema nadležnoj Kapetaniji upućen tek optužni prijedlog".

Ipak, zanimalo nas je je li u postupku barem utvrđeno tko je počinitelj i koja je kazna predviđena za spomenuto djelo, te o kolikoj se nastaloj šteti radi, na što nam je iz Ministarstva odgovoreno kako nas, vezano za naš upit, izvješćuju da je inspektor Lučke kapetanije Zadar izvršio očevid dijela akvatorija s jugoistočne strane ulaza u luku otvorenu za javni promet "Zadar-Foša", kojom prilikom je izdao rješenje o zabrani nasipavanja pomorskog dobra na predmetnoj mikrolokaciji, a protiv počinitelja je podnio optužni prijedlog Vijeću za prekršaje Lučke kapetanije Zadar.

Desetak dana kasnije, opet smo Ministarstvu uputili pitanje imaju li novih informacija o slučaju nasipanja mora u lučicu Foša u Zadru, na što su odgovorili kako trenutno nemaju novih informacija za komuniciranje prema javnosti, a što se tiče upravnog postupanja u ovom slučaju.

- Naime, slijedom vašeg prethodno zaprimljenog upita, kao i sličnih upita iz drugih novinarskih redakcija o protuzakonitom nasipavanju pomorskoga dobra na poziciji gradske komunalne lučice Foša, možemo Vas izvijestiti da je inspektor nadležne Lučke kapetanije Zadar izdanim Rješenjem zabranio daljnje nasipavanje i podnio optužni prijedlog protiv počinitelja tog prekršaja i ovo Ministarstvo trenutno nema informaciju kada će Vijeće pozvati okrivljenika na glavnu raspravu i donijeti rješenje o prekršaju, budući da se predmeti pred Vijećem rješavaju prema redu zaprimanja, a voditelj prekršajnog postupka i članovi Vijeća potpuno su neovisni, kako u njihovom stručnom radu, tako i u zakazivanju rasprava. Također držimo potrebnim napomenuti da okrivljenik ima pravo podnošenja žalbe Visokom prekršajnom sudu protiv prvostupanjskog rješenja o prekršaju. S obzirom na rečeno, Ministarstvo za sada nije u mogućnosti ništa više informirati u ovom slučaju – odgovorili su.

- Tko je okrivljenik? - opet smo upitali.

- Kako smo Vas prethodno informirali, dok je upravno postupanje nadležnog Vijeća u tijeku, Ministarstvo nije u mogućnosti komunicirati podatke kojima bi se dale informacije o identitetu fizičke i/ili pravne osobe u ovome slučaju – odgovorili su iz Ministarstva.

Iz Gradske uprave također se nisu oglašavali o slučaju nasipanja mora u lučici Foša. Šef komunalnih redara Edo Fantela rekao nam je kako se radi o pomorskom dobru nad kojim komunalni redari nemaju ovlasti već isključivo Lučka kapetanija, a pročelnik zadarskog Konzervatorskog odjela Igor Miletić koji je svojevremeno odobrio Ribljem restoranu Foša podstavljanje pvc nadstrešnice na terasi iznad mjesta gdje je sad nasuto kamenje u more, napisao je zbog medijskih upita svoje očitovanje Ministarstvu kulture o slučaju nasipanja mora u Foši.

I to je otprilike bilo sve.

Postupak traje, ne zna se tko je nasuo građevinski materijal u more, kakva je šteta i kazna, te treba li lučicu vratiti u prvobitno stanje.

Pokušali smo sami istražiti zašto je more nasuto, pa smo nazvali Zvonimira Nižića Grofa, vlasnika tvrtke koja upravlja restoranom.

- Terasa je napukla zbog djelovanja mora i zbog toga se tamo trebala napraviti mala Điga kako bi se spriječilo potkopavanje obale. Međutim, kako su radovi zaustavljeni, sad je tamo ispao onaj trokut s nasutim materijalom, ali nije to tako trebalo biti – kazao nam je Nižić.

Pitali smo ga zbog čega se iz restorana nisu obratili nadležnim institucijama zbog sanacije obalnog zida, već su sami poduzeli nelegalne radove, na što je Nižić odgovorio kako radove – nije poduzeo restoran!

- Ja ne znam tko je izvodio radove. To se treba utvrditi u postupku koji je u tijeku – rekao je kazavši kako ne može više razgovarati jer je na putu.

26. travanj 2024 06:39