StoryEditorOCM
4 kantunaUSKOK POTVRDIO

Županijski sud u Zadru: ‘Pokrenut ćemo postupak za udaljenje od dužnosti i razriješenje predsjednika Općinskog suda Marija Pešića‘

Piše B.S.
18. siječnja 2024. - 20:13

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ uskoro će pokrenuti postupak za udaljenje od dužnosti, te razrješenje Marija Pešića s mesta predsjednika Općinskog suda u Zadru zbog zlouporabe položaja i dužnosti, te krivotvorenja službene ili poslovne dokumentacije. Đerđ još nije službeno dobio rješenje koje je postalo pravomoćno nakon što je u ponedjeljak istražni sudac Županijskog suda u Splitu u odbacio Pešićevu žalbu na USKOK-ovo rješenje o provođenju istrage. U ovom se slučaju primjenjuju odredbe Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

- Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ će, nakon što od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dobije obavijest da je rješenje o provođenju istrage protiv predsjednika Općinskog suda u Zadru Marija Pešića pravomoćno, postupiti sukladno odredbi čl. 73.stavak 3. i čl. 85. stavak 5. Zakona o državnom sudbenom vijeću, odnosno podnijeti prijedlog Državnom sudbenom vijeću za udaljenje suca Marija Pešića od dužnosti, te prijedlog za njegovo razrješenje kao predsjednika suda -  pojasnila je glasnogovornica Županijskog suda Zadru sutkinja Sandra Radanović.

Dotad je 46-godišnji Pešić, kojem mandat ističe u kolovozu ove godine, i dalje na dužnosti predsjednika suda. 

Osnovano se sumnja da je kao predsjednik Općinskog suda u Zadru od 5. do 17. siječnja 2022., u Zadru i drugim mjestima u Hrvatskoj, protivno Pravilniku o načinu korištenja službenih automobila Općinskog suda u Zadru kojim je propisano da predsjednik suda ima pravo koristiti službeno osobno vozilo 24 sata dnevno za potrebe obavljanja posla, službeni automobil koristio u privatne svrhe te potom navedeno prikrio neistinitim prikazivanjem svojih službenih obveza.

Sumnja se da je sastanak predsjednika više općinskih sudova koji je bio zakazan za 11. siječnja 2022. godine u Općinskom sudu u Novom Zagrebu iskoristio za višednevno izbivanje sa svog radnog mjesta odnosno da je sa službenim vozilom napustio Zadar 5. siječnja 2022. te je do održavanja navedenog sastanka vozilo koristio isključivo za svoje osobne potrebe.

Kako bi prikrio neopravdano izbivanje s radnog mjesta 7. i 10. siječnja 2022. u putni nalog je 17. siječnja 2022. neistinito unio da je u razdoblju od 5. do 12. siječnja 2022. bio na službenom putovanju te da je u tu svrhu koristio službeno vozilo. Putni nalog i izvješće o rezultatima službenog putovanja okrivljenik je zatim predao djelatnicima Ureda predsjednika suda koji su ga proslijedili u računovodstvo suda. 

Prema članku 85. stavka 5. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, prijedlog za razrješenje predsjednika suda može, naime, podnijeti predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i ministar pravosuđa dok prema članku 6. istog članka, predsjednik suda može i sam zatražiti razrješenje od dužnosti predsjednika suda.

Prema članku 85. stavak 4. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, Vijeće će predsjednika suda razriješiti dužnosti: kada poslove sudske uprave obavlja protivno propisima, kada ne poduzima mjere iz svojih ovlasti za učinkovit rad suda,kada bez opravdanog razloga ne ostvaruje program rada izložen u postupku imenovanja na dužnost predsjednika suda, kada propuštanjem nadzora, ili neposredno, krši propise o dodjeljivanju predmeta u rad, kada kršenjem propisa ili na drugi način povrijedi načelo neovisnosti suca u suđenju, kada ne podnese zahtjev za pokretanje postupka zbog počinjenoga stegovnog djela u zakonom predviđenim slučajevima odnosno zloupotrebljava svoj položaj ovlaštenog predlagatelja pokretanja stegovnog postupka, te kada je svojim ponašanjem ili na drugi način nanio štetu ugledu suda ili sudačkoj dužnosti.

Prema članku 81. stavak 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću najkasnije šest mjeseci prije isteka vremena na koje je imenovan predsjednik suda, odnosno najkasnije 30 dana nakon prestanka dužnosti predsjednika suda iz drugih zakonom određenih razloga Vijeće će objaviti oglas o slobodnom mjestu predsjednika suda.

Ako predsjednik suda prestane obnašati svoju dužnost, predsjednik neposredno višeg suda ovlastit će suca suda iste vrste i istog stupnja ili suca višeg suda da obavlja poslove sudske uprave dok predsjednik suda ne bude imenovan.

 

 

26. travanj 2024 13:20